Om Rise and Shine med biblioteket
Sedan hösten 2022 ger biblioteket en 20-minuterspresentation i veckan om olika ämnen som är relevanta för forskare och doktorander.
I Zoom varje vecka under terminstid
Rise and shine är en serie korta presentationer som biblioteket erbjuder till forskare och doktorander i första hand. Presentationerna är ibland mer övergripande i syfte att ge en överblick av ett visst ämne och ibland lite mer konkreta i syfte att ge kunskap om funktioner eller processer. Tanken är dock att de alltid ska vara intressanta och användbara för dig som forskare eller doktorand.
Vi kommer till dig!
Om du inte har möjlighet att delta på någon av de tider som erbjuds kan du istället höra av dig till biblioteket, så kan vi boka in ett möte med dig, din forskargrupp eller kanske din institution. Vi kommer gärna, hör av dig så planerar vi in något! Då bestämmer du om presentationen ska hållas på svenska eller engelska. Skicka ett mejl till biblioteket@hb.se.
Aktuellt program
Programmet för pågående Rise and Shine hittar du här:
Rise and Shine med biblioteket
Tidigare presentationer
Här hittar du programmen för alla våra Rise & Shine.
Höstterminen 2024
Användbar information för doktorander (och andra)
Det är mycket att hålla reda på när man börjar med forskning! Denna Rise and shine kommer täcka viktiga aspekter av informationssökning, publicering, öppen vetenskap, forskningsdatahantering och mer. Låt biblioteket guida dig till den hjälp som finns att få på din doktorandresa - och efter den. Presentationen är öppen för alla deltagare, inte bara doktorander!
Testa WoS research assistant!
Web of Science gör sin AI-assistent tillgänglig och vi får en provperiod. Dessa 20 minuter används för att introducera assistenten så att du kan prova den under en begränsad tid.
Generativ AI i forskningen – vad du behöver veta
Det utvecklas nya verktyg med AI-inslag för forskning men vad får eller kan jag använda? Denna Rise and Shine fokuserar på några av de guidelines om användningen av generativ AI (GAI) som har nyligen kommit och belyser även de fem stora förlags* generella instruktioner för användning av GAI.
* Elsevier, SpringerNature, Taylor & Francis, Wiley och Sage.
Att förkorta eller inte förkorta (tidskriftsnamn i EndNote)
Använd EndNotes medskickade index för att få till förkortade tidskriftnamn när den valda stilen (eller tidskriften) kräver det.
Testa Scopus AI!
Nu erbjuder vi en testperiod för Scopus AI-verktyg och i samband med det finns det möjlighet att få en genomgång av verktyget. Till denna Rise and shine får vi besök av en representant från Scopus som visar hur verktyget kan användas i informationssökning och vilka funktioner som ingår. Det tidigare meddelade ämnet Litteraturöversikter: PRISMA flödeskarta flyttas till våren.
AI-assistenter i forskningen – del 1
Snabb titt på AI-verktyg för att hitta relevanta artiklar och förstå hur de hänger ihop!
Publicera utan att betala!
Vart skall jag publicera mig? Här är förlagen HB har avtal med för öppen publicering.
Tips från coachen – bli bättre på att söka
Här kommer du få några värdefulla och enkla tips på hur du förbättrar dina sökningar i databaser.
AI-assistenter i forskningen – del 2
Vi fortsätter med att kolla på AI-verktyg. Denna gång på verktyg som kan användas för att sammanfatta texter och transkriberingsverktyg som högskolan tillhandahåller.
Internationella veckan för öppen tillgång 2024
Med avstamp i årets tema för Open Access Week tittar vi på några olika alternativ till den vinstdrivande publiceringsmodellen, och tar upp exempel på tidskrifter där krav på högre vinster kolliderat med vetenskapliga ideal om att tillgängliggöra forskning.
Hitta rätt bland klicken när du publicerar – om artikellicenser
Vad betyder alla olika saker man ska klicka på innan man kan publicera ett manuskript? Vilka ska man välja? Och vad är det för avtal man skriver på? Den här veckans Rise and shine behandlar detta och mer som är värt att veta om artikellicenser.
Bryt upp med kommersiella förlag! – Om alternativa publiceringsplattformar
I denna digitala era kontrolleras vetenskaplig publicering fortfarande av vinstdrivande förlag som utnyttjar forskares gratisarbete. Men det finns alternativ! Denna Rise and shine kommer handla om några av dessa, och hur man kan publicera sig i dem.
Litteraturöversikter – Rayyan
Har du samlat ihop texterna för ett systematisk översikt och nu är det dags att gå igenom allt? Vi vänder oss till Rayyan för hjälp.
Tveksam publicering
Den vetenskapliga publiceringsmodellen är under stor förändring, vilket har lett till att oseriösa aktörer dykt upp. På vilket sätt undviker du fällorna med att publicera i tvivelaktiga tidskrifter? Biblioteket reder ut!
Bli räknad! Om registrering i DiVA
Efter varje år räknas högskolans vetenskapliga och konstnärliga publikationer ihop för att användas i årsredovisningen och den interna medelstilldelningen. Kom och lär dig hur du säkerställer att dina verk finns med!
Vår jul är röd – standarden talar om hur röd
För en riktigt lyckad jul behöver du följa dessa standarder från SIS.
Vårterminen 2024
Vad händer med öppen publicering?
Sedan 2017 har biblioteket erbjudit så kallade "läs- och skrivavtal", också kända som transformativa avtal. De har varit kostsamma och ineffektiva, och därför har Bibsamkonsortiet (lett av Kungliga biblioteket) kommit med en rapport om vilka alternativ vi kan förvänta oss i framtiden.
Kartlägg din forskning med hjälp av verktyg
Det finns en del verktyg för att hjälpa dig att kartlägga ditt forskningsområde. Denna rise & shine fokuserar på några av dessa.
Upptäck bibliotekets stöd i forskningen
Kom och delta på en presentation som sätter ljuset på hur högskolans bibliotek kan stödja dig i forskningen.
Förbättra dina sökfärdigheter!
Bli bättre på att hitta den information du behöver.
Använd EndNote som en expert!
Denna gång tittar vi på användningen av grupper, dubbletter och olika sätt att utnyttja stjärnorna i Endnote.
Hacks för Web of Science
Kom till denna Rise and Shine for att få tips på hur du kan använda inbyggda verktyg i Web of Science för att analysera och visualisera dina sökträffar.
Hur undviker jag datainsamling?
Var kan man hitta befintliga dataset? Denna rise and shine tar en titt på det.
Hur kan jag anpassa min forskning till krav om öppen vetenskap?
Vad är nytt inom öppen vetenskap? Biblioteket ger en kort presentation på öppen vetenskap och dessa påverkan på forskares arbete i forskningsprocesser
Mina vetenskapliga siffror
I citeringsdatabaserna Scopus och Web of Science kan du göra en hel del analyser av publikationer och författare. Du kan få koll på din egen publicering, på din forskargrupps publicering, eller på en opponents eller möjlig samarbetspartners publicering.
Optimera din forskningspåverkan! Välj rätt tidskrift.
Tidigare har vi tittat på både förlagsägda och oberoende verktyg för att hitta tidskrifter. Denna gång tar vi istället en titt på hur AI-verktyg kan användas för att hitta relevanta tidskrifter att publicera i.
Systematisk litteraturöversikt - en kortfattad introduktion
Systematiska litteraturöversikter har blivit alltmer populära på senare år, men vad är det för något egentligen? Vi tittar på begreppen och pratar om processen. En snabbintroduktion till något som kan vara både omfattande och komplicerat.
Vad du behöver veta om användningen av generativ AI i forskningen!
Det utvecklas nya verktyg med AI-inslag för forskning men vad får eller kan jag använda? Denna Rise and Shine fokuserar på några av de guidelines om användningen av generativ AI (GAI) som har nyligen kommit och belyser även de fem stora förlags* generella instruktioner för användning av GAI.
* Elsevier, SpringerNature, Taylor & Francis, Wiley och Sage.
Utnyttja AI i informationssökning - går det?
Vi tipsar om hur du kan använda exempelvis ChatGPT när du söker information, och vad du bör undvika att göra.
Jag vill publicera mina forskningsdata! Var gör jag det?
Datarepositorier är för att tillgängliggöra dina datasets öppet så att andra kan fortsätta arbeta med redan insamlade data. Hur hittar jag lämpliga repositorier och hur vet jag vilka jag kan lita på?
Stora mängder sökträffar - vad gör jag nu?
Skriver du en litteraturöversikt? Söker du i flera olika databaser och behöver gå igenom stora träffmängder? Vi visar hur du kan använda EndNote för att rensa bort dubbletter och gratisprogrammet Rayyan för screening!
Att hålla sig ajour? BROWZINE!
Browzine är ett verktyg att hålla dig ajour med nyaste nummer av relevanta tidskrifter. Kom till denna Rise and Shine för att skapa en egen hylla av tidskrifter att bläddra i och läsa!
Höstterminen 2023
Upptäck Scite!
Kom och lär dig om det nya verktyget Scite. Upptäck ett verktyg för litteraturöversikter, peerview och granskning av studentarbeten. Verktygen använder sig av ny AI-teknologi. Biblioteket erbjuder för närvarande en provperiod som möjliggör testning av Scite och dess funktioner.
H-index och andra indikatorer – vad betyder dom?
När forskning och forskare ska beskrivas är det inte ovanligt att bibliometriska mått som H-index och Impact Factor förekommer. Men vad betyder de här måtten egentligen?
Skriva DMP för en ansökan om forskningsfinansiering
Fokus på denna Rise and Shine är på datahanteringsplaner inför en ansökan. Vad kräver finansiärer att du tar med i ansökan?
Vad är altmetri?
Altmetri är ett sätt att mäta popularitet och synlighet för publikationer genom att använda inlägg i sociala medier, nedladdningar och diskussioner online som grund för statistiken, istället för exempelvis antal citeringar. Vilka olika typer av värden kan man ta fram inom altmetri, vad hittar man dem och vad betyder det egentligen? Välkommen på en presentation för att få bättre koll på altmetri!
Kom igång med Zotero
Zotero är en gratis programvara för referenshantering. Den här introduktionen kommer att fokusera på programmets grundläggande funktioner. Snabbt och enkelt kan du spara och hantera källor som du hittat i databaser eller på webben. Håll sedan ordning på dina källor, infoga källhänvisningar och skapa automatiska litteraturlistor direkt i ditt textdokument i den referensstil som du föredrar. Ladda ner Zotero här: https://www.zotero.org/download/
Bibliotekets stöd inför en ansökan om forskningsanslag
Kom och delta på en presentation som sätter ljuset på hur vårt bibliotek kan stödja dig i ditt arbete att söka forskningsfinansiering.
Hitta och hantera fulltexter med EndNote
Använd EndNotes inbyggda funktioner för att hitta och bifoga pdf-filer till ditt referensbibliotek. Du kan också importera pdf:er till EndNote och låta programmet automatiskt skapa referenser till ditt bibliotek.
Upptäck data journals
Data journals är en ny typ av tidskriftsgenre som synliggör dina datasets och potentiellt skapar möjligheter för samarbete och innovation. Denna morgon har du möjlighet att lära dig mer om dessa tidskrifter.
AI och informationssökning
Vi tipsar om hur du kan använda exempelvis ChatGPT när du söker information, och vad du bör undvika att göra.
2023 OA Week: Community over Commercialization
Med avstamp i årets tema för Open Access Week tittar vi på några olika alternativ till den vinstdrivande publiceringsmodellen, och tar upp exempel på tidskrifter där krav på högre vinster kolliderat med vetenskapliga ideal om att tillgängliggöra forskning.
Utforska forskningslandskapet med literature mapping tools
Det finns en del verktyg för att hjälpa dig att kartlägga ditt forskningsområde. Denna rise & shine fokuserar på några av dessa.
Repositorier för publicering av forskningsdata
Data repositorier är för att tillgängliggöra dina datasets öppet så att andra kan fortsätta arbeta med redan insamlade data. Hur hittar jag lämpliga repositorier och hur vet jag vilka jag kan lita på?
Vem äger din artikel? Om copyright och creative commons licenser
Publiceringslicenser är det som bestämmer om och hur författarna får dela en PDF av sin artikel på Researchgate, eller återanvända en artikel i en bok eller avhandling. Den här presentationen ger en snabb överblick av vilka rättigheter som författaren överför till förlaget med en Copyright Transfer Agreement, och hur de olika Creative Commons licenserna (som används vid publicering med öppen tillgång) funkar.
Nya transformativa avtal
Biblioteket delar nyheter om svenska transformativa avtal.
Presentation av resurserna ASTM, Knovel och MaterialConnexion
Presentation av databaser inom områdena teknik samt material- och textilteknologi. En kort demonstration av tre användbara resurser. Kom och lär dig hur du får ut mesta möjliga från resurserna ASTM, Knovel och MaterialConnexion.
Systematisk litteraturöversikt - en kortfattad introduktion
Systematiska litteraturöversikter har blivit alltmer populära på senare år, men vad är det för något egentligen? Vi tittar på begreppen och pratar om processen. En snabbintroduktion till något som kan vara både omfattande och komplicerat.
Julforskning – vad forskas det om?
Vad forskar man på när man forskar på julen? Var med på en kort och lustfylld exposé över olika frågor som har förekommit och trendat inom julforskningen genom åren. Vi kommer inte vara särskilt systematiska i genomgången, men kanske är vi alla lite mer upplysta om julen när dessa 20 minuter har passerat.
Vårterminen 2023
Verktyg för att välja tidskrift
Verktyg för att välja tidskrift är lite som dejtingappar: de matchar artikelmanuskript med tidskrifter att publicera i. I denna Rise and shine får du en genomgång av både förlagsägda och oberoende verktyg.
Pearl growing - hur hittar du mer information utifrån bästa artikeln
Har du hittat en intressant artikel som är användbar i din forskning? Vi visar hur du kan utgå från den för att hitta mer material.
Analysera dig själv – eller någon annan
I citeringsdatabaserna Scopus och Web of Science kan du göra en hel del analyser av publikationer och författare. Du kan få koll på din egen publicering, på din forskargrupps publicering, eller på en opponents eller möjlig samarbetspartners publicering.
Utforska forskningslandskapet med literature mapping tools
Det finns en del verktyg för att hjälpa dig att kartlägga ditt forskningsområde. Denna rise & shine fokuserar på några av dessa.
Lär känna DORIS
I DORIS kan vi registrera metadata om våra forskningsprojekt och forskningsdata. Kom för en genomgång med biblioteket!
Databaser att publicera forskningsdata i... för olika ämnen
Letar du efter ett ställe att registrera metadata om dina forskningsdata eller datasets? Biblioteket erbjuder en introduktion till några olika ställen.
Kom igång med EndNote
Har du funderat på att börja använda referenshanteringsprogrammet EndNote? Här ges en kort introduktion i vad programmet är och kan hjälpa till med.
Tvivelaktig publicering
Den vetenskapliga publiceringsmodellen är under stor förändring, vilket har lett till att oseriösa aktörer dykt upp. På vilket sätt undviker du fällorna med att publicera i tvivelaktiga tidskrifter? Biblioteket reder ut!
Fokusera och planera din informationssökning
Få koll på informationssökningsprocessen! Vi tipsar om strategier och verktyg från inledande sondering av ämnesområde till genomtänkt "slutsökning".
Vässa dina sökfärdigheter med boolesk söklogik
Svårt att hitta rätt när du söker artiklar och annat ? Vi visar några knep och användbara sökstrategier
Vem äger din artikel? Om copyright och creative commons licenser
Publiceringslicenser är det som bestämmer om och hur författarna får dela en PDF av sin artikel på Researchgate, eller återanvända en artikel i en bok eller avhandling. Den här presentationen ger en snabb överblick av vilka rättigheter som författaren överför till förlaget med en Copyright Transfer Agreement, och hur de olika Creative Commons licenserna (som används vid publicering med öppen tillgång) funkar.
H-index och andra indikatorer – vad betyder dom?
När forskning och forskare ska beskrivas är det inte ovanligt att bibliometriska mått som H-index och Impact Factor förekommer. Men vad betyder de här måtten egentligen?
Read- and publishavtal - när är det gratis och när kostar det att publicera sig?
Biblioteket betalar för avtal med förlag där många tusen tidskrifter ingår. Det innebär att det finns en god chans att du kan publicera en artikel öppet tillgänglig utan att betala för det. Men när och hur kan använda avtalen, och när måste du betala? Denna omgång av Rise & Shine ser till att förklara det och mer därtill!
Hantera dina forskningsdata
En del av öppen vetenskap är krav att beskriva och hantera forskningsdata på ett systematiskt sätt under en forskningsprocess. Under denna presentation går vi igenom några exempel på datahanteringsplaner som hjälper till att beskriva och hantera forskningsdata.
Referera korrekt - undvik plagiering
Denna Rise and shine fokuserar på referenser så att du kan undvika plagiering. Hur refererar man korrekt? Vilka olika sätt finns det och vad säger referenserna oss? Kom och lyssna!
Hur får du tag på information som inte finns?
Ingen fara biblioteket hjälper dig med fjärrlån.
Höstterminen 2022
Hösten 2022 gavs de flesta Rise & Shine-presentationerna vid två tillfällen.
Öppen vetenskap på 20 minuter
Öppen vetenskap är en rörelse som syftar till att göra forskningsprocesser mer transparenta och inkluderande och säkerställa att forskningsdata kan återanvändas. Biblioteket ger en kort introduktion om vilken betydelse öppen vetenskap har för forskare och forskningsprocessen.
Publiceringslicenser från © till CC
Alla vetenskapliga publikationer får en licens. På senare tid har det blivit vanligt att författare får välja mellan flera olika alternativ. Biblioteket reder ut vad som menas med de olika bokstavskombinationerna (t.ex. CC BY, CC BY-NC), och tittar på skillnaden mellan © och CC.
Hantera dina forskningsdata
En del av öppen vetenskap är krav att beskriva och hantera forskningsdata på ett systematiskt sätt under en forskningsprocess. Under denna presentation går vi igenom några exempel på datahanteringsplaner som hjälper till att beskriva och hantera forskningsdata.
Hitta och hantera fulltexter med EndNote
Använd EndNotes inbyggda funktioner för att hitta och bifoga pdf-filer till ditt referensbibliotek. Du kan också importera pdf:er till EndNote och låta programmet automatiskt skapa referenser till ditt bibliotek.
Visualisera din forskning
Med hjälp av data om dina publikationer och programmet VOSviewer kan du skapa kartor över ditt forskningsområden. Data laddar vi ner från en av bibliotekets databaser. Det är sedan möjligt att visualisera samarbeten inom området. Man kan också titta på vilka termer som används och hur forskare citerar varandra.
Dela EndNote-bibliotek
Använd EndNotes inbyggda funktioner för att hitta och bifoga pdf-filer till ditt referensbibliotek. Du kan också importera pdf:er till EndNote och låta programmet automatiskt skapa referenser till ditt bibliotek.
Publikationslistor från DiVA
Lär dig det bästa sättet att söka ut publikationslistor i DiVA för dig själv, din forskargrupp, eller ett särskilt forskningsämne.
Vässa dina sökfärdigheter med boolesk söklogik
Svårt att hitta rätt när du söker artiklar och annat ? Vi visar några knep och användbara sökstrategier
Registrera dina publikationer i DiVA
Det är slutet av året och dags att se till att årets publikationer finns i DiVA. Fräscha upp dina kunskaper om registreringsprocessen med biblioteket.
Read- and publishavtal - när är det gratis och när kostar det att publicera sig?
Biblioteket betalar för avtal med förlag där många tusen tidskrifter ingår. Det innebär att det finns en god chans att du kan publicera en artikel öppet tillgänglig utan att betala för det. Men när och hur kan använda avtalen, och när måste du betala? Denna omgång av Rise & Shine ser till att förklara det och mer därtill!
"Tomtevetenskap" och andra skämt i forskning
The scientific publication model is undergoing many changes, which has led to rogue actors appearing. How do you avoid the pitfalls of publishing in suspicious journals? The library guides you!