Arbetsplats: August Strindbergs lägenhet
2023-11-20
Vi ställde några frågor till Karin M Ekström, professor i företagsekonomi vid Institutionen för företagsekonomi och textilt management. Hennes vistelse möjliggjordes genom ett stipendium från Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg.
Hur kom det sig att du sökte det här stipendiet?
– Jag sökte stipendiet för att få möjlighet att inom ramen för ett forskningsprojekt arbeta med en bok som handlar om museers roll för värdet av samtida konstglas. I projektet har jag gjort intervjuer i Sverige, Danmark, England, Finland, Frankrike, Tyskland och USA.
Hur såg arbetsvardagen ut i Grez-Sur-Loing?
– Jag arbetade främst med boken och bodde i August Strindbergs lägenhet på Hôtel Chevillon, vilket i sig var en intressant erfarenhet. Jag var där i fyra veckor. Jag reste ner med bil och på hemvägen gjorde jag intervjuer på glasmuseer i Frankrike och Tyskland.
Vad finns det för fördelar med att resa iväg och jobba på det här sättet?
– Det är viktigt att få möjlighet koncentrera sig på forskningen under en sammanhängande period. Det var en fantastisk upplevelse att få bo på Hôtel Chevillon där många kända konstnärer och författare bott och verkat under åren, men också att få möjlighet att träffa och lära känna de personer som bodde där under min vistelse; flera konstnärer, en filmregissör, neurolog, konstvetare, präst och en koreograf. Det var en härligt kreativ miljö, med underbara människor, diskussioner och middagar.
Förutom arbetet med boken, fick du möjlighet att göra något annat?
– Jag besökte byar runtomkring där många kända konstnärer verkat. Tillsammans med en av konstnärerna som bodde på hotellet, Anders Ståhl, reste jag runt för att hitta platser som bland andra C F Hill målat för över hundra år sedan. Vi letade efter ett specifikt träd som han målat, men hittade det inte.
Bildkollage vänster: Hôtel Chevillon, dels den gula lägenhet där Carl Larsson en gång bott, och till höger syns August Strindbergs lägenhet med röd balkong. Höger: Karin M Ekström tillsammans med glasblåsarna Fabian François och Louis Debruyne, vid ett besök i hyttan på MusVerre glasmuseum i Sars Poteries, norra Frankrike.
Lina Färm
Karin M Ekström