De granskar högskolans interna miljöarbete

Vi har frågat två av dem, Marianne Louwerse, som till vardags är koordinator för Digital Business Lab, och Vijay Kumar, docent vid Institutionen för företagsekonomi och textilt management.

Vijay Kumar

Vad är den viktigaste uppgiften som intern miljörevisor?

– Den viktigaste uppgiften är att granska hur olika avdelningar på högskolan följer regler och riktlinjer kring miljöfrågor. Det omfattar även hur olika grupper implementerar hållbara processer, att identifiera förbättringsområden och viktigast av allt att lyssna på medarbetare, inte bara om vad som kan förbättras utan även för att fånga upp goda exempel som andra avdelningar på högskolan kan ta efter. Hela processen handlar om att intervjua relevanta medarbetare och till sist sammanställa en rapport med vad som kommit fram och att ge rekommendationer.

Är det ett betungande uppdrag?

– Det är vanligtvis en enkel process. Vi har ett frågebatteri att utgå från. I början kan det vara lite utmanande att samordna med olika avdelningar och att förstå respektive avdelnings sätt att arbeta med miljöfrågor, men efter ett tag blir det lättare när du kommer underfund med hur det fungerar hos dem.

Vad krävs för att bli en intern miljörevisor?

– Du behöver känna till högskolans miljöpolicy och riktlinjer. När jag började fick jag en genomgång av det miljöledningssystem som högskolan tillämpar, vilket gav en bred kunskap.

Vad får du ut av att vara intern miljörevisor?

– Det tar 20–40 timmar per år, beroende på hur många som ska intervjuas, men det är inte bara ett uppdrag, det är en ypperlig möjlighet att lära sig hur medarbetare i sina respektive roller resonerar och implementerar miljöpraxis. Du får värdefull insikt i hur miljömässig hänsyn tas och rutiner tillämpas på högskolan.

Marianne Louwerse:

Hur länge har du varit intern miljörevisor?

– Jag började i mars 2023 med en grundutbildning i intern revision. Som nybörjare i intern miljörevision 2023 var jag mer en observatör tillsammans med en mer erfaren miljörevisor för att se hur det går till.

Vad gör du som miljörevisor?

– Som intern miljörevisor vill jag bidra till att säkerställa att Högskolan i Borås följer miljölagstiftning och interna miljökrav. Genom intervjuer med nyckelpersoner försöker jag förstå hur miljöarbetet hanteras i praktiken. Efter intervjuer skrivs en rapport med eventuella avvikelser, alltså brister, och förbättringsområden.

Är det ett svårt uppdrag? 

– Ja, lite, jag ser det som svårt eftersom jag tycker att det är viktigt, men samtidigt är det mycket roligt att träffa så många kollegor från olika akademier och få insyn i så många olika delar av verksamheten.

Vad krävs för att bli intern miljörevisor?

– Du går först en utbildning i miljörevision, främst med fokus på ISO 14001-standarden. Du behöver ha goda kunskaper om högskolans miljöledningssystem och interna dokument. Vidare lär du dig revisionsteknik, vilket innebär att kunna planera, genomföra, rapportera och följa upp, samt miljölagstiftning och högskolans krav inom området hållbar utveckling.

Vad betyder det för dig att vara miljörevisor? 

–  Det innebär att jag spelar en liiiten roll i att värna högskolans miljöarbete. Det är ett jobb som ger både utmaningar och en känsla av att kunna göra skillnad. Och det är kul att kunna göra det tillsammans med kollegor som jag annars inte träffar ofta!

Vad tar du med dig själv från uppdraget?

– Jag får kunskap om miljöarbetet på högskolan och roliga samarbeten med kollegor från andra akademier.

 Är det ett betungande uppdrag? Hur mycket tid lägger du på uppdraget?

– Nej, det är mest bara roligt. Du lägger totalt 15–20 timmar per revision.

Läs mer

Här är alla högskolans nuvarande interna miljörevisorer:

  • Cecilia Karlsson
  • Christian Jensen
  • Christian Mohr
  • Hamid Movaffaghi
  • Maria Westerlund
  • Marianne Louwerse
  • Mohammad Neaz Morshed
  • Susanne Edström
  • Vijay Kumar

Vill du också hjälpa till med den interna revisionen av högskolans miljöarbete?

Läs mer uppdraget som intern miljörevisor och anmäl ditt intresse