Högskolans hållbarhetsdagar
Under dagarna är du välkommen att ta del av flera olika aktiviteter på campus. Se nedan vad du kan ta del av.
.
Hoppa till huvudinnehålletHögskolan i Borås arangerar 24–28 mars aktiviteter knutna till högskolans hållbarhetsarbete.
Under dagarna är du välkommen att ta del av flera olika aktiviteter på campus. Se nedan vad du kan ta del av.
Välkommen till Speakers' Corner och lyssna på korta föreläsningar om hållbar utveckling ur olika perspektiv. Passa på att ställa frågor!
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré.
12:00 Klimatomställning och rättvisa. Lotta Johansson, tidigare chef på Navet Science Center. Birgitta Påhlsson, tidigare lärare och hållbarhetssamordnare på Högskolan i Borås. Frågor och samtal om lösningar och möjligheter för klimatomställning och rättvisa. Birgitta och Lotta är båda ideellt engagerade i Klimatomställning Borås och Naturskyddsföreningen, Borås.
11:40–12:00 Mötesplats Social Innovation vid Högskolan i Borås under etablering i Science Park Borås presenteras av Ulrika Sjölund som är nodansvarig tillsammans med Maria Wolmesjö Professor i socialt arbete som är engagerad i kunskapsplattformen som forskare. Utvecklingen av verksamheten, aktuella projekt och processer samt möjligheter att delta presenteras.
12:00–12:20 Fordonsindustrins omställning inom den gröna omställningen och dess sociala effekter. Mattias Bengtsson, professor i sociologi, diskuterar i samtal med Marita Flisbäck, professor och vetenskaplig ledare vid Centrum för välfärdsstudier, sociala hållbarhetsföljder av fordonsindustrins gröna omställning i Västsverige.
12:20–12:35 Hållbarhet, klimatförändringar och perspektiv på lärande. Therése Wahlström, universitetsadjunkt, doktorand vid Institutionen för pedagogiskt arbete, berättar om forskningen om klimatförändringar och ekologisk hållbarhet från ett lärandeperspektiv. Hon delar också perspektiv på hur undervisning om klimatförändringar kan bli mer rättvist och inkluderande
12:35–12:55 Detta är inte ett socialt hållbart samhälle: Socioekonomiska exempel från förskolan och grundskolan. Fredrik Zimmerman, universitetslektor vid Institutionen för pedagogiskt arbete om;
Barn och elever från svårare socioekonomiska omständigheter misslyckas oftare i skolan och har sämre psykisk hälsa, vilket ökar risken för ett liv i utanförskap. Vårdnadshavares sämre ekonomiska förutsättningar och lägre utbildning har den tydligaste relationen till detta. Detta skapar en negativ spiral som reproducerar utanförskap. Att alla barn i Sverige inte får samma chans är inte socialt hållbart. Fredrik Zimmermans föreläsning fokuserar på att ge exempel på varför sämre ekonomiska förutsättningar och lägre utbildning har en negativ effekt på gruppnivå. I föreläsningen kommer flera exempel att handla om vårdnadshavares inkomst, utbildning och yrke. Så föreläsarens förhoppning är bidra med exempel som lärare vid olika utbildningar kan ta med sig för att diskutera social hållbarhet i Sverige.
Vill du förkovra dig i hållbar utveckling? Då ska du komma till biblioteket och ta en titt. Under hållbarhetsdagarna har biblioteket en utställning av nya böcker inom hållbar utveckling och ger även tips på skönlitteratur på det temat.
Med start 24 mars har biblioteket också vårterminens försäljning av gallrade böcker. Detta sker på bibliotekets entréplan och priset är fem kronor styck. Försäljningen av gallrade böcker pågår till 4 april.
Välkommen!
Ta med dig dina sticklingar eller små plantor och byt dem mot någon annan växt på vårt bytesbord utanför bibliotekets entré!
Ta med max fem växter/plantor/sticklingar som du vill byta med. (Se till att inte ta med växter med ohyra/skadedjur.)
De kan antingen vara planterade i krukor eller i en plastpåse med vatten så att rötterna inte torkar ut. Det kommer finnas några burkar att sätta ner dem i.
Vi håller igång växtbytet hela veckan under bibliotekets öppettider.
Alla som vill byta växter är välkomna.
Har du plats över i bilen eller saknar bil och söker nån att åka med? Kom igång med samåkning! Skjutsgruppen visar hur och Borås Stad bjuder på pizza.
Under högskolans hållbarhetsvecka vill vi visa hur du kommer igång med samåkning till plugget, jobbet eller fritidsaktiviteterna. Du kan spara pengar, lära känna nya människor och samtidigt minska på utsläppen. Win-win-win! Du får hjälp att direkt börja använda Skjutsgruppens smarta samåkningsplattform via din smartphone. Vem vet, kanske hittar du någon att börja samåka med direkt!?
Borås Stad bjuder på ett års medlemskap i Skjutsgruppen under evenemanget (medlemspriset är 80kr/år). Vi bjuder också på pizza-slices (tills det tar slut).
Skjutsgruppen är en ideell allmännyttig förening som har arbetat med samåkning sedan 2007. De har blivit nationellt och internationellt uppmärksammade för deras smarta samåkningsplattform, som bland andra Svenska Turistföreningen (STF), Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen anslutit sig till. Tillsammans med Västra Götalandsregionen har Skjutsgruppen tagit fram en funktion för samåkning för pendling som är öppen för alla medlemmar att använda.
Tid: 12:00–13.00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Eventet är gratis och ingen föranmälan krävs.
Varmt välkommen!
Frågor kan ställas till maria.westerlund@hb.se
Favorit i repris! I år har vi fler pass.
Minska plastanvändningen genom att använda bivaxdukar istället för plastfolie. Emilie Jamot, biodlare, informerar om hur bin bidrar till hållbarhet. Tillsammans med Emilie kan du göra din egen bivaxduk. Enkelt att göra och dukarna kan återanvändas om och om igen. Förvara frukt, grönsaker, smörgåsar, med mera, i dukarna eller täck skålar med dem för förvaring i kylskåpet. Värmen från dina händer gör att tyget formar sig som du vill. Bivaxet har antibakteriella egenskaper vilket gör det perfekt för förvaring av mat, dock inte till kött/fågel/fisk. Dukarna handdiskas försiktigt i ljummet vatten med diskborste och lite milt diskmedel.
Bivax till självkostnadspris (betalas via Swish på plats), Rekotex bidrar med ekologiska tygbitar.
Datum och tid:
25 mars kl. 10:00–11:00
26 mars kl. 13:00–14:00
27 mars kl. 10:00–11:00
28 mars kl. 10:00–11:00
Plats: Textilmuseet; Do It Yourself-platsen. Vi samlas vid entrén till Textilmuseet.
OBS: Begränsat antal platser (max 15 deltagare per tillfälle), först till kvarn. Den som får en plats får bekräftelse via mejl.
Anmälan senast 14 mars i vårt webbformulär
Frågor? Kontakta Elisabeth Emanuelsson via mejl: elisabeth.emanuelsson@hb.se
Studie- och karriärvägledningen samtalar om hållbara karriärval och green guidance utifrån Agenda 2030 och de tre dimensionerna av hållbarhet: social, miljömässig samt career resilience.
Datum och tid: kring lunch
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Välkommen!
Västtrafik finns på plats för att berätta om studentrabatten – kom och lyssna och ställ frågor!
Visste du förresten att Högskolan i Borås har en koldioxidbudget för anställdas flygtjänsteresor? Kom och ställ frågor till Maria & Maria i Vardagsrummet, så kan de berätta mer.
Tid: 11:30–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Monika Sekovska, projektledare på Cykelfrämjandet, finns på plats i Vardagsrummet under lunchen, och berättar om cykelkurser och att Cykelfrämjandet söker volontärer som vill lära boråsare att cykla, exempelvis nyanlända vuxna.
Tid: kring lunchtid
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Cykelfrämjandet är en ideell organisation som arbetar för ett bättre cykelsverige. Cykelfrämjandet anser att det är en självklarhet att alla, oavsett ålder, ska få möjlighet att lära sig att cykla. Man erbjuder cykelkurser på flera platser runt om i landet. Kurserna är främst inriktade på vuxna, men ungdomar från 13 år är också välkomna. Cykelfrämjandet finns representerad i många städer i Sverige och från och med 2023 även i Borås.
Kontakt: monika.sekovska@cykelframjandet.se
Frågor kan ställas till maria.westerlund@hb.se
Jonas Ehrenberg, Biblioteket, handleder dig. Ni fixar med din cykel tillsammans, så att du lär dig hur du kan meka själv. Jonas finns på plats med sitt mek-ställ och verktyg och visar hur man smörjer, justerar bromsar och byter däck. Eventuella reservdelar köper du själv.
Tid: 11:00–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Välkommen!
Välkommen till högskolans och Naturskyddsföreningens klädbytardag för studenter och personal!
Var och när? Fredag 28 mars i DO-tank, Textile Fashion Center.
09:30–11:00 Inlämning av kläder. Det går bra med dam/herr/barnplagg, max tio plagg totalt. Kläderna ska vara hela och rena.
12.00–14:00 Klädbytardags! Kom och hämta lika många plagg som du lämnat in. (Det finns ett enkelt provrum.)
Kläder som blir över skänks av Naturskyddsföreningen till Röda Korset.
Högskolans studenter och personal är välkomna att höra Johanna Persson berätta om hur man kan sätta sin egen prägel på sina kläder.
Hon kommer att visa upp några av sina egna skapelser och ger exempel på hur man kan styla sin outfit för olika tillfällen, till exempel när man ska gå på konsert.
Johanna har under många år låtit sin kreativitet flöda genom att skapa både kläder och smycken. Varför ska kläder vara tråkiga?
Lokal: Do-tank, Textile Fashion Center
Tid: 14:00
Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Högskolan i Borås bjuder gemensamt in lärare och forskare på de båda lärosätena till en workshop om klimatmedvetna arbetssätt. Workshoppen inriktar sig på att dela erfarenheter, lösningar kring målkonflikter, hitta nya kulturer och samverkansformer med hög kvalitet.
Tid: 10:00–11:45
Plats: Digitalt möte
Zoomlänk: kommer senare
Anmäl dig senast 21 mars i vårt webbformulär
Bakgrund:
Högskolan i Borås har implementerat koldioxidbudgeten i hela organisationen för minskade emissioner från resande i tjänsten och risk- och konsekvensanalysen visar att målkonflikter finns. KTH kommer inom kort att ta beslut om att implementera en klimatbudget där minskade emissioner från resande i tjänsten ingår.
Workshopen är ett tillfälle att samtala om problemställningar och resonera kring
lösningar, som kan tas med som en hjälp i lärosätenas implementeringsarbete för att minska emissionerna från flygresor och ge lösningsförslag på målkonflikterna.
Forskare bidrar med sina perspektiv att arbeta klimatmedvetet som forskare.
Workshopen riktar sig i första hand till forskande och undervisande personal, men alla medarbetare på de båda lärosätena är välkomna.
Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg på Högskolan i Borås
E-post: birgitta.losman@hb.se
Tfn: 033-435 40 00
Nils Lindh, Högskolan i Borås, handläggare för hållbar utveckling
E-post: nils.lindh@hb.se
Tfn: 033-435 40 00
Peter Serrander, samverkanskoordinator på Högskolan i Borås
E-post: peter.serrander@hb.se
Tfn 033-435 40 00
Kristina Von Oelreich, Kungliga Tekniska högskolan, hållbarhetschef
E-post: krvo@kth.se
Tfn: 08 790 88 31
Favorit i repris! I år har vi fler pass.
Minska plastanvändningen genom att använda bivaxdukar istället för plastfolie. Emilie Jamot, biodlare, informerar om hur bin bidrar till hållbarhet. Tillsammans med Emilie kan du göra din egen bivaxduk. Enkelt att göra och dukarna kan återanvändas om och om igen. Förvara frukt, grönsaker, smörgåsar, med mera, i dukarna eller täck skålar med dem för förvaring i kylskåpet. Värmen från dina händer gör att tyget formar sig som du vill. Bivaxet har antibakteriella egenskaper vilket gör det perfekt för förvaring av mat, dock inte till kött/fågel/fisk. Dukarna handdiskas försiktigt i ljummet vatten med diskborste och lite milt diskmedel.
Bivax till självkostnadspris (betalas via Swish på plats), Rekotex bidrar med ekologiska tygbitar.
Datum och tid:
25 mars kl. 10:00–11:00
26 mars kl. 13:00–14:00
27 mars kl. 10:00–11:00
28 mars kl. 10:00–11:00
Plats: Textilmuseet; Do It Yourself-platsen. Vi samlas vid entrén till Textilmuseet.
OBS: Begränsat antal platser (max 15 deltagare per tillfälle), först till kvarn. Den som får en plats får bekräftelse via mejl.
Anmäl dig via vårt webbformulär senast 14 mars
Frågor? Kontakta Elisabeth Emanuelsson via mejl: elisabeth.emanuelsson@hb.se
Har du samlat på dig IT-prylar som ligger och skräpar i någon låda på kontoret? Har du lagrat på dig en massa data? Då ska du komma till B3 i Balder under hållbarhetsdagarna.
Där kan du lämna in IT-prylar och få veta hur du gör en digital städning.
Har du plats över i bilen eller saknar bil och söker nån att åka med? Kom igång med samåkning! Skjutsgruppen visar hur och Borås Stad bjuder på pizza.
Under högskolans hållbarhetsvecka vill vi visa hur du kommer igång med samåkning till plugget, jobbet eller fritidsaktiviteterna. Du kan spara pengar, lära känna nya människor och samtidigt minska på utsläppen. Win-win-win! Du får hjälp att direkt börja använda Skjutsgruppens smarta samåkningsplattform via din smartphone. Vem vet, kanske hittar du någon att börja samåka med direkt!?
Gratis medlemskap för dig som deltar.
Borås Stad bjuder på ett års medlemskap i Skjutsgruppen under evenemanget (medlemspriset är 80kr/år). Vi bjuder också på pizza-slices (tills det tar slut).
Skjutsgruppen är en ideell allmännyttig förening som har arbetat med samåkning sedan 2007. De har blivit nationellt och internationellt uppmärksammade för deras smarta samåkningsplattform, som bland andra Svenska Turistföreningen (STF), Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen anslutit sig till. Tillsammans med Västra Götalandsregionen har Skjutsgruppen tagit fram en funktion för samåkning för pendling som är öppen för alla medlemmar att använda.
Tid: 12:00–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Eventet är gratis och ingen föranmälan krävs.
Varmt välkommen!
Frågor kan ställas till maria.westerlund@hb.se
Västtrafik finns på plats för att berätta om företagstjänsten som gör att vi anställda på högskolan kan köpa årskort via löneavdrag samt om appen som du kan använda vid tjänsteresor med Västrafik.
Kom och lyssna och ställ frågor!
Tid: 11:30–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Maria Kantvik på HR och Maria Westerlund på Campus och hållbarhet finns på plats i Vardagsrummet. Kom-å-fråga om tjänsteresor, kollektivtrafik, våra avtal och regler.
Få tips om kollektivtrafik, årskort, om resebyrån Egencia, ställ frågor om koldioxidbudgeten med mera.
Tid: 11:30–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Workshoppen fokuserar på att möta tekniska framsteg inom artificiell intelligens (AI) med en diskussion som tar fram komplexiteten och nyanserar både utmaningar och möjligheter som AI medför: Den tekniska möjligheten i förhållande till kritiskt förhållningssätt och etiska värden, inom ramen för social hållbar utveckling.
Aktiviteten vänder sig till anställda som arbetar med undervisning.
IKT-pedagoger kommer att finnas på plats.
Ingen anmälan krävs. Begränsat antal platser: 38 platser, först till kvarn.
Tid: 10:15-11:15
Lokal: D307
Välkommen!
Workshoppen ger möjlighet att kollegialt reflektera över användningen av AI och hur den kan hanteras inom akademin genom ett kritiskt förhållningssätt och etiskt ansvarsfullt. Specifika värden som framförs inom akademisk integritet såsom intellektuell ärlighet och respekt kommer att diskuteras teoretiskt men också praktiskt, hur de kan synliggöras i undervisningen samt hur ramar kan formuleras och tillämpas inom akademin.
Vid frågor, kontakta Marita Cronqvist, docent och universitetslektor vid Institutionen för pedagogiskt arbete på Högskolan i Borås: marita.cronqvist@hb.se
Tfn 033-435 4269.
För alla som är intresserade av att fortbilda sig inom ett kritiskt förhållningssätt och hur AI kan hanteras etiskt ansvarsfullt erbjuds även två högskolepedagogiska kurser:
Ett kritiskt förhållningssätt inom högre utbildning - synliggörande i undervisningen och AI som en del i undervisningen - i perspektiv av akademisk integritet
Studie- och karriärvägledningen samtalar om hållbara karriärval och green guidance utifrån Agenda 2023 och olika dimensioner av hållbarhet: social, miljömässig samt career resilience.
Tid: 26 mars kring lunch
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Välkommen!
I samband med högskolans hållbarhetsdagar anordnar vi på MSI Borås för första gången en forskarträff med samverkan i fokus.
Tid: 12:30–14:00
Lokal: A604
Forskarträffen vänder sig till forskare inom alla discipliner vid Högskolan i Borås med intresse för området för social innovation. Maria Wolmesjö, professor i socialt arbete, berättar om MSI:s nationella forskarnätverk och möjligheter att engagera sig i kommande forskningsaktiviteter.
Teman och frågeställningar från tidigare forskarträffar i den nationella kunskapsplattformen presenteras. Forskare som är intresserade av fältet är välkomna att dela sina intressen, så att det blir inkluderande för alla som deltar på plats.
Samverkan är en viktig aspekt för social innovation, som till sin natur ofta är sektorsövergripande och omfattar såväl privat, idéburen som offentlig sektor. Att forskning kring social innovation också arbetar sektorsövergripande är därför av vikt. Forskarträffen blir ett tillfälle att samtala kring problemställningar, dela erfarenheter och identifiera gemensamma behov.
Vi fångar upp behov och intressen för kommande forskarträffar med tematisk inriktning kring hur vi kan arbeta med nytänkande lösningar på samhällsutmaningar tillsammans.
Anmälan krävs. Mejla till: ulrika.sjolund@hb.se
Kontakt om man har frågor: Ulrika Sjölund, nodansvarig Mötesplats Social Innovation, Högskolan i Borås. E-post ulrika.sjolund@hb.se, tfn 033-435 4000.
Maria Wolmesjö, professor, Institutionen för arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås, e-post maria.wolmesjo@hb.se Tfn 079-3002717.
Monika Sekovska, projektledare på Cykelfrämjandet, finns på plats i Vardagsrummet under lunchen, och berättar om cykelkurser och att Cykelfrämjandet söker volontärer som vill lära boråsare att cykla, exempelvis nyanlända vuxna.
Tid: kring lunchtid
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Cykelfrämjandet är en ideell organisation som arbetar för ett bättre cykelsverige. Cykelfrämjandet anser att det är en självklarhet att alla, oavsett ålder, ska få möjlighet att lära sig att cykla. Man erbjuder cykelkurser på flera platser runt om i landet. Kurserna är främst inriktade på vuxna, men ungdomar från 13 år är också välkomna. Cykelfrämjandet finns representerad i många städer i Sverige och från och med 2023 även i Borås.
Kontakt: monika.sekovska@cykelframjandet.se
Frågor kan ställas till maria.westerlund@hb.se
Jonas Ehrenberg, Biblioteket, handleder dig. Ni fixar med din cykel tillsammans, så att du lär dig hur du kan meka själv. Jonas finns på plats med sitt mek-ställ och verktyg och visar hur man smörjer, justerar bromsar och byter däck. Eventuella reservdelar köper du själv.
Datum och tid: 27 mars kl. 11:00–13:00
Plats: Vardagsrummet, Sandgärdets entré
Välkommen!
Välkommen till högskolans och Naturskyddsföreningens klädbytardag för studenter och personal!
Var och när? Fredag 28 mars i DO-tank, Textile Fashion Center.
09:30–11:00 Inlämning av kläder. Det går bra med dam/herr/barnplagg, max tio plagg totalt. Kläderna ska vara hela och rena.
12.00–14:00 Klädbytardags! Kom och hämta lika många plagg som du lämnat in. (Det finns ett enkelt provrum.)
Kläder som blir över skänks av Naturskyddsföreningen till Röda Korset.
Högskolans studenter och personal är välkomna att höra Johanna Persson på biblioteket berätta om hur man kan sätta sin egen prägel på sina kläder.
Hon kommer att visa upp några av sina egna skapelser och ger exempel på hur man kan styla sin outfit för olika tillfällen, till exempel när man ska gå på konsert.
Johanna har under många år låtit sin kreativitet flöda genom att skapa både kläder och smycken. Varför ska kläder vara tråkiga?
Lokal: DO-tank, Textile Fashion Center
Tid: 14:00