Därför är forskningen kring socialt arbete så viktig
2025-04-15

Öppen föreläsning 21 maj
Välkommen att lyssna till Maria Bennich som föreläser om sin forskning: Insidan ut – socialt arbete i ett livslopp
Tid: 14:45–15:30
Plats: C203
– Flera områden inom det sociala arbetet behöver stärkas och utvecklas, exempelvis äldreomsorgen som står inför stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjning och vi behöver finna adekvata sätt att dels behålla personal, dels rekrytera ny personal inom flera olika personalkategorier. Där kan forskningen bidra med nya insikter och hopp. Men vi behöver även öka förståelsen för socionomutbildningen, som en professionsutbildning, och hur denna är relaterad till hur de yrkesverksamma sedan förstår professionellt socialt arbete samt möjligheter och hinder för att bedriva detsamma, förklarar hon.
Maria Bennich började på Högskolan i Borås 2024. Dessförinnan var hon anställd som universitetslektor i socialt arbete vid Örebro universitet (2016–2024) och Jönköping university (2013–2016). Hon disputerade 2012 vid Linköpings universitet. Därutöver har hon mångårig erfarenhet av att arbeta inom socialt arbete inom olika typer av verksamheter sedan 70-talet.
Hur började ditt intresse för forskningen inom socialt arbete?
– Jag har alltid varit intresserad av relationer och interaktioners förutsättningar för detsamma. Jag utbildade mig inom social omsorg och senare sociologi och är särskilt intresserad av det som utspelar sig inom de organisationer som genomför det sociala arbetet och omsorgen. Några frågeställningar som är centrala handlar om hur det sociala arbetet och omsorgen är organiserad, organisatoriska förutsättningar för lärande och kompetens- och professionsutveckling, där medarbetarskapets, ledningens och styrningens betydelse är avgörande.
Vad handlar din föreläsning 21 maj om?
– Den handlar om socialt arbete, både med ett perspektiv inifrån verksamheterna och ett utifrån.
Vem vänder föreläsningen sig till?
– Såklart till kollegiet, men även till praktiker inom socialtjänstens verksamheter och alla som är intresserade av social hållbarhet och bredden av det arbete som genomförs inom ramen för samhällets yttersta postering, som är inriktat på stöd till människor, för att de ska ”färdas väl” – alltså vår välfärd – och hållbart.
Du docentmeriterades i år. Vad innebär detta för dig?
– Det är ett kvitto på professionell utveckling från doktorsexamen – såväl när det gäller pedagogisk skicklighet som vetenskaplighet. Meriteringen känns också angelägen i relation till att Högskolan i Borås arbetar för att söka examensrättigheter för att utbilda den profession som huvudsakligen genomför det sociala arbetet, nämligen socionomer.
Läs mer
Om Maria Bennich, docent i socialt arbete
Om forskningen inom arbetsliv och välfärd
Föreläsningen ges tillsammans med ytterligare två föreläsningar:
Anders Sterner, docent i vårdvetenskap, kl. 14:00–14:45
Ann-Helen Sandvik, docent i vårdvetenskap, kl. 15:30-16:15
Solveig Klug
Porträtt: Ida Danell. Bakgrund: Adobestock