Våld i nära relationer och syskonvåld
Anna Rypi är filosofie doktor i sociologi och arbetar som universitetslektor på Socialhögskolan vid Lunds universitet. Hon är även leg. psykoterapeut och arbetar kliniskt. Hon har i många år forskat om våld och brottsutsatthet från olika perspektiv. På senare år forskar hon, tillsammans med en kollega, om syskonvåld.
Syskonvåld – det glömda våldet
På seminariet kommer hon först att prata om våld i nära relationer mer generellt, och sedan om sin forskning om syskonvåld mer precist.
Vad utmärker syskonvåld?
– Syskonvåld inkluderas oftast inte när man talar om relationsvåld, men det skiljer sig inte från annat våld, varken om vi ser till hur det yttrar sig, eller till vilka konsekvenser det får för offren, säger Anna Rypi och fortsätter:
– Det finns en normaliseringsdiskurs i samhället som gör att syskonvåld tas för syskonbråk, vilket kan liknas vid hur kvinnomisshandel kallades lägenhetsbråk fram till 80-talet, då det började framkomma en större medvetenhet om våld i nära relationer.
Vilka tror du har särskild nytta av att lyssna till seminariet?
– Alla som möter barn och ungdomar på ett eller annat sätt kan ha nytta av att lyssna, men kanske särskilt de som arbetar med unga, och/eller med psykosocialt arbete.
Om seminariet
Dag och tid: 18 januari kl. 13:30–15:30
Plats: Högskolan i Borås, lokal: A716 eller digitalt via Zoom. Zoom-länk kommer på mejl.
Kostnad: Kostnadsfritt
Kontakt: fous@hb.se
Anmälan: Anmälan är nu stängd.