Högskolan i Borås startar två nya spetsutbildningar inom resursåtervinning
2024-12-02
Masterprogrammen har internationell antagning och ges på engelska. Det innebär att studenterna kommer från olika internationella bakgrunder, vilket tillför en viktig dimension kring de områden som lyfts i utbildningarna.
Efterfrågad kompetens
Agnes Nagy, docent i byggteknik och Paula Wahlgren, adjungerad professor i byggteknik, som utvecklat masterprogrammet i Resursåtervinning – Hållbar byggteknik berättar:
– Fokus på det här masterprogrammet är cirkulär design och optimering av materialutnyttjande samt energieffektivisering. Det är nya kompetensbehov som byggbranschen efterfrågar nationellt och internationellt. Programmet möjliggör en progression från grundutbildning till avancerad utbildning. Tillsammans med doktorandutbildningen inom Resursåtervinning har vi nu en komplett akademisk miljö inom byggteknik.
Vad finns för behov av utbildningen i samhället och i forskningen?
– Samhällets krav på hållbart byggande har ökat. Utbildningen tillgodoser byggbranschens behov för kompetens på avancerad nivå och vi bidrar till att utbilda framtidens forskare inom området. Därför är frågor som miljöpåverkan och cirkularitet i byggandet viktiga aspekter som vi kommer fokusera på i programmet.
Vem vänder sig programmet till?
– Det vänder sig till ingenjörer, byggingenjörer och alla med en examen på grundnivå med 60 högskolepoäng inom byggteknik. Alla med en kandidatexamen i affärsutveckling bygg, , affärsingenjör bygg, energiteknik, materialteknik, väg- och vattenteknik är välkomna. Men vi välkomnar även yrkesverksamma ingenjörer som vill höja sin kompetens inom cirkularitet och resurseffektivitet i byggandet.
Varför ska man söka till programmet?
– Det förbereder dig för ett brett arbetsfält där du kan arbeta både med ledning och med teknik inom byggindustrin, offentlig sektor och forskning. Dessutom bjuder Borås på ett härligt studentliv med studentboende i närheten av högskolan.
Utveckling av beslutsstöd för försörjningskedjor med hjälp av AI
Det andra nya masterprogrammet i Resursåtervinning – AI-förstärkt styrning av försörjningskedjor kombinerar resursåtervinning och Supply Chain Management med hjälp av artificiell intelligens (AI) för att förbättra beslutsfattande och effektivitet.
David Eriksson, professor i industriell ekonomi och programansvarig, berättar:
– Vi startar programmet för att möta de växande kraven på hållbar utveckling och spårbarhet i försörjningskedjor. Fokus i programmet ligger på att skapa hållbara och konkurrenskraftiga produktionssystem genom att optimera försörjningskedjor och användningen av AI-verktyg för att analysera och designa komplexa system. Det lyfter behovet av förbättrade beslutsstöd för att hantera den komplexitet som präglar moderna industriella processer. Genom att integrera AI och Supply Chain Management skapas innovativa lösningar för hållbar produktion och resurseffektivitet.
Vad finns det för behov av den här utbildningen i samhället och i forskningen?
– Behovet drivs av hållbarhetskrav, där företag och samhälle behöver minska avfall och effektivisera resursanvändningen, strängare krav på att spåra produkter och material genom försörjningskedjan, samt utveckling av AI för att lösa komplexa logistiska och industriella utmaningar. För forskningen öppnar det nya vägar för att koppla hållbarhet och teknologi med praktisk tillämpning i industrin.
Vem vänder sig programmet till?
– Det riktar sig till personer med en bakgrund i industriell ekonomi, textilt management, fysik, kemi eller relaterade områden, särskilt de som har utbildning i logistik och industriell ekonomi. Det är för dem som vill arbeta med hållbarhet och AI inom Supply Chain Management på en global nivå.
Varför ska man söka till programmet?
– Du får en unik kombination av kompetenser inom Supply Chain Management, AI och resursåtervinning, vilket gör att du kan bidra till hållbar utveckling och samtidigt förbättra företags konkurrenskraft. Du blir en global aktör som kan ta sig an komplexa utmaningar och bygga professionella nätverk kring hållbara försörjningskedjor. Programmet ger både praktiska och teoretiska färdigheter som är efterfrågade av arbetsgivare inom tillverkningsindustrin och transportsektorn.
Läs mer om masterutbildningarna
Masterprogram i Resursåtervinning – hållbar byggteknik, 120 hp
Masterprogram i Resursåtervinning – AI-förstärkt styrning av försörjningskedjor, 120 hp
Solveig Klug
Mebia