”Akutsjukvården måste anpassas till läget i omvärlden”

Öppen föreläsning 21 maj

Välkommen att lyssna till Anders Sterner som föreläser om sin forskning: Vård i akuta situationer: Teori, praktik och några implikationer

Tid: 14:00–14:45
Plats: C203, Högskolan i Borås

– Samtidigt som vi behöver studera och utveckla akutsjukvården inom utbildningen på både grund och avancerad nivå, kräver till exempel säkerhetsläget i vår omvärld och klimatförändringarna en översyn och utveckling av utbildningarnas innehåll. Dagens utbildning i akutsjukvård måste vara anpassad för den normala verksamheten men även för kriser, katastrofer och krig, säger han.

Anders Sterner är specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård och har jobbat inom intensivvård och ambulanssjukvård innan han kom till Högskolan i Borås 2011. Han började undervisa på sjuksköterskeutbildningen och utbildningarna till specialistsjuksköterska och kom under vägens gång in på forskningen inom området Människan i vården.

Hur började ditt intresse för detta forskningsområde?

– Som sjuksköterska och specialistsjuksköterska har jag arbetat inom akutsjukvården, och inom akademin blev en del av min undervisning knuten till den och dess utmaningar. Undervisningen ledde till ett intresse för simulering som en brygga mellan teoretiska moment och praktisk förmåga.

Varför är din forskning viktig?

– Sjukvården är en mycket viktig samhällsfunktion och vi tar nog ibland förgivet att det ska fungera väl när vi behöver den som mest, så som i akutskedet. Vi vill alla få den bästa möjliga vården, även om de sjuksköterskor vi möter är nya eller om vi är många som behöver hjälp samtidigt.

Vad har du för projekt på gång just nu?

– Nyligen fick vi beviljat medel från Kampradstiftelsen till ett femårigt projekt med titeln ”Are you ready?”. Syftet med projektet är att beskriva och förklara specialistsjuksköterskors beredskap att möta och hantera kriser eller katastrofer med fokus på ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem i fredstid, vid höjd beredskap och krig. Detta projekt leder jag tillsammans med kollegan Henrik Andersson, docent. Parallellt är jag även med i två andra fleråriga projekt: ”Akutsjukvård nära patienten”, där jag handleder doktoranden och projektledaren Åsa Falchenberg, och projektet ”Hälsofrämjande faktorer av betydelse för ett hållbart studie- och arbetsliv inom vård, omsorg och socialt arbete”, som projektleds av Högskolan i Halmstad och Jönköping University, och där alla lärosäten i väst medverkar.

21 maj håller du en öppen föreläsning. Vad kommer den att handla om?

– Den kommer att handla om vägen från sjuksköterskestudent till att bli klinisk aktiv och den första tiden i yrket. Den kommer även att beröra utbildningen och vägen från sjuksköterska till specialistsjuksköterska.

Vem vänder den sig till?

– Alla som är intresserade av utbildning och akutsjukvård, tillsammans eller var för sig, tror jag kan ha intresse av min föreläsning.

Du blev nyligen docentmeriterad. Vad innebär detta för dig?

– Att bli docent är hedrande och en stor ära. Samtidigt är det ett viktigt erkännande av ens arbete. Det skapar även större möjligheter att fortsätta forskningen inom området självständigt och öppnar nya dörrar för samarbete tillsammans med andra intresserade.

Läs mer

Om Anders Sterner, docent i vårdvetenskap med inriktning akutsjukvård

Om forskningsområdet Människan i vården

Föreläsningen är en av tre som ges vid samma tillfälle. De andra två ges av:
Maria Bennich, docent i socialt arbete, kl. 14:45–15:30
Ann-Helén Sandvik, docent i vårdvetenskap, kl. 15:30–16:15