Frågor och svar efter stormöte om corona
2021-05-04
Här har vi sammanställt ett urval av de frågor relaterade till coronasituationen som diskuterades på stormötet för medarbetare den 21 april.
I vissa fall har flera frågor på samma tema slagits samman till en. Notera att svaren är sammanfattade utifrån de större diskussioner som pågick under stormötet samt utifrån de frågor som skickats in i förväg.
Generella frågor
Är det inte bättre att fatta beslut om en hel termin åt gången, istället för att bryta mitt i en termin?
Vi har haft diskussioner om möjligheten att fatta ett beslut för hela hösten. Men om det under sensommaren/början av hösten visar sig att vi har ett läge som gör att vi skulle kunna återgå till campusstudier så får vi förmodligen besvikna studenter och medarbetare om vi fortsätter på distans hela terminen.
Vi är dessutom en statlig myndighet och vi måste ge våra studenter tydliga instruktioner så de vet hur de ska förhålla sig. De allra flesta studenterna har sökt en campusbaserad utbildning, det är grunden. Men hamnar vi i ett läge där vi är så långt fram i en kurs att det är svårt att ställa om, så är det möjligt att fortsätta med distans för den period man behöver för kursen – vi behöver säkerställa att studenterna får goda förutsättningar.
Det kan vara så att studenter accepterar att kursen går klart på distans, men att vi samtidigt kan tillåta dem att vara på campus, träffa andra här etc.
Behöver vi inför höstterminen göra nya ansökningar för de undantag från distans som vi haft under våren? Och ska vi ansöka redan nu eller avvakta till efter semestern för att se hur läget är då?
Ja, utifrån de beslut som nu gäller så behövs en ny ansökan för höstterminen. Ansök redan nu, då har du större handlingsutrymme i höst.
Frågor kring undervisning
Varför kan vi inte få ett generellt undantag för lärarstudenters VFU?
Vi förstår att man kan tycka att lärarstudenters VFU ska ha ett generellt undantag eftersom sjuksköterskestudenter har det. Men det grundar sig i att när pandemin bröt ut för drygt ett år sedan så hade inga av våra studenter försäkringar som täckte covid-19 under VFU. Detta snabbändrades för sjuksköterskestudenter, men för lärarstudenter finns detta fortfarande inte med i försäkringen. Det talar emot en generell dispens.
Hur hanteras att studenter kanske inte befinner sig i Borås om det med kort varsel blir en återgång till campusundervisning?
Det är mycket möjligt att vissa studenter struntar i att flytta till Borås när vi startar höstterminen på distans. När samhällsläget möjliggör en tillbakagång så får man nog resonera med sina studenter. Vissa moment kanske kan erbjudas både på campus och på distans.
Arbetsgruppen för corona håller också på att ta fram en vägledning för återgången till campus. Där kommer det att resoneras kring denna problematik. Vi pratar trots allt om program som i normalläge ska ges på campus.
Den typen av erbjudande där vi ska både vara digitala och på campus är inte helt enkla och ibland blir det i princip att vi får köra kursen i två uppsättningar. Kommer det i så fall att tillsättas medel för detta?
Det går inte att fatta ett generellt beslut, utan detta behöver vara en diskussion i kollegiet. Från centralt håll kan vi främst ge vägledning. Det ska inte heller vara en fråga om ekonomi, om det kostar lite extra får vi lösa det men samtidigt är det en avvägningsfråga så vi inte sliter ut våra medarbetare.
Vi har mycket begränsade tekniska möjligheter att köra blended learning, speciellt om detta ska igång med kort varsel.
Blended learning kan innebära en blandning av distans- och campusaktiviteter på olika sätt. Vi har i dagsläget ett 25-tal lokaler som har tekniska möjligheter för detta, men det är så klart en fråga om pedagogiska kunskaper också. Vi jobbar vidare med frågan om lokaler. Men det är viktigt att komma ihåg att vi inte gör en övergång till blended learning, det vi gör nu är att vi arbetar under och planerar för ett extraordinärt läge.
Hur ser det ut med teknik i salar i Skövde och Varberg?
Det ser lite olika ut på de lärosätena, vi har tyvärr inte mer information än så just nu. Vi tar med oss frågan.
Frågor kring examination
Hur ser det ut med möjligheten till salstentor i höst?
Om en återgång till nivå lime är möjlig i höst så kommer det troligen vara prioriterat att examinationer i olika former får genomföras på campus.
I detta är det också viktigt att tydligt kommunicera till studenter att det med kort varsel under hösten kan komma besked om att digitala examinationer istället kan göras på plats. Studenterna måste ha en beredskap för detta.
Vi måste också ha beredskap från både lärarhåll och administrativa sidan att kunna ställa om examinationerna snabbt, om det nu ska göras. Tentamenssituationen har varit ansträngd för många det senaste året. Mäktar vi med fler snabba omställningar av tentorna?
Tillbakagången måste vi mäkta med och vi får försöka hantera det på bästa sätt. Om det fungerar bra med distanstentor och man vill fortsätta med det så är det ok.
Diskuteras någon beredskap tillsammans med Borås Stad när det gäller övernattningsmöjligheter vid salstenta med kort varsel?
Nej, det har inte gjorts hittills men vi tar med oss det.
Hur ska vi planera för omtentamensveckorna? Kan det bli aktuellt med tentor i sal?
Utifrån det vi vet i dag så är svaret nej – vi planerar för gul nivå. Om det skulle komma nya rekommendationer utifrån ett bättre läge under sommaren, så är det väldigt beroende av när beskedet kommer. Det blir svårt att klara omställningen på kort tid. Dessutom går vi då troligen till nivå lime, och inte direkt till nivå grön, och då har vi ändå begränsningar att förhålla oss till.
Det kan vara bra att ta i beaktande när det gäller tentamina att vi ska byta lärplattform i höst också, d.v.s. vi som gjort tentor i PING PONG ska nu lära oss ett nytt system (Canvas) utöver allt annat som pågår. Frågan är hur mycket tid vi lärare har till allt nytt som ska dras igång i höst. På A1 har vi även en omorganisering på gång (utöver den stora omorganiseringen). Finns möjlighet att lägga om resurser internt? Kan man tänka sig lyfta vissa aktiviteter från lärarna till annan personal?
Det är fullt förståeligt att det är mycket på gång och vi kan bara beklaga. Vi hade en planläggning för vår verksamhet där vi inte planerat in en pandemi, vilket gör att det blir extra tufft nu.
I införandeprojektet för Canvas så är projektledningen medveten om att det kan komma att krävas mer stöd än vanligt vad gäller genomförande av examinationer i ny lärplattform.
På Verksamhetsstöd arbetas det kontinuerligt med att se över stödet. Men även medarbetarna på Verksamhetsstöd har en tung situation, med mycket att göra och nya arbetsuppgifter som inte fanns före pandemin.
Om planerade Zoom-övervakade WISEflow-omtentor istället ges på plats, borde inte det spara resurser vad det gäller tentamensvakter?
När vi går tillbaka till normalläge och kan ta in så många studenter som möjligt i en tentalokal, så sparar vi så klart resurser, men det är rimligt att tro att det inledningsvis kommer att finnas rekommendationer och begränsningar kring hur vi kan hantera salstentor.
För tillfället klarar vi 75-80 studenter åt gången i WISEflow, vanligtvis klarar vi 150-160 i de WISEflow-förberedda tentasalarna på campus. Den stora begräsningen just nu är Zoom-övervakningen och antalet tentavakter. Vi anställer löpande tentavakter men samtidigt hoppar många av då de får andra jobb etc. Det är viktigt att komma ihåg att tentavakterna är bara anställda på timbasis.
Vi arbetar löpande på frågan hur vi ökar kapaciteten för examinationer i det läge vi befinner oss i nu.
Frågor om studenter
Hur kommunicerar vi till våra sökande vilken typ av undervisning det blir i höst? Vi får redan i dag väldigt många frågor om det från presumtiva studenter.
Grundläget är att de flesta nya studenter antas till campusundervisning, men att de nu istället får studera på distans. Vi måste samtidigt kommunicera att så fort läget tillåter så kommer vi att återgå till campusstudier.
Beslutet fattades alldeles nyss och vi måste nu planera för hur vi kommunicerar gentemot både nuvarande och presumtiva studenter.
Våra nuvarande studenter har bjudits in till ett stormöte i början av maj, och vi ska påbörja planeringen för något liknande för de som sökt utbildning hos oss, både för svenska och internationella studenter.
Förra året prioriterade vi att ha mottagande av nya studenter på plats. Kan vi se en sådan prioritering även i år?
Studentkåren är ansvarig för mottagandet av studenter, och planeringen ska genomföras nu i maj. Vi får avvakta den planeringen.
Det är viktigt att vi tar emot våra nya studenter på ett bra sätt, så planera för ett scenario där programansvariga ska kunna ta emot nya studenter fysiskt, men avvakta läget och var beredda på att det kan bli svårt att genomföra.
När ni säger att vi ska planera för att det går att ta emot studenter på plats. Ska vi schemalägga?
Nej, det som behövs är att måla upp olika scenarier. Vi är alla lika bra på att gissa hur det kommer se ut i höst. Planeringsförutsättningarna är att vi ska ha allt på distans, men nya rekommendationer kan komma. Och då bör vi vara beredda och ha funderat ifall något kan läggas om – kanske inte helt men något moment? Förutsättningarna är väldigt olika inom olika utbildningar, och därför vill vi inte fatta något generellt beslut kring detta.
Johanna Avadahl