Lästips om AI
Det är svårt att definiera AI med några få meningar men i stort kanske man kan säga att det är en maskins förmåga att visa människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet. AI möjliggör för dagens tekniska system att uppfatta sin omgivning, hantera vad de uppfattar och lösa problem.
Boktips från Johan Eklund
Johan Eklund är lektor vid Institutionen för biblioteks- och informationsvetenskap och har följt AI-utvecklingen under lång tid. Här kommer hans tips på en bok för dig som vill veta mer om AI men känner att det är svårt att veta vart du ska börja.
När Johan fick frågan om vilken bok han vill tipsa om valde han boken Liv 3.0: att vara människa i den artificiella intelligensens tid av Max Tegmark.
Se lånestatus för Liv 3.0
Varför vill du rekommendera just den här boken?
Artificiell intelligens (AI) är ett område som har fått stor uppmärksamhet på senare tid och samhällsdiskussionen kring fenomenet präglas av en stor mängd förväntningar och farhågor, men också av en allmän nyfikenhet på vad AI är samt hur AI kan och kommer att tillämpas. Dess betydelse för vår tillvaro nu och framöver kan knappast överskattas. Vi har exempelvis på senare tid börjat få en uppfattning om vilken enorm potential det finns för generativ AI. Max Tegmarks bok innehåller en djuplodande diskussion kring fundamentala, till och med existentiella, frågor relaterade till AI som fenomen. Denna diskussion genomsyras av fakta och exempel från bland annat fysik, biologi, datavetenskap och den industriella utvecklingen. Frågor som behandlas i boken är bland annat:
- vad som menas med "liv" och dess olika stadier,
- hur man kan förstå begrepp som intelligens och medvetande,
- hur AI-utvecklingen kan positioneras i förhållande till dessa begrepp, exempelvis huruvida medvetande kan förväntas uppträda i AI-system,
- vad som menas med artificiell generell intelligens (AGI) och vilka implikationer en utveckling mot AGI kan få, samt
- möjliga framtidsscenarier, såväl möjligheter som risker, för AI-utvecklingen (exempelvis för arbetsmarknaden).
Boken är skriven på en tillgänglig nivå och inga särskilda tekniska förkunskaper krävs för att ta till sig dess olika diskussionspunkter. I likhet med andra verk av populärvetenskaplig karaktär är boken pedagogisk, upplysande och tankeväckande.
Vem tycker du ska läsa den här boken?
Alla som är nyfikna på AI och som funderar över vilka implikationer AI kan komma att få på såväl det individuella som det samhälleliga planet i den nära och i den mer avlägsna framtiden.
Har boken inspirerat dig på något konkret sätt? Hur?
Boken har fått mig att lyfta blicken från mina egna tillämpningar av maskininlärning i min forskningsvardag till att reflektera över AI på en mer övergripande nivå, exempelvis rörande hur man kan förstå centrala begrepp som intelligens och medvetande. Boken har också lärt mig en hel del kring olika vetenskapliga perspektiv på AI.
Är det något annat du vill säga om boken?
AI kan uppfattas som ett spännande men samtidigt svårtillgängligt område. Den här boken är ett aktuellt, tillgängligt, lärorikt och synnerligen läsvärt bidrag till den litterära floran rörande AI.
Boktips från biblioteket
Nedan hittar du några tips från biblioteket på böcker inom området AI. Tipsen är listade i alfabetisk ordning, och i samband med varje tips har du en länk så att du kan kolla om boken är utlånad eller inte. Är den utlånad går det utmärkt att reservera boken.
Max Tegmark höll även ett uppmärksammat sommarprat sommaren 2023 och längre ner på sidan hittar du även en länk till det.