Dags för val till FoU-nämnden – därför ska du engagera dig
2024-10-28
Daniel Ekwall har varit kopplad till nämnden i 13 år. Han berättar om sina roller, först som suppleant och sedan som ledamot och hur nämnden arbetar.
– Nämnden är det högsta kollegiala sammanslutningen på högskolan. Vidare rapporterar nämnden direkt till högskolans styrelse. Mycket av nämndens arbete genomförs i de olika utskotten på högskolan, vilka agerar på uppdrag av nämnden. Jag är själv ordförande för anställningsutskottet. Formellt är de olika utskotten kopplade till utbildningar och forskning och underställda nämnden.
Detta gör nämnden
– Sammantaget är den nämnden som, via utskotten, godkänner alla kursplaner och ansvarar för forskarutbildningen. I nämnden tas frågor om utbildningsprogrammen upp och diskuteras. Alla programplaner beslutas av nämnden.
– Slutligen är det nämnden som formellt genomför kvalitetsgranskningar av utbildningar och forskning på högskolan.
Varför ska man engagera sig i nämnden?
– Som ledamot i nämnden får du en unik inblick i hur en högskola fungerar. På det personliga planet träffar du kollegor från alla delar av högskolan och diskuterar problem och lösningar.
Hur och vad kan jag påverka som nämndledamot?
Du påverkar kvaliteten i allt högskolan gör, via allt arbete som är underställt nämnden.
Varför är det viktigt att engagera sig i valet?
– Nämndens ledamöter är där på uppdrag av kollegorna, därför är det viktigt att ledamöterna har stöd av alla som har rösträtt.
Vill påverka i organisationen
Agnes Nagy blev invald i nämnden för fyra år sedan.
– Jag började när jag insåg att jag visste så lite om högskolans organisation, jag var nyfiken och ville påverka utifrån min roll som lärare och forskare. Den som inspirerade mig var Peter Ahlström, tidigare medarbetare på högskolan, som ett tag var ordförande i nämnden.
Varför ska man engagera sig i nämnden?
– Det är en unik möjlighet att kunna fördjupa sig i om vem som fattar beslut exempelvis om anställningen av en professor, hur utbildningsutbudet arbetas fram varje år eller processerna för att utveckla nya utbildningar. Nämnden är spindeln i nätet som organiserar utbildningsutskotten, forskarutbildningsutskotten, anställningsutskottet och allt som handlar om det systematiska kvalitetsarbetet på högskolan. Och mycket mer.
Varför ska man engagera sig i valet till nämnden?
– Det är svårt att sätta sig in i ärenden kring utbildningar och forskning som rör andra ämnesområden än ens eget. Därför är det viktigt att välja ledamöter på ett sådant sätt att alla akademier är väl representerade. Nämnden är ett forum för diskussioner om utbildning och forskning, om anställning, studenter och doktorander. Alltså om högskolans kärnverksamheter. Vi i nämnden är representanter för lärarkåren. Du vill rösta fram de ledamöter som verkligen är intresserade av att utveckla högskolan till en hållbar organisation för studenter, lärare och forskare.
Vad får du personligen ut av att vara med i nämnden?
– Jag får kunskap och förståelse om komplexiteten i att organisera och leda akademierna och högskolan i sin helhet och är med i diskussionerna som förs på nämndmötena. Jag får ta del av den samlade visdomen som finns bland högskolans anställda, med andra ord.
Så här går valet till
FoU nämnden består av:
- 12 lärarrepresentanter (varav minst tio ska vara vetenskapligt kompetenta)
- 2 externa ledamöter
- 3 studentrepresentanter
Mandatperioderna för lärarrepresentanterna är fyra år och de går omlott. Det innebär att det är val vartannat år. Mandatperioden för ordförande och vice ordförande är två år. I valet som genomförs i höst är det val av sex lärarrepresentanter, varav minst fem ska vara vetenskapligt kompetenta. Studenterna utser studentrepresentanterna.
Processen börjar med att FoU-nämnden utser en valberedning som har att föreslå lärarrepresentanter och externa ledamöter. Valnämndens ordförande gör ett informationsutskick via mejl till alla lärare om det kommande valet med tidplan och andra förutsättningar.
Vilka kan rösta?
Röstberättigad är den som är anställd som lärare om minst 50 procent av en heltid från och med 1 september i år.
När kan jag rösta?
Valet av lärarrepresentanter äger rum under vecka 46, 11 november till och med 15 november.
I vecka 48, 25 november till och med 29 november, sker val av ordförande och vice ordförande. (Valbara till dessa poster är de vetenskapligt kompetenta lärarrepresentanter som valts föregående vecka samt de vetenskapligt kompetenta lärarrepresentanter som har pågående mandatperiod. Utifrån resultatet av detta val fattar sedan rektor beslut om ordförande och vice ordförande).
Hur röstar jag?
Valet kommer att ske i ett digitalt valsystem som de röstberättigade kommer att få behörighet till när valet öppnas.
Vilka kan bli valda?
De som är anställda som lärare om minst 50 procent av en heltid inom nämndens ansvarsområde (det vill säga alla utbildnings- och forskningsområden förutom design, som lyder under Nämnden för konstnärlig forskning och utbildning, KFU).
Hur får jag reda på vilka jag kan rösta på?
Valberedningens förslag bifogas i ett informationsmejl som skickas ut samma morgon som valet öppnar, men man kan egentligen rösta på alla som är valbara, det vill säga alla som är anställda som lärare om minst 50 procent inom nämndens ansvarsområde.
Varför ska jag rösta?
För att vara med och påverka vilka kollegor som företräder dig i alla de frågor som FoU-nämnden hanterar.
Läs mer
Läs mer om Forsknings- och utbildningsnämnden, FoU
Processen, vilka som får rösta och vilka som är valbara, regleras i Regler för val till nämnder vid Högskolan i Borås, dnr 338-22.
Solveig Klug
Ida Danell / Porträttfoto: Högskolan i Borås