Kvalitetshandbok för forskning

Ett lärosätes kvalitetssäkringsarbete inbegriper dess kvalitetssystem såväl som dess kvalitetsarbete.

Kvalitetssystem

Kvalitetssystemet är den ram inom vilken kvalitetsarbetet bedrivs. Kvalitetssystemet omfattar såväl de dokumenterade förutsättningarna, i form av organisation, ansvarsfördelning och interna styrdokument, som de rutiner och arbetssätt som används för att arbeta med både kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling. Det innefattar även aktiviteter genom vilka organisationen identifierar de mål, processer och resurser som krävs för att uppnå önskat resultat.

Kvalitetsarbete

Kvalitetsarbetet är det arbete som bedrivs inom ramen för kvalitetssystemet. Det omfattar såväl kvalitetssäkring som kvalitetsutveckling, det vill säga det arbete som görs för att säkerställa att forskningsverksamheten håller hög kvalitet, och det arbete som görs för att utveckla forskningsverksamheten. Kvalitetsarbetet bedrivs på alla nivåer inom lärosätet och involverar lärosätets personal samt studenter och doktorander. I arbetet ingår såväl ständigt pågående kollegial granskning som strategiskt arbete med forskningsverksamheten. Med ett systematiskt kvalitetsarbete avses ett kontinuerligt förbättringsarbete som sker enligt givna processer och rutiner, vilka vi har valt att kalla aktiviteter, med syftet att säkra och utveckla kvaliteten i hela forskningsverksamheten.

Denna sammanställning syftar till att förtydliga de olika aktiviteterna, huvudsakliga upplägg, ansvarig(a), vilka som primärt är inblandade och hur resultatet av aktiviteterna kommuniceras och följs upp.


För varje aktivitet har det specificerats:

  • Vad aktivitetens syfte är
  • Vem som initierar alt. i förekommande fall är beslutsfattare
  • Vem som ansvarar för att aktiviteten genomförs
  • Vem som kontrollerar/följer upp resultat
  • Hur dialog, åtgärder och återkoppling genomförs

1. Forskningsplan

2. Strategi för forskning och forskarutbildning

3. Indikatorer

4. Lokal forskningsutvärdering

5. Rekrytering

6. Kompetensutveckling

7. Forskningsinfrastruktur och stödverksamhet

8. Forskarråd

9. Forskningsetik och god forskningssed

10. Kvalitets- och verksamhetsdialoger

Uppföljning och utvärdering av kvalitetssystemet för forskning