Boksläpp för ny antologi om välfärdens omvandling
2024-08-29
Kan kultur och idrott lösa segregationsproblem? Kan ideellt arbete komplettera offentlig vård? Och går det att förebygga brott med hjälp av lokala föreningar och bostadsbolag? Dessa frågor och fler diskuteras i antologin, som belyser konkreta exempel från kultur- och arbetsmarknadspolitik, brottsförebyggande arbete, utbildning, idrott, samt vård och omsorg.
I antologin medverkar flera forskare inom olika forskningsområden vid Högskolan i Borås, bland annat sociologi, arbetsvetenskap, vårdvetenskap, biblioteks- och informationsvetenskap, kriminologi, företagsekonomi, språkdidaktik och sociolingvistik.
Samverkan allt viktigare
Antologin visar hur samverkan mellan olika samhällssektorer blir allt viktigare. Lokal samverkan mellan civilsamhälle, privata och offentliga aktörer har fått en större betydelse för att lösa samtidens komplexa sociala utmaningar. Fördelar med samverkan lyfts fram i form av synergieffekter och effektivitetsvinster. Men hur fungerar denna samverkan i praktiken? Var går gränsen mellan vad det offentliga, det privata och civilsamhället ska göra? Och vem bär egentligen ansvaret för välfärden?
– Antologin fyller en viktig kunskapslucka genom att klargöra och analysera välfärdens omvandling i lokala sammanhang. Den tar ett brett grepp med exempel från olika välfärdsområden, vilket inte har gjorts tidigare, säger Marita Flisbäck, en av redaktörerna, professor i sociologi vid Högskolan i Borås och vetenskaplig ledare för Centrum för välfärdsstudier (CVS).
Mot ett nytt välfärdssamhälle
Antologin kartlägger fem dominerande omvandlingar av välfärden:
- Ökad samverkan mellan civilsamhälle, privata aktörer och offentlig sektor.
- Från generell till åtstramad välfärdspolitik där större ansvar läggs på individen.
- Minskad autonomi för professionerna till förmån för samverkansprojekt.
- Globaliseringens nya hot som utmanar välfärden.
- Reaktioner på bristande välfärd, vilket skapar nya lösningar.
– När välfärden brister skapar det reaktioner av uppgivenhet och besvikelse, men också en vilja att kompensera för bristerna och behålla nödvändig välfärd. Detta kan driva fram nya lösningar, säger Marita Flisbäck och avslutar:
– Det finns risker med samverkan i form av otydliga ansvarsfördelningar och målsättningar. Men det finns också en demokratisk potential om fler grupper i samhället deltar och involveras i att forma framtidens välfärd.
Om antologin
Titel: Välfärdssamhällets omvandling i praktiken. Om ansvarsförskjutningar och samverkans gränser
Redaktörer: Marita Flisbäck, professor i sociologi, Tora Nord, universitetslektor i arbetsvetenskap och Jenny Uddling, universitetslektor i språkdidaktik med inriktning mot svenska som andraspråk. Alla tre är verksamma vid Högskolan i Borås.
Författare: Micael Björk, Julia Carlsson, David Ekholm, Josefina Eliaso Magnusson, Marita Flisbäck, Marcus Gianneschi, Sofia Lindström Sol, Tora Nord, Margareta Oudhuis, Lina Palmér, Charlotta Thodelius, Hanna Uddbäck, Jenny Uddling, Louise Yngve.
Förlag: Nordic Academic Press
Utkommer: 28 augusti
Bokrelease och lunchseminarium
Den 26 september är det bokrelease och lunchseminarium på temat välfärdens omvandling i praktiken. Redaktörerna presenterar antologin och några av författarna berättar om valda delar i antologin. Seminariet avslutas med publikdiskussion.
Tid: 11:30–13:00 (lunchsmörgås från kl. 11:00)
Plats: DO-tank center, Textile Fashion Center, Borås
Kristina Axelsson
Anna Sigge och Nordic Academic Press