Årets alumn 2020 - Hanna Claesdotter
För Hanna Claesdotter, tidigare student på designteknikerutbildningen vid Högskolan i Borås, och numera en välrenommerad produktutvecklare på cykelföretaget Rapha i London, kom beskedet om att hon utsetts till Årets alumn som en trevlig överraskning.
– Jag blev väldigt förvånad, säger hon.
Juryn pekar i sin motivering bland annat på att Hanna Claesdotter med mod, engagemang och målmedvetenhet visat att det går att ta sig långt med den designteknikerteknikerexamen som hon har och att göra internationell karriär – på rekordtid.
– Jag har alltid haft många idéer och drömmar och efter min examen 2016 satte jag upp en lista med mål. Jag kände till Rapha som varumärke och hade som en långsiktig dröm att få jobba som produktutvecklare där. För att någon gång i framtiden få den möjligheten trodde jag att jag först skulle behöva bygga upp en karriär. Men jag fick jobb på Rapha nästan direkt efter min utbildning, berättar Hanna Claesdotter som nu varit anställd hos den eftertraktade arbetsgivaren i nästan fyra år.
Hon började som assistent och fortsatte som produktutvecklare på mellannivå för att nu jobba med produktutveckling med ansvar för en helt produktkategori.
– Företaget har kontinuerligt gett mig nya utmaningar och möjligheter att göra allt mer komplexa kollektioner. Jag har också fått möjligheten att driva allt mer processutveckling och lära upp och coacha juniors.
Hanna Claesdotter nådde sin drömarbetsplats redan ett halvår efter examen och på kort tid har hon klättrat internt och genomfört flera lyckade och i branschen uppmärksammade projekt.
– Företaget har sett mitt starka driv, säger hon.
Det var just det där drivet som fick henne att söka till designerteknikerutbildningen på Textilhögskolan 2013.
– Kombinationen av det kreativa och det verklighetsförankrade, med fokus på processer och optimerade lösningar var klockren för mig.
Och utbildningen infriade förväntningarna.
– Den var både rolig, intensiv och lärorik. Jag fick chansen att träffa experter från industrin och ta vara på alla de otroliga resurser som högskolan har. Den miljön är fantastisk! Tänk alla dagar, nätter och helger som jag tillbringade i sysalen för att lära mig hur alla maskiner fungerade. Och ju mer jag lärde mig, desto mer förstod jag hur mycket som fanns att hämta.
I sin nuvarande yrkesroll har hon märkt hur unik utbildningen är vid Textilhögskolan.
– Den har gett mig ett försprång även på den internationella arbetsmarknaden. Den profil av kunskap och kompetens, den djup och bredd, som jag fick med mig direkt från högskolan tvingas många andra under en lång tid jobba sig till.
På utbildningen fick hon också möjlighet att utveckla de personliga egenskaper som banat väg för karriären och gjort att hon i dag är ett ansett namn i cykelvärlden.
– Jag har alltid varit väldigt nyfiken och velat ta reda på hur saker och processer fungerar, för att sedan försöka göra dem bättre. Det tror jag är nyckeln till att jag blivit framgångsrik i min yrkesroll.
Hanna Claesdotter jobbar som länken mellan design och produktion och är van vid att det är full fart med ett nära samarbete med teamet på kontoret. Men under intervjun sitter hon i karantän hemma i lägenheten i London. Det är lock down, alla jobbar på distans och de vanligtvis regelbundna resorna till fabriker och leverantörer i Kina och Vietnam är på obestämd tid pausade.
Men drömmarna tar inte paus. Det är svårt att planera i coronatider, men Hanna Claesdotter vet att hon vill vara kvar i branschen och hoppas att pandemin för något gott med sig:
– Tidigare har vi varit väldigt låsta i tanken att vi måste vara på ett kontor för att få saker gjorda. Men jag tror inte vi kommer att gå tillbaka till det nu när vi har sett att det finns andra lösningar. Jag hoppas flexibiliteten kommer att bli större, säger hon och fortsätter:
– Min dröm är att inte vara fast på ett ställe utan att flytta med årstiderna och bo där det finns fantastisk natur, cykling, skidåkning och vandring. Jag vill cykla jorden runt. Tänk att kunna jobba med en prototyp, sticka ut och testa den och sedan komma tillbaka och förbättra den. Utan att vara fast på ett kontor.
Trots ett stort internationellt fokus har Hanna Claesdotter dock inte glömt sina rötter. Hon har tidigare engagerat sig ideellt för Textilhögskolan bland annat genom att låta sig intervjuas som alumn och genom att föreläsa för branschorganisationer om sitt examensarbete. Nu väntar ytterligare en föreläsning – i egenskap av Årets Alumn.
– Det ser jag verkligen fram emot.
Ambassadörskapet tar hon sig an med glädje.
– Jag är väldigt stolt över min utbildningsbakgrund och är gärna representant för Högskolan i Borås och Textilhögskolan. Jag har så mycket att tacka dem för. Nu gör jag gärna vad jag kan för att på något sätt ge tillbaka, säger Hanna Claesdotter.
Juryns motivering
"I en tid där studenter i sina framtidsdrömmar blir alltmer värderingsstyrda visar Hanna Claesdotter att det med ett stort mod, engagemang och målmedvetenhet går att ta sig långt. Tillsammans med starka värderingar kring hållbarhet och jämlikhet har hon framgångsrikt tagit sig vidare från sina studier till ett spännande jobb inom cykelbranschen i London. En bransch som historiskt sett varit mycket mansdominerad.
Trots att hon inte längre är kvar inom Sveriges gränser har Hanna Claesdotter sedan hon gick sin utbildning visat en stor vilja att stödja nuvarande studenter i att nå framgång i sina studier och att bidra till utbildningens kvalitet och professionsanknytning. Detta genom att verka som en god ambassadör för Textilhögskolan samtidigt som hon ideellt bidragit till olika projekt kopplade till textil och mode."
Läs mer
Läs om Fredrik Logenius, Årets alumn 2020
Text: Lena Carlsson
Foto: Privat