Avslutade projekt
Värdeskapande hemtjänst
Avslutat 2022
Projektet följer hemtjänsten i Borås och det förändringsarbete som sker där under namnet ”Värdeskapande hemtjänst”. Syftet med studien är att få fram mer kunskap om hemtjänstens villkor.
Projektet är en fortsättning på förstudien Berättelser om arbetsvillkoren i hemtjänsten i Borås stad.
Fokus på LSS – förändringsarbeten i Tranemo och Vårgårda
Avslutat 2022
Projektet undersöker hur brukare och yrkesgrupper inom särskilt boende och daglig verksamhet upplever sin vardag/arbetsvardag i relation till de förändringar denna verksamhet befinner sig i. Utifrån boende, arbete och fritid undersöks pågående förändringsarbeten i Tranemo och Vårgårda.
Anhörigas vardag och möte med anhörigstöd
Avslutat 2022
Anhörigas vardag och möte med anhörigstöd är ett forskningsprojekt som finansieras inom FoU Sjuhärad Välfärd (FoUS). Projektet är ett samarbete mellan forskare i FoUS och anhörigkonsulenter i nätverket BoRNA (Boråsregionens nätverk för anhörigstöd).
I det här projektet nås kunskap om anhörigas situation och erfarenheter av kommunalt anhörigstöd i Sjuhäradsbygden. Studien undersöker också anhörigkonsulenternas arbete – den profession som ofta har nyckelpositionen i hur det direkta anhörigstödet organiseras. Utgångspunkten i studien är att för att förstå anhörigas villkor i förhållande till anhörigstöd behöver även anhörigkonsulenternas position och förutsättningar i organisationen klargöras – eftersom vardagen är påverkad av relationer bortom den.
I fokus för den här studien står därför:
- Anhörigas individuella berättelser om erfarenheter och praktiker av omsorg och av att ta del av anhörigstöd.
- Anhörigkonsulenternas berättelser om praktiker i sitt arbete med att stödja och hjälpa anhöriga.
- Relationen mellan de individuella berättelserna och de professionellas institutionella praktiker, sociala relationer och styranderelationer.
Berättelser om arbetsvillkoren inom hemtjänsten i Borås stad
Avslutat 2021
Pilotprojektet syftar till att undersöka arbetsvillkoren inom hemtjänsten i Borås stad samt diskutera de förutsättningar som finns för en tillitsbaserad styrning och ledning inom hemtjänsten. I projektet tillämpas intervjuer med chefer och medarbetare. Pilotstudien bidrar till ökad kunskap om administrationens relation till kärnverksamheten och de arbetsvillkor som rådde inom hemtjänsten innan Coronapandemin bröt ut.
Läs rapporten Berättelser om arbetsvillkoren i hemtjänsten i Borås stad
Digitaliserad socialtjänst
Avslutat 2021
”Digitaliserad socialtjänst” är en studie som genomförs och finansieras inom ramen för FoU Sjuhärad. Fokus i studien ligger på att belysa användningen av digitala verktyg inom ekonomiskt bistånd i kommunal verksamhet. Studien bidrar specifikt med kunskaper om hur klientrelationen påverkas när digital teknik, i form av digitala brevlådor för kommunikation och/eller en automatiserad handläggning, introduceras i den sociala verksamheten. Intresset ligger i att belysa hur digitala verktyg påverkar det sociala arbetes utformning och funktion men också mänskliga värderingar och normer, som i sin tur kan leda till omställningar i roll-, makt- och ansvarsfördelningen mellan tjänstemän och medborgare, samt i relationen dem emellan.
Tillitens betydelse – att utveckla professionell trygghet och delaktighet i Vårgårda kommuns socialtjänst
Inom ramen för FoUS har ett forskningsprojekt pågått i två och ett halvt år inom socialtjänsten i Vårgårda kommun. Projektet avslutades i februari 2021.
Bakgrunden var ett politiskt uppdrag från politikerna i Vårgårda som handlade om att komma tillrätta med de ekonomiska underskotten som framförallt berodde på dyra externa placeringar, hög personalomsättning och en stor andel konsulter bland socialsekreterarna. Istället för att skära ner i verksamheten initierades ett utvecklingsarbete inspirerat av tillitsdelegationen med ett fokus på professionen. Utifrån det formulerades följande frågeställningar:
- Vad innebär professionell trygghet?
- Vad innebär tillit?
- Vad kan undergräva respektive stärka den professionella tryggheten och autonomin?
I rapporten Tillitens betydelse – att utveckla professionell trygghet och delaktighet i Vårgårda kommuns socialtjänst, problematiseras innehållet i det sociala arbetet som profession. Olika berättelser om professionen kunde urskiljas vilket även fick återverkningar på förväntningar på den tillitsbaserade styrningens innebörd.
Läs socialtjänstens egna ord om projektets uppkomst.
Trappstegsmodellen, Tranemo
Ett projekt i Tranemo, Trappstegsmodellen, riktar sig till personer med beslut om daglig verksamhet som har svårt att komma ut i arbetslivet. Eftersom projektet finansieras av ESF ställs krav på att de ska arbeta enligt ”de horisontella principerna”. Dessa är jämställdhet, icke diskriminering, tillgänglighet och hållbar utveckling. För att få en fördjupad förståelse av jämställdhet och ickediskriminering tog arbetsgruppen initiativ till en bokcirkel tillsammans med FoUS om intersektionalitet där funktionshinder kopplas till klass, kön, etnicitet, ålder och sexuell läggning. Projektet avslutades i december 2020.