Projektet ”Röd zon” sänkte energiförbrukningen i Sandgärdet

Pilotförsöket, som fått namnet ”Röd zon”, genomfördes utifrån att uppvärmning och kylning av byggnader räknas till högskolans betydande hållbarhetsaspekter. Avstängningen genomfördes under sommaren med hänsyn tagen till semestrar och arbetsuppgifter och de anställda som har sin arbetsplats i Sandgärdet erbjöds att sitta i Balder under tiden. Genomförandet är gjort i samverkan med fastighetsägaren Akademiska hus.

Patrik Andersson, fastighetsutvecklare, berättar om resultatet:

– Avstängningen gav en besparing på 5,9 procent, räknat i KwH, jämfört med samma period 2023. Totalt för högskolan rör det sig om 1 procent. EU-direktivet från 2025 med målet att sänka högskolans totala energiåtgång med minst 1,9 procent årligen gör att denna åtgärd motsvarar cirka hälften av den besparing vi ska nå på året. Så fler åtgärder krävs.

Gällande ekonomisk besparing som minskad förbrukning ger så kan noteras att elpriset för denna testperiod var väldigt lågt. Medelspottpriset var bara 25 öre under juni–augusti. Vid ett normalpris, som brukar vara det dubbla, hade besparingen i kronor varit det dubbla.

Synpunkter på nedstängningen har inhämtats från berörda avdelningar. I slutet av september hålls en utvärdering av risk- och konsekvensanalysen och av testet. Därefter kan beslut tas för en eventuell fortsättning motsvarande period kommande år.  

Läs mer

Avstängningen av kyla/värme, ventilation och belysning i Sandgärdet juni-augusti 2024 jämfört med samma period 2023:

Energibesparing: 5,9 procent
Besparing el: cirka 41 000 kWh
Besparing kyla: cirka 28 000 kWh
För högskolan totalt: 1 procent
Totalt väntad minskning av energiförbrukning per helår: Från 110 kwh/m2 till 109 kwh/m2
Motsvarar i kronor för hela året: 125 tkr

Läs mer om högskolans energibesparing

Läs mer om åtgärder för energibesparing