Central krisledningsgrupp

Andra chefer kan adjungeras till krisledningsgruppen i de fall det egna ansvarsområdet berörs. Även huvudskyddsombud kan vid behov adjungeras till krisledningsgruppen och ska alltid informeras.

Förutom de uppgifter som krisledningsgruppen har i det akuta skedet av en kris utgör krisledningsgruppen ett stöd för högskolans chefer och medarbetare i det fortsatta trygghetsskapande arbetet efter en svår händelse.

Beroende av händelsens omfattning och konsekvenser bedömer och beslutar krisledningsgruppen (eller del av krisledningsgrupp av beroende av händelse/kris) vilka åtgärder som ska vidtas och vilka chefer/medarbetare som ska knytas till krisledningsgruppen samt fördelar eventuella arbetsuppgifter som inte beskrivs i gruppens krisplan.

Aktivering av centrala krisledningsgruppen

Sammankallande i krisledningsgruppen är förvaltningschef eller den i krisledningsgruppen som först nås av information om händelsen. Efter samråd med rektor beslutar de om hela eller delar av krisledningsgruppen ska samlas.

Vid mindre ”lokala” kriser lämnar förvaltningschef över ärendet till linjeorganisationen.

Krisplan och checklistor

Hur vi agerar och att vi har en fungerande, förberedd organisation kan vara avgörande för hur väl vi hanterar en oväntad händelse. Vid en kris tvingas vi ofta prioritera mellan olika frågor och beslut kan komma att behöva fattas snabbt på kanske ofullständiga underlag. Det är då en krisplan samt framtagna rutiner och checklistor kan få oss att arbeta mer strukturerat och effektivt.

Krisplan samt framtagna rutiner och checklistor hjälper oss:

  • att vara redo att agera snabbt och effektivt efter alarmering
  • att ta hand om medarbetare, studenter och andra involverade
  • att kommunicera händelseutvecklingen

Högskolans interna krisarbete är ett komplement till samhällets övriga kris- och katastrofberedskap.