Nytt projekt kan ge fler lönsamma secondhandbutiker på nätet

I dag är det få secondhandbutiker som är framgångsrika online. En del har startat och sedan lagt ner, medan andra kämpar med stora utmaningar. Det gäller både traditionella modeåterförsäljare såväl som välgörenhetsorganisationer.

Tidigare projekt väckte nyfikenhet

Kanchana Dissanayake, universitetslektor inom textilt management vid Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, är projektledare för projektet ReLoRe. Hon har tidigare forskat på värdekedjor inom begagnade kläder-branschen i projektet CLOSeD. Där kunde forskarna se stora utmaningar när det gällde logistiken, utmaningar som står i vägen för att secondhand som e-handel ska bli lönsamt.

– I det projektet såg vi några huvudsakliga utmaningar: Den ena är att varje secondhand-plagg är unikt, så det är en lång, dyr och ineffektiv process från insamlingspunkt till dess att det kan komma upp i en webbshop. Det finns också utmaningar kring lagerhållningen och leveranser. Vi ville undersöka dessa logistiska utmaningar och eventuella andra orsaker vidare och analysera, och därför startade vi ReLoRe, säger hon.

Nya riktlinjer för fler lönsamma affärsmodeller

Nu ska hon och kollegorna Rudrajeet Pal, professor vid Textilhögskolan, och Erik Sandberg professor vid Linköpings universitet, gå på djupet i frågan. Genom intervjuer med Sverigebaserade välgörenhetsorganisationer och traditionella modeåterförsäljare ska de analysera både de logistiska utmaningarna och framgångsfaktorerna för e-handel.

– I dag är det flera som startar, men som sedan lägger ner. Vi vill att samhället ska gå mot en cirkulär ekonomi och där har secondhandmarknaden en viktig roll. Genom att utforska utmaningar och ta fram bästa praxis hoppas vi kunna bidra till fler lönsamma e-affärsmodeller i branschen, avslutar Kanchana Dissanayake.

Fakta

Projektet finansieras av Hakon Swenson stiftelsen och pågår i 2,5 år till och med december 2026.

Läs mer

Om projektet ReLoRe 

Om projektet CLOSeD