Samtalsmattor som stöd för äldres delaktighet
– I äldreomsorgen saknas det i dag strukturerade metoder för att personer med demenssjukdom ska kunna involveras i val och beslut kring sin egen vård och omsorg. Samtalsmattor (Talking Mats®) kan användas för att undersöka någons åsikter med hjälp av bilder. Det är en liten matta med en uppsättning bilder som illustrerar olika ämnen och frågeställningar. En lämplig värderingsskala används och bilderna placeras under respektive värdering, berättar Angela Bångsbo, universitetslektor vid Högskolan i Borås.
Ett antal undersköterskor och biståndshandläggare i kommunerna Mark, Tranemo och Borås Stad har utbildats i metoden. Forskarna utvärderar både kvantitativt och kvalitativt om samtalsmattor har effekt och kan implementeras i verksamheterna. I studien ingår 100 deltagare som har samtal med biståndshandläggare och undersköterska vid uppföljning av sina hemtjänstinsatser.
Forskningsprojekt sker i samarbete mellan Borås Stad, Marks kommun, Tranemo kommun, Högskolan i Borås och Göteborgs universitet.
Om föreläsarna
Angela Bångsbo är universitetslektor vid Högskolan i Borås och utbildad arbetsterapeut. Hon forskar inom ämnet vårdvetenskap och hennes forskning handlar bland annat om hållbar organisering och ledarskap inom vården.
Anna Dunér är professor vid Göteborgs universitet. Hennes forskning fokuserar på områdena formellt och informellt nätverk för personer i behov av långvarigt stöd, personlig assistans inom familjen, äldre och åldrande, äldreomsorgens organisering och yrkesgrupper.
Dag och tid: 5 december kl. 13:30–15:30
Plats: Högskolan i Borås, M401 i byggnaden Sandgärdet eller digitalt via Zoom.
Kostnad: Kostnadsfritt.
Kontakt: fous@hb.se
Anmälan: Anmäl dig via formuläret nedan senast 28 november. Anmälan är nu stängd.