Forskar för större jämlikhet – Pernilla Liedgren belyser människors utsatthet

Pernilla Liedgren

Hennes akademiska gärning spänner över områden som överskuldsättning, ekonomisk utsatthet, skuldsanering, självpresentation i förhållande till ekonomisk skuld, ekonomiskt våld, försörjningsstöd och kommunal aktivering – alla att betrakta som en del av klassisk fattigdomsforskning. Därtill har Pernilla Liedgren varit engagerad i projekt med fokus på evidensbaserad praktik.

På senare tid har ämnet överskuldsättning stått i fokus för henne, något som började med att Kronofogen för ett antal år ville se mer forskning på området och utlyste anslag. Pernilla Liedgren var en av dem som nappade.

 – Inledningsvis var området ganska lite uppmärksammat och det var roligt att det fanns så många outforskade frågor att undersöka, säger hon. 

Vill bryta stigmat kring överskuldsättning

Antalet överskuldsatta personer – individer som inte kan återbetala sina skulder inom överskådlig framtid – har blivit allt fler både i Sverige och övriga Norden. Den negativa utvecklingen kopplas ofta till avregleringen av kreditmarknaden på 1980-talet som gjorde det lättare att ta lån. Men Pernilla Liedgren lyfter fram att överskuldsättning är ett fenomen med egna specifika kännetecken. Det beskrivs som en orsak till stort individuellt lidande och höga kostnader för samhället.

– Dessutom är överskuldsättning förknippad med stigma, då oförmågan att betala skulder ofta tolkas som bedrägligt eller vårdslöst beteende. Men att stigmatisera utsatta människor och säga att det är deras fel att de är där de är, det är inte bara osympatiskt, utan också okunnigt och upprörande, konstaterar hon efter år av egen forskning inom området.

Orsaken är istället ofta att andra aktörer, som till exempel spelbolag, utnyttjar situationen.

– Det är fruktansvärt hur skuldsatta behandlas. Med min forskning vill jag sätta fingret på de här frågorna och visa på utsattheten, speciellt i de här tiderna känns det viktigt att värna de goda krafterna och stå upp för dem, säger Pernilla Liedgren.

Utvecklar metoder som hjälper utsatta ur sin svåra situation

En av hennes stora drivkrafter är att skapa kunskap om insatser för utsatta grupper och därigenom förbättra dessa insatser.

– På så sätt vill jag bidra till ett mer jämlikt, jämställt och hållbart samhälle.

Hittills har det bland annat handlat om att ta fram underlag som kan hjälpa budget- och skuldrådgivare att stötta klienter i hur de presenterar sin berättelse utan att känna en passiviserande skam och skuld. 

– På det sättet kan man hjälpa människor att må bättre och med egen styrka kämpa sig ur sin situation även om den känns hopplös, säger Pernilla Liedgren som har många års erfarenhet som socionom bakom sig.

Ett annat konkret exempel är att hon i samarbete med socialtjänsten i Eskilstuna utvecklat ett progressionsverktyg som ska bidra till förståelse för hur personer med försörjningsstöd kommer ur sitt beroende. 

Ser fram emot att bygga upp socionomprogrammet

Efter disputationen undervisade Pernilla Liedgren och var väldigt engagerad i socionomprogrammet och hon tycker att undervisning för kommande generationer socionomer är roligt och viktigt. Trots det har hon de senaste tio åren gått över till mer och mer forskning.

– Nu kommer forskningen ta fart för mig och det ser jag fram emot, det känns också bra att få lyfta andra forskare i deras utveckling. Att stötta den nya generationen och utveckla nya forskningsfrågor ser jag som en viktig uppgift för mig, säger Pernilla Liedgren.

Hon ser det också som en förmån att få vara med och lägga grunden för en ny utbildnings- och forskningssatsning.

– Socialt arbete har inte funnits som ämne på Högskolan i Borås tidigare. Det har funnits forskare i socialt arbete, men inte många. Nu är vi tre och ska anställa fler och bygga upp socionomprogrammet. Mycket arbete ligger framför oss, men det ska också bli väldigt roligt att utveckla socialt arbete som en plattform på högskolan. 

Hon säger att det även innebär ett edukativt arbete i relation till högskolan. 

– Vi ska skapa ett program, utbilda socionomer, men det handlar också om att få lärosätet att förstå vad socialt arbete och forskning om socialt arbete innebär. Det ska bli kul att ta sig an den uppgiften, säger Pernilla Liedgren.

Pernilla Liedgren är professor i socialt arbete sedan januari 2025. Hon disputerade vid Socialhögskolan, Lunds universitet 2007 och blev docent vid Mälardalens högskola 2016. Dessförinnan avlade hon socionomexamen vid Stockholms universitet 1995 och magisterexamen i socialt arbete i Lund 2000. Pernillas forskning är inom ämnet socialt arbete och har ofta fokus på social exkludering och ekonomisk utsatthet som skuldsättning, överskuldsättning samt försörjningsstöd och kommunal aktivering.

Pernilla Liedgren
Bor: Örebro
Familj: Bor med sambo och har två utflugna söner
Intressen: Vandring, träning, meditation & yoga, teater, litteratur, resor, att lära mig nya saker, umgänge med vänner och familj, bakning & matlagning
Gör jag helst en ledig dag: Rör på mig och umgås med andra, gärna samtidigt
Okänd talang: Yogainstruktör
Brinner för: Att genom min forskning belysa frågor om utsatthet och därmed bidra till kunskap för förändring
Inspireras av: Alla som har modet att försvara akademiska och demokratiska principer
Mitt bästa tips till juniora forskare: Att steg för steg bredda sig inom teori, metod och nya forskningsområden