Karin Bergman
Doktorand
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
— Institutionen för vårdvetenskap
Jag är utbildad distriktssköterska och avancerad specialistsjuksköterska (med inriktning mot infektioner i primärvård) med 15 års klinisk erfarenhet inom primärvård och kommunal hälso- och sjukvård. Jag har drygt 10 års erfarenhet av undervisning som adjunkt på grund- och avancerad nivå framför allt i specialistsjuksköterskeprogrammen till distriktssköterska och skolsköterska.
Jag är sedan hösten 2022 anställd som doktorand inom ämnet Hälsa och vårdvetenskap vid forskarutbildningen Människan i vården, Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Institutionen för vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Sedan hösten 2023 är jag också antagen till forskarskolan SHIFT CARE- Swedish researcH school in Integrated CARE for Future Teachers vilken fokuserar på kunskapsutveckling som genom lärande och forskning stödjer omställningen till Nära vård för personer i olika åldrar med komplexa vårdbehov. Forskarskolan drivs tillsammans av fyra lärosäten: Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.
SHIFT CARE | Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet (gu.se)
Mina doktorandstudier bedrivs inom projektet ”Sjuksköterskors bedömningar av patienter i första linjens vård” som är en del i ett större multicenterstudie – projekt: Patientens första kontakt
Patientens första kontakt - Högskolan i Borås (hb.se)
Det övergripande syftet är att undersöka sjuksköterskors initiala bedömningar och överväganden vid patientmöten i första linjens vård, utifrån patient och sjuksköterskeperspektiv.
Patientens första kontakt med sjukvården vid ett nytt hälsoproblem är oftast med en sjuksköterska, som därför har en nyckelroll i att bedöma och prioritera patienter. Det finns stora vinster med att bedömningen blir rätt från början, eftersom den påverkar den fortsatta vårdkedjan. Bedömningar och prioriteringar är svårt och komplext. Hälsoproblem och sjukdomsgrad måste vägas mot tillgängliga resurser i vården. Det saknas idag kunskaper om och metoder för hur bedömningar och prioriteringar bäst genomförs.
I projektet kommer vi att studera kommunikation, bedömning och prioriteringar genom att bland annat spela in autentiska patient och sjuksköterskekonsultationer i primärvården.
Min sida på researchgate:
Huvudhandledare
Lena Hedén
Docent
Professor, biträdande
033-435 4791
Bihandledare
Annelie Sundler
Professor
033-435 4744
- Jenny Hallgren, biträdande professor, Institutionen för hälsovetenskaper, Högskolan i Skövde
- Malin Östman, sjuksköterska, fil. dr, Närhälsan Källstorp vårdcentral & FoU-strateg FoU Primär och Nära vård Fyrbodal, Västra Götalandsregionen