Frågor och svar efter corona-stormöte
2021-06-21
Här har vi sammanställt ett urval av de frågor relaterade till coronasituationen som diskuterades på stormötet för medarbetare den 9 juni.
I vissa fall har flera frågor på samma tema slagits samman till en. Notera att svaren är sammanfattade utifrån de större diskussioner som pågick under stormötet samt utifrån de frågor som skickats in i förväg.
För mer information om de punkter som Claes Lennartsson, samordnare för Arbetsgruppen för corona, presenterade i sin PowerPoint under stormötet hänvisas det till rektorsbeslutet på dnr. 258-20.
Generella frågor
Vi körde ju nivå lime läsperiod ett förra året. Hur gick det med smittspridning under den perioden? Blev det några klustersmittor då?
På campus hade vi inte så stora problem, men spridningen i samhället i stort kom igång och ökade steg för steg under hösten.
Vilka budskap ska vi ge till uppdragsgivare för pågående uppdragskurs, som ges till våra samverkspartners?
Ni får informera om vårt nuvarande läge – att vi följer alla rekommendationer och gör en planerad återgång under ordnade former så snart vi kan.
Förra året kom ju inte smittspridningen igång förrän sent på hösten, så om man ska invänta och se vad som händer måste vi kanske vänta till oktober.
När höstterminen börjar kommer vi att veta mer om vaccinationsläget, virusmutationer etc. Det är därför vi inleder i nivå lime, för att sen se hur läget är. Det kändes dock alltför pessimistiskt att vara kvar i nivå gul, då alla tecken pekar på att vi är på väg ner i smittspridning.
Finns det någon uppfattning/undersökning om vi har fångat in nya studentgrupper med större intresse för distansundervisning?
När antagningsperioden för hösten stängde hade ansökningarna till Högskolan i Borås ökat med 19,8 procent. Det som ökade mest var ansökningarna till fristående kurser, och många går på distans. Det kanske ger en viss indikation. Det är något vi borde försöka ta reda på mer om framöver.
Studentkåren har haft möjlighet att höra från nuvarande studenter vad de tycker – vissa vill fortsätta på distans, andra vill tillbaka till campus snarast möjligt.
Hur tänker närliggande högskolor/universitet hantera höstens undervisning?
De flesta lärosätena i landet planerar ungefär som oss, och däribland Högskolan i Skövde, Högskolan Väst, Göteborgs universitet och Chalmers. Alla har fått samma direktiv från regeringen kring en långsam återgång.
Finns det några nya rekommendationer om medarbetares resor under perioden eller följer vi först och främst rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och/eller UD, som alla andra i samhället?
Generellt sett följer vi Folkhälsomyndigheten och UD. Fram till 15 september har vi dessutom uppdrag från regeringen om att arbeta hemma i så stor utsträckning som möjligt. Vi ska se om vi behöver förtydliga informationen efter den 15 september.
Frågor kring undervisning
Kan vi köra likadant som förra året?
Det är klart att mycket av det som gjordes förra hösten går att applicera även på kommande höst samtidigt som det är viktigt att dra erfarenhet av vad som funkade bra och mindre bra då. Det är också viktigt att tänka på att det kan finnas andra rekommendationer nu som måste följas.
Vi måste generellt få bra förutsättningar att bedriva verksamhet utan att riskera smitta på campus. Vi försöker möjliggöra att alla kan ta sitt ansvar på campus.
Får man ha lektioner för internationella masterprogram på plats eller via Zoom eller blandat?
Internationella studenter är prioriterade att till viss del få vara på campus men det är viktigt att följa de restriktioner som finns. Det är lämpligt att blanda moment både på campus och på distans. Vi måste undvika att för många är på plats samtidigt.
Hur blir det med labbverksamheten? Under gul nivå har vi haft begränsat antal personer per rum och använt visir m.m. när vi arbetat i labb. Examinerande labbövningar har också haft mindre grupper men betydligt fler tillfällen (vilket också satt mer press på labbhandledare och övriga resurser).
Det som gäller är ”distans när det går, campus när det behövs”. När det gäller labben kan rutiner och åtgärder att behöva ses över, och även om de flesta rutiner förmodligen även fortsatt behöver upprätthållas kan det finnas något vi kan lätta på. Det behöver göras riskbedömningar i återgången så att både studenter och medarbetare kan känna sig trygga. Vi får inte riskera en ökad smitta.
Vad gäller för sommarkurser som börjar nu och som har fysiska träffar?
Det är inte aktuellt med dispensansökningar i nivå lime, utan det måste finnas riktlinjer för vad som gäller. I dagsläget är det akademichefen som ansvarar för att se till att sommarkurserna sköts på lämpligt sätt.
Är det fortfarande aktuellt med dispensansökningar?
Nej. I nivå lime behövs inga dispensansökningar, däremot ska den prioriteringsordning som tas fram följas.
Vilka möjligheter finns för hybridvarianter när det gäller tekniska hjälpmedel och pedagogiskt stöd?
I KronoX finns det information om salarnas tekniska utrustning. Vi arbetar också vidare med att etablera EduTech som tillsammans med PUF blir viktiga delar i det fortsatta arbetet för kompetensutveckling på området – användning av digitala verktyg i undervisningen.
Vi fortsätter arbetet med att stötta och stärka våra lärare utifrån det vi lärt oss under coronapandemin. Det vore önskvärt att framöver ha en förmåga att leverera all utbildning med hjälp av distansverktyg – det innebär inte att vi ska göra det, men vi ska i alla fall ha förmågan.
Finns det riktlinjer hur många personer som kan vara i en sal vid en undervisningssituation eller i korridorer? Så att vi kan planera tillräckligt små grupper/stora salar för undervisningsmoment av exempelvis år 1.
Informationen om antalet personer i respektive sal finns tillgänglig i KronoX. Det är också på gång en uppdatering och översyn av informationen.
Vi kommer också att arbeta med samordning likt förra hösten för att försöka följa och planera schemaläggningen så vi inte får för stora studentgrupper i korridorer, trapphus etc.
På vilken nivå fattas beslut om vad som kan ges på campus?
Den vägledning som håller på att tas fram. kommer att visa på de olika stegen. Akademichef har det övergripande ansvaret för att allt ska fungera. Precis som sist ska förslaget om vad som behöver bedrivas på campus normalt komma från kurs-/programansvarig eller examinator och sen samordnas inom akademierna.
Vi har ju redan inför hösten sökt dispens för ett antal olika moment – gäller de?
De dispenser som sökts inför hösten gäller inte längre eftersom vi inte har dispensansökningar där. Det är istället prioriteringar som ska göras. Diskutera med er akademichef.
Det kan vara värt att tillägga att dispensansökningar kommer att vara aktuella om det fattas beslut om att gå tillbaka till nivå gul i höstterminen.
Frågor kring examination
Varför öppnar vi inte upp för salstentamen i augusti liknande det upplägg vi hade förra året?
Det är en planeringsfråga. Om vi hade planerat för omtentamen i nivå lime, så hade vi varit i en besvärlig situation om smittläget blev värre under sommaren. Då hade vi behövt göra en omplanering under semestern. Vi har därför valt att planera för omtentamen i nivå gul så vi kan vara förberedda från början. Från terminsstart är det möjlighet att genomföra tentor på campus med de restriktioner som finns.
Frågor om studenter
Vore det inte också viktigt att prioritera andraårsstudenter? De har gått hela sitt första år på distans.
I första hand ska vi prioritera förstaårsstudenterna, de är helt nya och ska känna sig välkomnade. Sen finns det en prioriteringsordning, och där finns antagna programstudenter vt 21 också med. Andraårsstudenter kan vara prioriterade lokalt i ett senare skede under hösten, men de finns inte med i bedömningsgrunderna för prioriteringar i vägledningen.
Finns det funderingar om att internationella studenter ska vara vaccinerade innan de kommer hit?
International Office har pratat om detta med högskolans samordnare för internationalisering. Det som är sagt är att vi ska följa råd och beslut från andra aktörer såsom Folkhälsomyndigheten och UD.
Som programansvarig för utbildning med många internationella studenter så är det inte lätt att följa myndigheters beslut. Det kan komma studenter som inte fått vaccin och som då måste sitta i karantän. Att underlätta för deras beslut att hålla sig i karantän är nog viktigt. Om riktlinjerna kommer att bli att de ska hålla sig i karantän en vecka, hur stöttar vi dem?
Just nu finns det inga riktlinjer kring karantän. Men nyligen hade alla lärosäten möte med ministern för högre utbildning och forskning och då kom frågan om vaccination för internationella studenter upp, så det är en fråga som diskuteras just nu. Vi får återkomma när vi har mer information kring vaccination och karantän för internationella studenter.
Johanna Avadahl