Tufft ekonomiskt läge – men ljuset i tunneln skymtas

Det är tufft för hela sektorn just nu. Många högskolor och universitet runt om i landet står inför svåra ekonomiska beslut och tuffa prioriteringar behövs. Det ser lite annorlunda ut på Högskolan i Borås. Ljuset i tunneln skymtas.

– Vi var tidiga med att identifiera de ekonomiska utmaningarna. I stället för en stor nedgång och inbromsning, kunde vi sakta växla ner och hantera problemen. Det kan tyckas fånigt att vi uppmanade att inte beställa fikavagnar i onödan, men det är just den typen av åtgärder tillsammans med större översyner av hur vi arbetar som gör att det nu ser det ljusare ut, säger Magnus Bergenholtz, controller vid Högskolan i Borås.

Det finns ett antal anledningar till att det ekonomiska läget försämrades under 2024: budgetpropositionen som innebär att högskolan inte får ersättning för kostnadsökningar samt ett generellt besparingskrav i staten, inflationen som har medfört kostnadsökningar och ökade lokalkostnader, därtill ett lägre söktryck till delar av högskolans utbildningar.

Mats Tinnsten, rektor vid Högskolan i Borås:

– Nedskärningarna på lärarutbildningarna är såklart ett trauma för organisationen och för individerna som drabbats. Det är mycket tråkigt att som rektor behöva vara med om att krympa en så samhällskritisk del av våra utbildningar. Men beslutet var nödvändigt.

Men arbetet fortsätter. De satsningar och besparingar som gjorts för att klara högskolan ur det ansträngda ekonomiska läget behöver bibehållas och utvecklas.

Mats Tinnsten fortsätter:

– Högskolan kommer inte gå tillbaka till hur det var före 2024 – högskolan utvecklas. Skapa det nya normala tillsammans. Fortsätt med det fina arbete ni gör. Tänk efter, spara där det går och satsa där det betalar sig. Bromsa med ena foten och gasa med den andra. Och framför allt hjälp varandra med att lösa problem!

– Med detta sagt vill jag tacka alla anställda för deras engagemang för vår gemensamma arbetsplats, avslutar Mats Tinnsten.