BHS seminariet | Nationell samlingsanalys utifrån metadata i Libris: vad kan vi lära om bibliotekens samlingar?

Välkommen till detta seminarium där Karin Byström, Uppsala UB, Annalena Cronemo, Vitterhetsakademiens bibliotek, Anna Isaksson, Göteborgs UB, Ylva Sommerland, Kungliga biblioteket och Anna Thordstein, SMTM Biblioteken, presenterar sitt pågående projekt.

Beskrivning: Undersökningar visar att mycket tryckt material gallras från biblioteken och att den viktiga forskningsinfrastrukturen i form av tryckt material försvagas i snabb takt i Sverige. Ytterligare en svaghet i infrastrukturen är att så mycket är osynligt i Libris. En enkät visar att det kan vara så mycket som fyra miljoner exemplar som inte syns i Libris. Lärosätesbibliotek, myndighetsbibliotek och specialbibliotek är nu överens om att ta ett nationellt ansvar för att säkra vår gemensamma historia i textform och arbetar för att utveckla en samarbetsmodell för bevararande och gallring av tryckt material.

Som en del i arbetet har en analys gjorts av den nationella samlingen med hjälp av metadata i Libris. Resultatet visar intressanta detaljer om bibliotekens samlingar, katalogiseringspraxis, skillnader mellan bibliotekstyper och fördelning av material i olika ämnen. Den visar också mängden unika titlar och titlar med få exemplar.

På seminariet presenteras resultatet av samlingsanalysen samt de metod- och metadataproblem som vi stött på. Vi diskuterar även hur metadata från Libris skulle kunna användas för vidare forskning om bibliotekens samlingar och verksamhet.

Information om bibliotekens samverkan på KB:s hemsida: https://www.kb.se/samverkan-och-utveckling/nytt-fran-kb/nyheter-samverkan-och-utveckling/2022-06-08-biblioteken-gar-samman---det-tryckta-kulturarvet-maste-sakras.html

Ordförande: Ola Pilerot

Språk: Svenska (frågor kan ställas på engelska)

Zoom: https://hb-se.zoom.us/j/66891319632