Folkbibliotek i samverkan för att möta sociala problem
Startdatum: 2025-01-01
Slutdatum: 2025-12-31
Bibliotek samverkar med andra offentliga verksamheter som skola, förskola och barnavårdscentraler för att möta sina användares behov. Dock finns det en märkbar kunskapslucka när det gäller hur svenska folkbibliotek samverkar för att möta användare med sociala problem så som missbruk, hemlöshet, arbetslöshet och andra former av socio-ekonomisk utsatthet. En tidig analys av en enkät utformad av forskningsgruppen visar att nästan alla (över 90 procent) av bibliotek som har interventioner riktade mot socialt och ekonomiskt utsatta grupper gör dessa i samverkan med andra, så som socialtjänst, kyrka, och civilsamhället.
Forskningsfrågor
Projektet lyfter följande frågor:
- Vilka sociala problem blir möjliga för folkbiblioteken att möta?
- Hur fungerar samverkan mellan folkbibliotek och andra aktörer för att möta sociala problem?
- Vad betyder detta för bibliotekens roll som välfärdsaktör?
Projektet kan ses mot bakgrund av dels en medial debatt om osäkerhet och “stök” på biblioteken, dels utifrån välfärdens otillräcklighet i att möta sociala problem. Relevansen av denna forskning ligger i en bättre och mer kritisk förståelse av folkbiblioteken som aktörer i välfärdssamhället och vad detta betyder för deras samhällsuppdrag. Folkbibliotekens arbete med sociala problem har konsekvenser för individer, samhällen och samhället i stort. Det är viktigt att förstå det politiska och sociala sammanhang där en sådan potential uppstår men även det dagliga arbete som utförs av professioner och de konflikter som kan uppstå när samverkan sker.
Projektet utgår från en tidigare studie med titeln Folkbibliotek i samverkan för att adressera sociala problem som genomförts vid Örebro universitet.
Projektet genomförs i samarbete mellan Bibliotekshögskolan och Örebro universitet och finansieras av Åke Wibergs stiftelse.