Hon brinner för sjuksköterskestudenternas lärande
2025-04-29

Den 21 maj håller hon en föreläsning om sin väg från yrkesverksam sjuksköterska som handleder studenter i deras VFU till att bli forskare i hur deras lärande sker och kan befrämjas.
Öppen föreläsning 21 maj
Välkommen att lyssna till Ann-Helén Sandvik som föreläser om sin forskning: Walking to Borås – en resa i vårddidaktikens landskap
Tid: 15:30-16:15
Plats: C203 och via Zoom
Vad är mest intressant inom ditt forskningsområde just nu och några år framåt?
– Att vara ny sjuksköterska har alltid varit utmanande, men situationen i vården i dag med stor personalomsättning, många kollegor som också har förhållandevis kort arbetserfarenhet i kombination med korta vårdtider och stora omställningar inom vården har spetsat till situationen ytterligare. Då är det betydelsefullt att utbildningen ger så goda förutsättningar som möjligt för att ta sig an och klara vårdverkligheten. Samtidigt är varje generation annorlunda och sjuksköterskeutbildningen måste ta hänsyn till de unika lärandebehoven. De studenter vi har i grundutbildningen nu, de som är födda i slutet av 1990-talet och början av 2010-talet, kommer från en sociokulturell bakgrund som präglats av internet och sociala medier. Deras kommunikationsstilar, preferenser gällande lärande och syn på arbete, mångfald och välbefinnande har formats därefter. Hur möter utbildningen deras lärande? Vi vill ju fortfarande utbilda kunniga, empatiska och medkännande vårdare.
Hur började ditt intresse för detta forskningsområde?
– Jag har alltid haft detta intresse, men det har utvecklats på olika sätt under årens gång. När jag började jobba som sjuksköterska tog det inte lång tid innan jag själv började handleda studenter. När jag gick vidareutbildningen till specialistsjuksköterska skrev jag min uppsats om Konsten att bli en professionell vårdare – en analys av vårdarens utveckling. Under den första perioden då jag jobbade som lärare inom sjuksköterskeutbildningen var jag med i författandet av en handbok i handledning av studenter i verksamhetsförlagd utbildning som riktade sig till våra studenthandledare inom vårdverksamheterna. Som lärare var jag också involverad i studenternas kliniska utbildning på olika sätt. Jag var också under årens lopp involverad i flera olika projekt med fokus på att utveckla och främja studenters lärande – framför allt i klinisk utbildning. Så när det blev läge för doktorandstudier var temat givet. Lite komiskt i efterhand är dock att titeln på avhandlingen 25 år senare blev: Becoming a caring nurse – the heart of the matter in nurse education.
Vad handlar din föreläsning om?
– Den handlar om hur jag hamnade här, på Högskolan i Borås och min forskning om studenters lärande. Om den grundhållning som genomsyrar mitt vårddidaktiska tänkande och hur.
Vem vänder föreläsningen sig till?
– Den vänder sig till alla som är intresserade av vårdandets didaktik och vårdstudenters lärande.
Varför är din forskning viktig för samhället?
– Sjuksköterskeyrket är ett samhällskritiskt yrke och att utbildningen motsvarar de krav som ställs är betydelsefullt. Forskning har visat att en majoritet av studenterna tydligt uttrycker ett genuint intresse och altruistiska motiv som grund för sitt yrkesval. I utbildningen behöver vi befrämja och stärka dessa motiv och egenskaper samtidigt som vi ger verktyg och handlingsberedskap för yrkesutövandet. Alla vill bli vårdade av yrkesmässigt kompetenta sjuksköterskor som ser människan som en helhet och är närvarande i vårdmötet, som utgår från unik en situation och problematik.
Vad innebär det för dig att ha docentmeriterats?
– Jag är mycket glad och hedrad över att ha blivit utsedd till docent. Det är en milstolpe i den akademiska karriären. Samtidigt som det är ett erkännande för det arbete jag har gjort, är det också en dörröppnare för fortsatt forskning och mera krävande akademiska uppdrag.
Läs mer
Forskningsområdet Människan i vården
Föreläsningen ges tillsammans med två till föreläsningar:
14:45-15:30: Insidan ut – socialt arbete i ett livslopp, Maria Bennich, docent i socialt arbete
Solveig Klug
Ida Danell. Bakgrund: Anna Sigge