Utbytesterminen i England kompletterade studierna i Borås
2023-01-30
Utbildningsprogram: Kandidatprogram i Textilt Management, inriktning mode och handel
Partnerlärosäte: University of Southampton, Winchester School of Art
Varför ville du genomföra en utbytestermin?
– Det var för att få prova på hur det är att vara student i ett annat land. Vi kunde välja mellan utbytestermin och praktik, men jag kände att även om erfarenhet från praktik är bra så vill jag hellre lära mig så mycket som möjligt i skolan innan jag börjar arbeta på riktigt.
Hur kommer det sig att du valde University of Southampton?
– Jag visste att jag ville vara någonstans i Europa, så det stod mellan Frankrike och England. Eftersom jag redan har pluggat i Frankrike en termin innan jag började min utbildning i Borås, så valde jag England. Jag har alltid gillat England och möjligheten att kunna utveckla min engelska för framtida jobb var också en bidragande faktor. Det är lite krångligt på grund av Brexit att resa till England nu förtiden om man inte bara ska på semester, så när allt sköttes genom högskolan så passade jag på.
Du åkte på utbyte ensam, hur kändes det?
– Jag ska inte sticka under stol med att jag var avundsjuk på mina kompisar som alla åkte tillsammans med någon från klassen, men samtidigt ville jag bevisa att jag klarar mig själv. När jag flyttade till Borås för att börja utbildningen var jag i ungefär samma situation och det gick ju bra, så jag visste att det skulle lösa sig. Det var absolut lite ensamt i början, men det är många som är i samma situation. När jag pratar med mina kompisar här om hur det var att flytta hit ensam, säger alla att de var lika vilsna och nervösa som jag var. Det hör liksom till.
– Språket är också något som tar ett tag att vänja sig vid. Jag kände mig väldigt tråkig och dum i början, för språket blev liksom platt där noll personlighet gick igenom, men efter några veckor släppte det och flöt på bra.
Vad är de största skillnaderna mot att studera i Borås?
– Det är att kurserna där har mer fokus på den kreativa processen snarare än det akademiska. Du måste fortfarande backa upp ditt arbete med stöd från kurslitteratur och artiklar, men det är inte alls samma krav på djupa analyser som det är i Borås. Med det sagt är det inte lättare, ordbegränsningen kan vara på 1000 ord, medan dokumentet du lämnar är över 20 sidor långt. Jag har fått jobba mycket med illustrerade rapporter i InDesign där du är tvungen att visualisera din analys i stället för att förklara den i ord, vilket jag tycker har varit väldigt utmanade. Samtidigt känns det väldigt rätt, eftersom modeindustrin kommunicerar mycket genom bilder och korta effektfulla budskap.
– En annan skillnad är att du får klara dig själv rätt mycket. Det finns absolut stöd att få från lärare och andra, men i skolarbetet jobbar du främst själv. Det är inte så mycket fokus på grupparbeten, vilket jag tycker är lite lustigt med tanke på hur branschen ser ut. Men samtidigt är det utvecklande, för det betyder att du måste ta egna initiativ och lita på dig själv. Sen hjälper man såklart varandra om man till exempel behöver modeller för ett projekt eller bara vill diskutera något.
Vad läste du för kurser?
– Jag läste tre kurser: Trend Forecasting, Creative Strategy och Visual Culture. Trend Forecasting är som det låter, vi fick lära oss hur trendspaning inom mode fungerar för att sedan själva använda den kunskapen och förklara varför en utvald trend kommer ske exempelvis ”fall/winter 23”. Läraren har bland annat arbetat på trendprognosföretaget WGSN och frilansar för olika företag, samtidigt som hon undervisar. Eftersom hon är en del av industrin så kändes det som om vi verkligen fick lära oss hur det fungerar på riktigt och inte bara läsa om det i en bok.
– I kursen Creative Strategy fick vi ta fram en PR-kampanj för ett varumärke. PR-kampanjen skulle bestå av en reel på instagram, pressmeddelanden, bilder, med mera, så vi utmanades verkligen inom det kreativa. Läraren har tidigare jobbat bland annat med marknadsföring hos Vivienne Westwood och är kanske den coolaste läraren jag har haft.
Vad tar du med från utbytet?
– Det har varit extremt lärorikt och kul att testa sådant som är lite läskigt och utmanade. Det är verkligen värt att ta chansen och se vad som händer när du släpper allt som du är van vid och testar något nytt. Jag är väldigt nöjd med att kurserna fokuserade på det kreativa, vilket utmanade mig som annars trivs rätt bra med det akademiska skrivandet.
– Jag trivdes verkligen jättebra. Just nu är min plan att ta examen och sen försöka flytta till England och jobba där några år. England är verkligen ett härligt land och det finns så mycket kvar att upptäcka.
Vad har du för rekommendationer till studenter som överväger ett utbyte?
– Tänk inte så mycket utan gör det bara! Det är en relativt kort tid av ditt liv och det är omöjligt att veta hur det kommer vara innan du är där och faktiskt upplever det. På ett eller annat sätt kommer du lära dig nya saker, bredda ditt perspektiv om människor och andra kulturer, skapa nya kontakter och utvecklas som person.
Läs mer
Om Kandidatprogram i Textilt Management, inriktning mode och handel
Gustav Kibe
Privat