Fokus på kemikaliehanteringen vid den externa miljörevisionen

Bland förbättringsförslagen lyftes särskilt vikten av att göra en energikartläggning på högskolan. Detta för att möta energidirektivet (EU) som ska införlivas i svensk lagstiftning under 2025.

Övriga förbättringsförslag gäller att högskolan ska tydliggöra att man hanterat och identifierat risker kopplat till klimatförändringar inom ramen miljöledningssystemet. Detta för att möta kommande tillägg i standarden, där klimatförändring ska få mer utrymme, att bryta ner miljömålen för att underlätta för medarbetare att leva upp till målen, att ställa krav på leverantörer vid upphandling av maskiner, samt att installera en forcerad ventilation i tekniklabb E210 för att snabbt kunna få ut kvävgas vid eventuellt läckage.

Högskolan fick tre mindre avvikelser. Dessa är:

  • färgsprayburkar som används vid undervisning i graffitimålning och hantering av farligt avfall (red. anm. flaskor hade återvunnits i det kärl som Borås Stads hänvisat till vid graffitivägg). Burkar ska rapporteras till Naturvårdsverket och får inte slängas i de allmänna soporna.
  • en omärkt flaska med okänt innehåll i Testlabb på Textilhögskolan. Förpackningar, flaskor med mera, måste vara märka enligt CLP-förordningen.
  • vid tre första hjälpen-tavlor har datum gått ut på ögonspolningsflaskor. Rutiner för byte av flaskor behövs.

Läs mer

Revisionsrapporten finns att läsa i sin helhet i diariet, dnr 868-24.

Läs mer om EU:s energidirektiv (Energimyndighetens webbsida)