Steg 1 och 2: Förberedelser för kursutvärdering
Före kursavslut
Kursansvarig ansvarar för att utforma underlag för studentvärdering och detta bör färdigställas före kursstart.
Den analys som ska göras vid en kursutvärdering ska ta sin utgångspunkt i de aspektområden som riktlinjerna för kurs- och programutvärdering föreskriver. Frågor behöver formuleras och ställas till kursdeltagarna. Kursansvarig kan även komplettera med andra kurs- eller programspecifika frågor.
Vid användning av enkät i lärplattform ansvarar kursansvarig för att enkäten läggs in i kursens aktivitet och aktiveras för studenterna.
På högskolans lärplattform finns den gemensamma aktiviteten Enkäter & innehållssidor med exempel som kan användas vid planering av frågeställning för studenternas värdering av kurs. Därtill är det möjligt att kontakta sektionen för pedagogisk utveckling och forskning för kompletterande stöd.
Vid kursavslut
Studentvärderingen genomförs i samband med att kursen slutförs eller direkt efter avslutad kurs. Det är kursansvarig som ansvarar för att planera in studentvärderingen vid ett lämpligt tillfälle. Delvärdering kan även genomföras under kursens gång.
Efter avslutad kurs
Efter avslutad kurs ansvarar kursansvarig för att samla in underlag för att kunna göra en analys. Analysen ska baseras på följande underlag:
- Synpunkter på och erfarenheter av kursen från studenter, lärare och eventuella andra aktörer, såväl interna som externa. Studenternas synpunkter utgörs av resultatet från studentvärderingen, samt eventuella synpunkter som studenterna framfört under kursens genomförande.
- Följande kvantitativa data ingår alltid i underlaget:
a. Svarsfrekvens på studentvärderingen.
b. Studenternas prestationer på kursen i form av genomströmning, betyg/resultat och avhopp för förstagångsregistrerade studenter från Ladok. Data baseras på de examinationer som hunnit genomföras och betygssättas. Vid behov kontakta din lokala administratör för inhämtning av ovanstående data.
c. Hur lärartid och lärarkompetens har fördelats i kursen.
d. Kursansvarig kan för varje kurs komplettera med ytterligare kvantitativa data utifrån kursens behov och förutsättningar.
- Tidigare kursrapporter, framförallt med avseende på de eventuella åtgärder de har resulterat
Steg 3 och 4: Analys, utvärdering och kursrapport
Med stöd av insamlat underlag ska kursansvarig tillsammans med berörda lärare värdera och analysera kursen och dess genomförande. I kursrapporten redogörs för vilka underlag som har beaktats men innehållet i dessa behöver inte redogöras utan hör till analysen. Analysen av kursen ska göras utifrån följande:
- Hur har kursens innehåll, undervisningsformer och examinationsformer varit till stöd i studenternas lärande?
- Hur har kursen forskningsanknutits?
- Hur har kursen fungerat i relation till övriga kurser i programmet
- Hur har kursens resurser använts och upplevts?
Kursansvarig utformar en kursrapport utifrån mall i bilaga 1. Analysen av kursen ska alltid göras utifrån de ovan angivna punkterna, men kursansvarig kan om behov finns komplettera med ytterligare aspekter. Benämn kursrapporten med Kursnamn/Ladokkod/Termin/År.
Steg 5: Eventuella förslag till kursutveckling diskuteras mellan ansvarig chef och kursansvarig
Kursansvarig föreslår åtgärder för de eventuella utvecklingsbehov som identifierats i samband med analysen av kursen och dokumenterar dessa i kursrapporten. Eventuella förslag till kursutveckling diskuteras vid behov med ansvarig chef och programansvariga.
Steg 6: Kommunikation och återkoppling
Kursansvarig ansvarar för att informera berörda studentgrupper om utvärderingsresultatet.
- Efter avslutad kurs delges kursrapporten de studenter som genomgått kursen via högskolans lärplattform.
- På särskild anvisad area på lärplattformen laddas kursrapporten upp för e-arkivering.
- Vid ny kursuppstart kopieras kursrapporten och delges den nya studentgruppen resultatet via lärplattformen.