Tillit i socialtjänsten
Socialtjänsten kan uppfattassom en tung och traditionsbunden verksamhet. Likt en oljetanker på Atlanten stävar vi fram. Det är svårt att styra, det är svårt att få ekonomin att gå ihop, det är svårt att bli effektiv och framförallt är det svårt att ändra kurs.
I Vårgårda vill vi ändra på det. Våren 2018 engagerades alla medarbetare och enhetschefer i ett analysarbete som utgick från att vi har höga placeringskostnader med låg grad av förbättring av individernas livssituation. Varför är det så? Vi arbetade med workshops, intervjuade samarbetspartners, Vårgårdabor och olika nyckelfunktioner samt analyserade statistik. Analysarbetet utmynnade i 14 problemområden. Under ett skypesamtal med en forskare på FOU fick vi kommentaren: ”ja, ni har ju beskrivit problemen som i princip alla Sveriges socialtjänster brottas med”
Sommaren 2018 kom tillitsdelegationens betänkande. Ett av våra identifierade problemområden var bristande styrning och ledning. Tillitsdelegationens arbete inspirerade oss. Hur kan vi få en mer tillitsfull styrning? Hur kan professionen få mer handlingsutrymme? Hur kan Vårgårdabon bli mer medskapande?
Vi insåg att det inte går att skriva en tjänsteskrivelse till politiken med beslutsförslaget att: ”Förvaltningen föreslår att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att inom socialtjänsten införa tillit”
Problemet är att det inte finns någon karta över hur man hittar till tillitsbaserad styrning. Vi får helt enkelt ta ut kompassriktningen, sikta på landmärken och ta det bit för bit. Vi behöver testa, utvärdera, göra om, ifrågasätta och hålla ut.
Efter sommaren kontaktade vi FOU Sjuhärad och bjöd in dem till ett möte. Vi ville att vårt förbättringsarbete skulle ha en forskningsanknytning. Mötet (som senare blev flera möten) blev ett böljande samtal om socialtjänstens: -organisation, -metoder, -arbetsmiljö, -ledarskap, -manualer, -stödfunktioner och mycket mer.
Parallellt med detta har vi, utifrån analysarbetet, fokuserat på fyra områden som vi vill förbättra under kommande två år: samverkan, insatser, ledning och styrning och ekonomisk kontroll.
Sedan september 2018 jobbar en arbetsgrupp med att utveckla stödet till vuxna missbrukare, en grupp jobbar med att hitta lösningar på att våra socialsekreterare har svårt att hinna med och hitta ett sätt att planera och hantera arbetstoppar. Sedan januari 2019 jobbar en arbetsgrupp med att utveckla insatser och metoder för barn och unga. I arbetet bjuder vi in Vårgårdabor som tillför oerhört värdefulla synpunkter och insikter.
Vi hoppas och tror att FOU kan vara med och rita kartan i efterhand för att beskriva vad som hände på socialtjänsten i Vårgårda under vårt förbättringsarbete. Får vi någon effekt? Upplever medarbetare och Vårgårdabor mer tillit? Eller händer något annat..?
Mårten Nygren, utvecklingsledare
Åsa Nyström- Andersson, kvalitetsstrateg
Ann-Charlotte Lilja, socialchef
Foto: Henrik Lilja