Vägen mot en jämställd poliskår – nya studenter bryter mot normen
2022-03-24
– Det känns som helt rätt val att ha börjat plugga till polis. Jag sökte till utbildningen lite på slump men det känns fantastiskt att nu vara här, säger Nora.
Vi har träffat studenterna på övningsområdet vid Sagagatan efter en tentamen i juridik, deras allra första tentamen på utbildningen dessutom.
– Det gick bra tror jag. Det har varit väldigt intensivt nu i början och många nya intryck, men allt har hittills varit en positiv upplevelse, berättar Emma, samtidigt som hon ställer ifrån sig sin välfyllda ryggsäck och sitt uniformsbälte på konstgräsytan vid polisutbildningens eget ”polishus”.
När studenterna träffades för första gången under vårens introduktion, var det en milstolpe för Polisprogrammet vid Högskolan i Borås. Över hälften av alla nya studenter var kvinnor, och på campusutbildningen uppgick siffran till nästan 60 procent. Historiskt har andelen kvinnor både inom polisen och på landets polisutbildningar legat runt 30 procent. Att välja ett mansdominerat yrke var dock inget som avskräckte Tilda.
– Det jag visste innan jag sökte till polisutbildningen, var att yrket kan vara både hemskt och utsatt, men det var inget som fick mig att tveka. Sedan har jag ju haft tankar kring hur jag som är lite kortare och lättare ska kunna hantera en man på 150 kilo, men vi har fått lära oss att det finns gott om tekniker och metoder för att klara av det också, säger hon.
För Lotta Dalheim Englund, tf. akademichef vid Akademin för polisiärt arbete, känns det bra att få in mer kvinnliga studenter i utbildningen.
– Vi vill såklart att svensk polis ska vara inkluderande och avspegla det svenska samhället. Det kan handla om allt från sexuell läggning, etnicitet eller kön. Att vi nu fått fler tjejer som pluggar till polis hos oss känns väldigt glädjande, säger hon.
Läs mer
Jonas Sehlin
Jonas Sehlin