50 års erfarenhet av biblioteksutbildningar
Vi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljö.
Hoppa till huvudinnehålletVi har landets största utbildnings- och forskningsmiljö inom biblioteks- och informationsvetenskap.
Upptäck vår forskningsmiljöPå Bibliotekshögskolan erbjuder vi flera distanskurser med fokus på skolbibliotek – perfekt för dig som vill utöka eller bredda din kompetens.
Upptäck kurserna2025-07-04
Hur har frivillig läsning – det vi läser utanför skola och arbete – blivit en fråga för politisk styrning? Detta lyfts nu fram i en ny bok: Den frivilliga läsaren: läsningens politik efter 1945.
2025-07-01
Vad tänker du när du hör att det funnits en organisation som hette Svenska riksförbundet för sedlig kultur? Vad fyllde den för syfte? I en ny doktorsavhandling studeras olika dimensioner av makt som syftar till att skapa den goda medborgaren genom att avskräcka respektive uppmuntra till olika former av läsande – i ett historiskt, kulturellt och samhällspolitiskt perspektiv.
2025-06-30
I mitten av juni stod Högskolan i Borås värd för en internationell sommarskola där cirka 60 forskare, doktorander och yrkesverksamma från hela världen samlades för att fördjupa sig i den inkluderande teknikens möjligheter – med fokus på kroppsnära, flersensoriska och etiska innovationer.
2025-06-23
Julia Pennlert, universitetslektor vid Högskolan i Borås och litteraturvetare, har nyligen tillträtt som jurymedlem i Borås Tidnings Debutantpris. I år är hon en av dem som ska läsa och bedöma årets mest lovande skönlitterära debutanter.
2025-05-20
Högskolan i Borås har beviljats medel från KK-stiftelsen för att etablera en ny forskningsprofil: TexAI – Knowledge in AI-Driven Innovation for Circular Ecosystems in the Textiles and Fashion Industry. Den nya forskningsprofilen är ett åttaårigt projekt med en total budget på 116 miljoner kronor och sker i nära samverkan med 19 företag och branschorganisationen TEKO.
Inga resultat kunde hittas
Studier av (folk)bibliotekens aktuella och historiska villkor i skilda avseenden, kulturpolitikens förändringsprocesser och kulturförmedling och medborgarnas delaktighet. Dessa tre teman samlar forskargruppens medlemmar.
Läs mer om Kultur, bibliotek och politik (KUBIK)Denna forskargrupp riktar sitt forskningsintresse mot människors interaktion med information i olika praktiker, roller och institutioner och mot frågan om hur digitala kulturer med dess plattformar bidrar till att forma information och kunskap i samhället.
Läs mer om Informationspraktiker och digitala kulturerForskargruppen undersöker de fysiska och samhälleliga arrangemang som behövs för att skapa, använda och förmedla kunskap. Forskargruppens huvudfokus ligger på hur information och kunskap genereras, underhålls, delas och överförs genom sådana infrastrukturer.
Läs mer om Kunskapens infrastrukturerBibliotekshögskolan är landets största forskningsmiljö inom ämnesområdet och bedriver forskning och utbildning med en stark professionsanknytning och internationell prägel. Våra forskare tar sig an vår tids digitala utmaningar, oftast utifrån humanistiska och samhällsvetenskapliga perspektiv.
Läs mer om Biblioteks- och informationsvetenskapEU-projektet SILVANUS mål är att leverera en miljömässigt hållbar och klimattålig skogsförvaltningsplattform genom att studera innovativa möjligheter att förebygga och bekämpa antändning och spridning av skogsbränder. Forskare vid Bibliotekshögskolan bidrar med forskningskompetens inom kunskapsorganisation, informationshantering, användarstudier och deltagandemetoder.
Här studerar du information, både ur ett tekniskt och teoretiskt perspektiv.
Programmet passar dig som har en kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap, informationsarkitektur, arkivvetenskap, digital humaniora, informatik, systemvetenskap eller närliggande område.
Läs mer om utbildningen: Informationsvetenskap: digitala miljöer