Designa och Leva med Organismer (DLO)
Startdatum: 2020-07-01
Slutdatum: 2023-06-30
Temperatur och ljusförhållanden är oberoende av utomhusmiljön. Materialen som vi väljer att ha omkring oss är döda och artificiella. De är framförallt hårda, rätvinkliga och designade för att aldrig förändras. Den här omgivningen påverkar hur vi ser oss själva – som varelser separerade från naturen. Den påverkar vad vi tänker och pratar om, vad som berör oss, hur vi lever våra liv, hur och vad vi jobbar på och vad vi uppfattar som realitet. Men genom att förändra den byggda miljön omkring oss, kan vi omforma hur vi känner och reagerar, och revidera hur vi ser oss själva – som en del av naturen.
‘Designing and Living with Organisms’ (DLO) – ‘Designa och leva med organismer’ har som mål att föreslå alternativ och utmana tankesätt i hur vi designar och lever idag. Därför ska växter, insekter och andra organismer ses som våra klienter som vi ska designa för inom inredningsdesign. Deras perspektiv och deras deltagande bidrar därför till utformning, tillverkning och tillämpning av textilstrukturer. Detta innebär att strukturerna kommer att tillverkas av material som växter och insekter känner sig bekanta med, till exempel: sand och jord som är 3d-tryckta på textilier av naturmaterial såsom lin och bomull. Strukturerna kommer att installeras inuti, utanför och runt husprototypen "Petersilie" som jag byggt för upplevelsen av att bo med organismer och för att tillsammans med dem kunna utveckla det gemensamma boendet. På detta sätt kan jag observera direkt om och hur till exempel solitära bin bygger sina hem i de trärör som är insydda i gardinerna som skänker skugga åt mitt växthus; om humlor gillar jordgubbsväxter som sitter i samma textil; om och hur malar utvecklas med sina kokonger i textilmönstret som jag konstruerade för dem och om
guldögonsländor accepterar det veckade röda tyget som en plats för övervintring.
Projektet består av olika faser som följer årstiderna: Höst och vinter är tiden för att inhämta mer kunskap om behov och preferenser av exempelvis nyttoinsekter; vilka färger, former och växtarter de föredrar, deras säsongsbetonade beteende och livslängd. Observationerna följs av produktion och konstruktion av textilhybriderna, en kombination av en vävd eller stickad textil med 3d-tryckta applikationer. På våren är det dags att sätta upp strukturerna i och runt husprototypen, medan sommar och tidig höst är dedikerade till att observera dem och hur naturen förändras och interagerar med dem. Dessa interaktioner dokumenteras för att analysera dem så att nästa omgång strukturer kan anpassas till en specifik situation, till exempel övervintringen av guldögonsländor, som är nyttoinsekter och predatorer på bladlöss. De kommer att åter tillverkas på vintern och levas med under den följande sommaren. De resulterande erfarenheterna och kunskaperna kommer att bidra till förslag på textil- och inredningsdesign för och med levande organismer. Dessutom kommer scenarier att formuleras som illustrerar hur ett gemensamt boende skulle kunna äga rum och kunna upplevas. Dessa kommer att presenteras i en bok, ett symposium och en utställning för att diskutera dem både med specialister och en mer allmän publik.
Att öppna upp för design och livsstil tillsammans med ett flertal organismer skulle kunna bidra till mer motståndskraftiga, mångsidiga och därmed mer hållbara städer och samhällen. Det växande antalet växter, djur, insekter och andra arter som kommer in i stadsområden för mat och husrum ger en anledning för oss att designa för en framtid av samlevnad mellan arterna där vi återupptäcker att vi är en del av naturen.