Designforskning bidrar med kritiska frågor – Jonas Sjöström ser akademins viktiga roll under digitaliseringens framfart
2025-04-24

Jonas Sjöström började programmera i yngre tonåren och gick sedan systemvetarprogrammet i Linköping. Utbildningen gästades vid ett tillfälle av en doktorand som berättade om innebörden av att vara doktorand och att forska.
– Han måste ha gjort ett starkt intryck för jag blev nyfiken och gled på något sätt in på det området. Samtidigt visste jag att jag ville jobba med teknikutveckling och bygga saker, inte bara fastna i en teorivärld, säger Sjöström.
Det är en inställning han hållit fast vid ända sedan dess, han förenar det bästa av två världar.
- Torsdag 8 maj 10:00 ger Jonas en öppen installationsföreläsning med rubriken "Artificiell intelligens och mänsklig dumhet".
Läs mer om installationsföreläsningen
– Jag tycker mycket om att både forska och undervisa men har alltid en fot ute i världen också. Jag håller mig à jour genom att driva företag och är något av en entreprenör.
Upplägget har visat sig lyckat.
– Kombinationen att jobba praktiskt och att reflektera och skapa kunskap utifrån det är väldigt givande. Från det praktiska arbetet får jag exempel att ta med till undervisningen och i undervisningen får jag kluriga frågor att fundera över. Alla de sakerna föder varandra, säger Jonas Sjöström.
Utmärker sig genom helhetsperspektiv
Han utvecklar metoder och verktyg för att skapa digitala lösningar i samverkan med de praktiker som påverkas av tekniken. Hans forskning behandlar bland annat design av applikationer inom generativ AI och e-hälsa. Konkret kan det handla om att bygga verktyg för psykosocialt stöd online, administrativa verktyg för personlig assistans och automatisk nyhetsförmedling i nätverk och organisationer. Jonas Sjöström har också utvecklat en modell för hur digitala system kan utformas för att balansera skydd av personlig integritet och vårdgivaransvar – designkunskap som är värdefull såväl inom e-hälsa som andra områden där datahantering påverkar människors livssituation.
Just nu är hans intresse riktat mot hur AI kan bli till hjälp för bilverkstäder. I och med digitaliseringens snabba framfart är just AI högaktuellt och i sina studier utmärker sig Jonas Sjöström genom att inta ett helhetsperspektiv.
– Jag tycker det är kul att bygga nya saker och det känns viktigt att verkligen fundera över hur ny teknik kan komma till nytta på bästa sätt, det är den stora frågan för mig som forskare. Många har ett organisatoriskt perspektiv, det finns mycket forskning om hur digitaliseringen kan förbättra för företag. Men jag vill också fundera över vad den nya tekniken innebär för människan och samhället, säger han.
Teorin bidrar med kritiska frågor i AI-projekt
Det finns enligt honom en fördel i att låta designforskning växla mellan konkret designarbete och teori. När mänskliga uppgifter ersätts av digitala system väcks ett antal frågor om agentskap, till exempel vem som bär ansvaret om något går fel. Jonas Sjöström lyfter fram att det då finns det en mängd etablerade idéer om agentskap, etik och accountability att utgå från – och pekar på det fruktbara i att AI-projekt använder teorin för att ställa kritiska frågor.
– Även om vi inte får svar på dessa frågor sätter vi fokus på viktiga aspekter som riskerar att glömmas bort om vi inte har med oss en teoretisk idé in i processen. Att hitta ett praktiskt problem som vi vill lösa, och samtidigt reflektera kring det utifrån beprövad kunskap – det är den spänningen som jag är ute efter, säger Jonas Sjöström.
Viktigt att akademin och inte bara företag driver AI-utvecklingen
Att nu inta en professorsroll vid Högskolan i Borås beskriver han som en väldigt stor milstolpe i en akademisk karriär.
– Det känns så klart roligt och det kul att få vara med om det i Borås.
Han lockades hit främst av att lärosätet ligger i framkant inom designforskning och har en stark samverkan med näringslivet och offentlig sektor, något som han menar är en nyckel till framgång.
– Jag ser fram emot att få vidareutveckla de båda aspekterna. Hittar vi rätt samarbetsformer kan vi adressera viktiga samhällsfrågor, som AI. Jag tycker att det är väldigt viktigt att inte bara företag driver på utvecklingen, utan att även vi från akademin bidrar. Vår reflektion kring hur digitaliseringen påverkar människor och samhället bör spela en betydelsefull roll, säger Jonas Sjöström.
Jonas Sjöström
Bor: Limmared
Familj: Två vuxna döttrar, två golden retrievers på deltid (delad vovvnad).
Intressen: Musik, film, djur, resor.
Gör jag helst en ledig dag: Plockar fram gitarren och spelar en visa.
Okänd talang: Väntar på att den ska visa sig.
Brinner för: Djurrätt.
Inspireras av: Kreativa människor.
Mitt bästa tips till juniora forskare: Jobba på, var öppen för nya intryck och var inte alltför opportunistisk.
Jonas Sjöström är professor i informatik sedan april 2024. Efter kandidat- och licentiatexamen vid Linköpings universitet disputerade han 2010 inom data- och systemvetenskap vid Uppsala universitet. Han utnämndes 2019 till docent i informatik i Uppsala. Hans forskning behandlar bland annat design av applikationer inom generativ AI och e-hälsa. Jonas är även biträdande redaktör för Journal of Decision Systems och tidigare ordförande för den internationella forskningsorganisationen AIS SIGPrag.
Läs mer
Jonas Sjöström
Forskning inom området Handel och IT
Akademisk högtid
Lena Carlsson
Anna Sigge