Forskning om energiforskning – så bidrar den till hållbar omställning

Hur kommer Bibliotekshögskolan in i bilden när det gäller forskningen kring energisystem? Gustaf Nelhans, biträdande professor i biblioteks- och informationsvetenskap förklarar.

– Vårt projekt syftar till att undersöka hur vi kan beskriva och utvärdera kvaliteten på forskning om energisystem, och hur denna forskning påverkar samhället. Vi är särskilt intresserade av att se hur forskningen bidrar till en hållbar omställning inom energisektorn.

– Projektet innefattar också en metodologisk del där vi utvecklar tekniker och metoder för att undersöka forskning om forskning. Det utgår från ett långsiktigt intresse för utvärderingsfrågor i forskningen hos projektdeltagarna. Energiforskningen är här vårt case.

Hur går ni till väga i projektet?

– Vi kombinerar kvalitativa och kvantitativa approacher. De förra innefattar intervjuer och deltagande observationer med forskare, granskare (vilka ju också är forskare), samt projekthandläggare/analytiker från Energimyndigheten. Detta kombineras med bibliometriska analyser och kvantitativa innehållsanalyser av hur man kan följa spåren av forskningen såväl inom forskarvärlden som i det omgivande samhället, till exempel i policytexter och nyhetsmedia.

– Vår forskning kan kallas transdisciplinär och innebär att vi inte enbart intresserar oss för forskningens genomslag i samhället utan snarare om hur forskning och samhälle ”samproduceras”, berättar han.

Hur ska resultaten komma samhället till nytta?

– Projektet kan bidra till att förbättra kunskapen om forskningen kring energisystem för att göra den mer relevant och effektiv för att stödja en hållbar omställning. Genom att ge beslutsfattare och allmänheten en djupare förståelse för forskningens roll kan projektet underlätta utformningen av bättre politik och handling. Dessutom kan projektets holistiska perspektiv främja samarbete och kunskapsutbyte mellan olika aktörer i samhället, vilket kan påskynda omställningen till ett hållbart energisystem.

Projektet samordnas av Högskolan i Halmstad, vilken del i projektet genomförs vid Bibliotekshögskolan?

– Vi forskare på Bibliotekshögskolan har en lite mer kvantitativ analysapproach, där bibliometriska metoder, samt AI-baserade textanalytiska metoder är i fokus. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det är kombinationen av deltagande observationer och intervjuer med viktiga aktörer och analyser av vetenskapliga artiklar, policytexter och forskningsansökningar som gör projektet så relevant.

Vad händer just nu inom projektet?

– Just nu arbetar vi med en gemensam översiktsartikel om det internationella forskningsläget i transdisciplinär forskning som vi planerar att publicera nästa år. Projektet bygger också vidare på tidigare samarbeten mellan forskningsledarna vid Högskolan i Halmstad och Bibliotekshögskolan och vi har postdoktorer, varav en hos oss i Borås, knutna till projektet. Vi bygger vidare på deras specifika intressen från redan genomförd forskning om utvärdering, sakkunniggranskning och bibliometrisk analys.

Läs mer

Projektet Ensure är treårigt och pågår till och med 2026. Det finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer om projektet Ensure – Energi- och hållbarhetsforskningens effekter: Kvalitet, nytta och hållbar omställning

Läs mer om forskningen inom Biblioteks- och informationsvetenskap