Högskolan backar i klimatranking – ökar utsläppen för flygresor

Detta tätt följd av KTH och Göteborgs universitet i Klimatstudenternas jämförelse mellan åren 2022 och 2023.

Positivt är att högskolan har satt mål för minskat flygresande i tjänsten. I rankingen fick högskolan poäng för att ha satt mål att minska koldioxidutsläppen med 50 procent fram till 2030, ett mål som även Lunds universitet och KTH har satt.

– I den statistik som vi har ser vi att resandet med flyg har minskat aningen under ett par månader i våras, men det är för tidigt att säga hur utfallet blir vid årsslutet. Det pågår dock ett arbete för att minska resandet, berättar Maria Westerlund, handläggare för högskolans miljöledningssystem.

Det finns också andra miljöaspekter som högskolan behöver se över, exempelvis pågår det ett arbete för energibesparing och möjligheter för studenter och anställda att pendla miljövänligt undersöks.

Läs mer

Högskolan har rapporterat in till Klimatstudenterna sedan 2020, då de började ranka svenska universitets och högskolors klimatarbete.

Ökningen av högskolans flygresor enligt Klimatstudenternas rapport under perioden 2022–2023 var 55,64 procent, vilket motsvarar 399 kg CO2 år 2022 mot 621 kg CO2 år 2023 per anställd.

Läs mer om Klimatstudenternas och den senaste rapporten

Läs tidigare nyhet om högskolans mål för minskat flygande i tjänsten