Om designprocessen

En buss kör in på den knastrande grusplanen i ett dimmigt Backåkra en tidig marsdag år 2024. Det är ett tjugotal designstudenter som anländer till FN:s andre generalsekreterare Dag Hammarskjölds bevarade sommarhus. Här börjar designresan av den nya kollektionen guideuniformer som nu bärs av guiderna på FN:s högkvarter i New York.

Vänligen Acceptera dina cookies för att titta på innehållet.

FN:s nya guidekollektion – från idé till design

Den färdiga kollektionen lanserades med en spektakulär modevisning på FN den 22 april 2025, och sedan dess har detta varit guidernas arbetskläder.

Men den här morgonen i Backåkra låg slutresultatet fortfarande långt borta. Det var tjugo kandidat- och masterstudenter, i mode- och textildesign tillsammans med sina designledare, som steg ut ur bussen med sovsäckar och väskor. Där bar de med sig sina första skisser över hur de föreställde sig en kollektion inspirerad av FN:s ledord: fred, värdighet och jämlikhet på en hälsosam planet.

– Under dessa dagar tog vi in de väldigt speciella omgivningarna. Vi besökte stranden tidigt på morgonen, vi kände lugnet i meditationscirkeln på ängen med den stora fredsstenen och vi samlade idéer till färger, texturer och designuttryck, berättar Karin Landahl, universitetslektor i design vid Textilhögskolan och designledare i projektet.

Inkludering och mångfald

Detta var starten på ett intensivt arbete med att ta fram en kollektion som kombinerar hållbarhet, inkludering, innovation och kreativitet med bekvämlighet och funktionalitet för guiderna som nu bär plaggen varje dag när de representerar FN, för ungefär 200 000 besökare årligen – allt från världsledare till skolklasser.

Jonas Gustavsson, student, berättar att redan när de började brainstorma där i Backåkra var designteamet överens om att den nya kollektionen skulle baseras på inkludering och mångfald.

– Vi tittade också på referenser av olika typer av traditionella kläder för att undersöka hur de på ett genomtänkt sätt kunde inkorporeras i kollektionen. Vi ville dessutom få med Dag Hammarskjölds anda och hans vision av en enad värld, säger han.

Ett kollaborativt arbetssätt

Tidigt under våren 2024 påbörjades sedan ett nära samarbete med FN och inte minst FN-guiderna.

– I designprocessen har vi arbetat utifrån en kollaborativ arbetsmetod. Vi ser att innovation frodas genom samarbete och den kreativa processen har varit en dialog mellan kulturer, erfarenheter och olika bakgrunder. Idéer och perspektiv har utbytts och omfamnats. Det finns inte en person som kan säga att ”den där detaljen har jag designat”, utan hela kollektionen är designad av hela teamet, berättar Stefanie Malmgren de Oliveira, universitetslektor vid Textilhögskolan och även hon designledare.

Andrea Rehbein, student, berättar att arbetssättet har varit utmanande:

– Det har handlat om kompromisser och dialog, föra samman många åsikter och lyfta fram kärnan i dem. Vi försökte bryta hierarkin i designprocessen, men samtidigt behövde vi möta behoven i en hierarkisk organisation som FN. Det var fram och tillbaka av att skapa, reflektera över feedback och fortsätta arbeta. I slutändan har allt vi har gjort haft ett syfte, säger hon.

Övergripande styrning och ledning av projektet har Textilhögskolan stått för och arbetet har involverat en stor projektgrupp, där designteamet är inkluderat. Designarbetet genomfördes genom en fristående kurs, som kunde sökas av alla designstudenter på Textilhögskolan. Alla som sökte kom med och gruppen bestod slutligen av studenter från alla år på kandidat- och masternivå inom både mode- och textildesign. Studenterna arbetade sedan med FN-projektet vid sidan av sina ordinarie heltidsstudier.

En lek med linjer – samspel mellan arkitektur och natur

När designledarna Stefanie Malmgren de Oliveira och Karin Landahl besökte FN:s högkvarter första gången under våren 2024 hittade de ett spännande förhållande mellan naturen i Backåkra och arkitekturen på högkvarteret.

– Högkvarteret är ett arkitektoniskt mästerverk med en kombination av väldigt strama linjer på utsidan och böljande linjer och fantastisk konst på insidan. Det präglas också i många delar av en avskalad estetik, förklarar Stefanie Malmgren de Oliveira.

Juliët Zuurman, student, berättar att de i designprocessen hittade ett sätt att sammanfoga inspirationen från Backåkra med den från FN:s högkvarter i New York i ett narrativ.

– Kopplingen mellan dessa två platser har varit väldigt viktig för oss, det är till exempel där vi hittat kollektionens färger. Vi har utifrån det narrativet arbetet med ett samspel mellan asymmetriska linjer. Vi ser asymmetrin som en symbol för dialog, säger hon.

Unikt samarbete med FN

Under våren 2024 tog designteamet fram prototyper som provades av guiderna i New York. Justeringar fick göras för att guidernas praktiska behov skulle mötas samtidigt som designuttrycket bevarades.

Paweł Robuta, student, berättar:

– Erfarenheten att arbeta med en organisation som FN är väldigt unik, särskilt för oss studenter. Vi lärde oss att kommunicera, inte bara inom vår egen grupp, men också att ta våra beslut längre och presentera dem för personerna på FN.

Under hösten och vintern 2024 gick sedan de färdiga produkterna in i produktion.

– Vi är väldigt stolta över den färdiga kollektionen. Den uttrycker FN:s värderingar, vår designidé samtidigt som den möter guidernas behov. Dessutom innehåller den flera hållbara lösningar, både på social, ekonomisk och ekologisk nivå, som kan inspirera andra till att skapa hållbart mode, säger Karin Landahl.