Charlotta Thodelius: ”Det kan inte bara vara dumma människor som gör olagliga saker”
2024-10-18
”Allting tar plats i situationen oavsett om det är onlinemiljöer eller fysiska platser” är ett konstaterande som Charlotta Thodelius ofta nämner för att visa på inriktningen av sin forskning. Situationen i sig behöver vara i fokus.
– Det kan inte bara vara dumma människor som gör olagliga saker. Det måste vara något i situationen som möjliggör handlingen och att det händer någonting när människor möts, berättar Charlotta.
Det är lätt att fastna i kategoriförklaringar när det handlar om brott. Något som skapar begränsningar, inte minst när det gäller det förebyggande arbetet.
– Det är inte unga män som är problemet, eller för den delen vissa bostadsområden; utan det är situationer som behöver studeras. Vi behöver vara väldigt specifika och ju mer specifika vi kan vara desto mer kan vi ta reda på oönskade situationer och förebygga dem, säger Charlotta.
Hon tar ett exempel från sitt arbete med suicid i offentliga miljöer som i likhet med brott och andra händelser, inte sker överallt i en stad. Platser för självmord klustras även dessa samman. Man behöver stanna upp och försöka förstå hur en 14-årig tjej upplever en plats vid en viss tid för att förstå varför hon väljer just den platsen för att avsluta sitt liv.
– Människor som mår dåligt letar inte aktivt upp samma plats, utan det är något på platsen som möjliggör, förklarar Charlotta.
Charlotta lyfter fram den ”kriminologiska inlevelseförmågan” som en viktig egenskap i situationsanalyser. Vid sin docentföreläsning 15 november kommer hon att dela med sig av fler kriminologiska perspektiv och ge exempel på hur man praktiskt kan jobba:
– Att jobba med situationer ger en stor möjlighet till att både förklara brottet och att förebygga det. Du behöver inte jobba med två olika kriminologiska teorier utan kan utgå från samma – den ger oftast både orsak och verkan. Att göra situationsanalyser är inte det lättaste, men jag hoppas kunna dela med mig av användbara verktyg, säger Charlotta.
”Brottsproblematiken ägs inte av polisen”
Under åren har Charlotta studerat interaktionen mellan individ och miljö med ena foten i arkitektur och den andra i kriminologi. En intressant kombination som inte borde vara så pass unik som den ändå är. Fler och fler börjar däremot tänka i samma banor, och inte bara i efterhand när en situation redan blivit brottslig eller otrygg.
En stor utmaning i många av de kriminologiska teorier och förklaringsmodeller som finns är att de är utvecklade i en annan kontext. Här behöver forskarfältet och praktikerna fortsätta att jobba med att anpassa den efter svenska förhållanden, och där är samverkan nyckeln. Likaså ser exempelvis inte heller varje utsatt område i Sverige likadant ut.
– Jag tror att en viktig nyckel i detta arbete är en stor och bred samverkan. Brottsproblematiken ägs inte av polisen utan här behöver vi hitta nya strukturer för att samverka brett. Näringsliv, kommun, Räddningstjänst och myndigheter. Exemplen är många på olika aktörer som spelar en viktig roll i det här arbetet, avslutar Charlotta.
Före, under och efter: studier om brottssituationer och brottsutredningar 15 november
Välkomna att ta del av en spännande förmiddag 15 november med fokus på brottsprevention, brottssituationer och brottsutredningar.
Programmet består av ett panelsamtal med alumner från Kandidatprogrammet i polisiärt arbete med inriktning mot brottsutredning samt en föreläsning av Charlotta Thodelius, docent i kriminologi vid Högskolan i Borås.
Föreläsningen bygger på tre teman som aktualiseras inom den kriminologiska forskningen. Det första temat rör vikten av att kriminologiskt behandla situationer, oavsett om vi vill förstå brott eller otrygghet. Det andra temat belyser kriminologins tvärvetenskapliga grund och vikten av att arbeta i samverkan – samverkan mellan olika discipliner och mellan forskning och andra samhällsaktörer. Det avslutande temat, snödrottningen, handlar om forskarens uppgift inom det kriminologiska fältet – och även mer generellt inom den akademiska världen.
Läs mer och anmäl dig senast 10 november.
Läs mer
Charlotta Thodelius (forskarprofil)
Jonas Sehlin
Erik Norving