Nu har FN:s nya guidekollektion lanserats i New York – svenska studenter bakom designen
2025-04-24
Lanseringen ägde rum på Earth Day, 22 april 2025 och inleddes med tal från Annemarie Hou, verkställande direktör för FN:s kontor för partnerskap, Melissa Fleming, biträdande generalsekreterare för FN:s avdelning för global kommunikation, Nicola Clase, Sveriges FN-ambassadör, och representanter för Textilhögskolan: rektor Mats Tinnsten och övergripande projektledare Susanne Nejderås. Därefter bjöds besökarna på en imponerande visning av den nya kollektionen som består av kavaj, byxa, skjorta, kjol, klänning, t-shirt, topp och två olika scarfar.
Röster om lanseringen
Nicola Clase, Sveriges FN-ambassadör:
– Att se studenterna från Textilhögskolan presentera sin kollektion vid FN var verkligen inspirerande. Uniformerna återspeglar Sveriges ledarskap inom hållbart mode och vårt långvariga partnerskap med FN. Att designen fick stående ovationer från den internationella publiken är ett kraftfullt erkännande av studenternas talang och vision – och ett stolt ögonblick för Sverige.
Erik Ullenhag, Sveriges generalkonsul i New York:
– Det är en stor ära för Sverige, med våra starka band till FN, att ha svensk designestetik och våra värderingar om inkludering och hållbarhet representerade i guideruniformerna. Knapparna, tryckmetoderna och material- och designval är underbara exempel på hållbara lösningar samt Sveriges engagemang för en grönare framtid. Vi på konsulatet har stolt stöttat detta projekt från dess början och vi är imponerade av det arbete som de talangfulla studenterna vid Textilhögskolan har utfört.
Susanne Nejderås, övergripande projektledare och textilstrateg vid Textilhögskolan:
– Det var en fantastisk visning och nu har guiderna, FN:s ansikte utåt, kläder som de kan vara stolta över och som berättar en historia om hållbarhet, inkludering, innovation och kreativitet för de tusentals besökare de har varje år. Vi är väldigt hedrade över uppdraget och glada för möjligheten det gett Textilhögskolan och Sverige att visa världen vår textila spets och bana vägen för framtidens textil och mode, det är imponerande.
Annemarie Hou, verkställande direktör för FN:s kontor för partnerskap:
– Med denna kollektion avtäcker vi något som är både vackert och kraftfullt — en hyllning inte bara till nya uniformer för våra FN-guider, utan till de partnerskap som gör transformativ förändring möjlig. Dessa uniformer berättar en djupare historia — en om kreativitet, samarbete och påverkan. På FN:s kontor för partnerskap vet vi att de mest kraftfulla lösningarna uppstår genom samarbete. Detta initiativ är ett lysande exempel på vad som händer när utbildning, mode, filantropi och kommunikation förenas för att påskynda framstegen mot de globala målen för hållbar utveckling.
Textilhögskolan skriver historia
Sedan 1952 har guiderna vid FN:s högkvarter i New York, som visar runt 200 000 gäster årligen – från världsledare till skolklasser – burit kläder ur speciellt framtagna kollektioner. Detta är första gången ett lärosäte står bakom designen och första gången fokus ligger på hållbarhet. Tidigare kollektioner har designats av modehus som Christian Dior och Benetton.
Kollektionen starkt kopplad till FN
Tjugo kandidat- och masterstudenter i textil- och modedesign har kollaborativt tagit fram designen i nära samarbete med FN:s guider. Kollektionen är inspirerad av FN:s ledord – fred, värdighet och jämlikhet på en hälsosam planet.
Sverige har starka band till FN, inte minst genom Dag Hammarskjöld, FN:s andra generalsekreterare. Projektets designresa började i mars 2024 vid hans bevarade sommarhem i Backåkra, södra Sverige, där natur och lugn förkroppsligar FN:s värderingar. Berättelsen från Backåkra till New York genomsyrar nu hela kollektionen genom asymmetriska detaljer, lek med linjer och avskalad estetik som skapar moderna och stilrena siluetter.
Juliët Zuurman, student i projektet, berättar att de i designprocessen sammanfogade inspirationen från Backåkra med FN:s högkvarter i New York i ett narrativ.
– Kopplingen mellan dessa två platser har varit väldigt viktig för oss, det är till exempel där vi hittat kollektionens färger, säger hon.
Fakta om projektet
Detta initiativ möjliggjordes av UN Department of Global Communications och UN Office for Partnerships, i samarbete med Sofia Hedström de Leo, en rådgivande styrelsemedlem i FN:s nätverk för mode och livsstil och tidigare chef för hållbarhet vid det svenska konsulatet i New York.
Övergripande styrning och ledning görs av Textilhögskolan och arbetet involverar en stor projektgrupp i nära samarbete med flera samarbetspartner.
Projektet finansieras av Högskolan i Borås och ”Paul Frankenius Foundation for the Swedish University of Fashion & Textiles” samt stöds av Sveriges regering.
Hållbarhetsfakta om kollektionen
Social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet har präglat kollektionen. Den är producerad i Europa i samarbete med prestigefyllda tillverkare som Eton, Cavaliere, Trikåby och ACG Accent, vilket garanterar högsta kvalitet och innovation. Den färdiga kollektionen kopplas till flera av FN:s hållbarhetsmål.
Exempel på hållbara lösningar är att mönstret på scarfarna tryckts med digitaltryck, en teknik som förbrukar minimalt med vatten. Många plagg består av naturmaterial med hög komfort och alla knappar är tillverkade i Corozo, ett naturmaterial gjort av taguanötter, ett utmärkt sätt att ersätta syntetmaterial.
Kollektionen strävar efter enhetlighet mellan könen och innehåller könsneutrala plagg. Den är inkluderande med inbyggda funktioner som gör plaggen möjliga att anpassa för alla kroppstyper, vilket också är en hållbarhetslösning.
Fakta om Textilhögskolan
Textilhögskolan vid Högskolan i Borås är en av världens högst rankade modeskolor och spelar en viktig roll i att göra Sverige till en ledare inom hållbart mode och en nyckelaktör i att forma framtidens textilier. Några av världens mest ansedda designer är alumner från Textilhögskolan, inklusive Ellen Hodakova Larsson, som vann LVMH-priset 2024.
Textilhögskolan har sina rötter i den tid då Borås var centrum för den svenska textilindustrin. Redan 1866 startade det första textilutbildningsprogrammet vid Borås Tekniska Väfskola – grunden till vad som idag är Textilhögskolan: en internationellt ledande institution för utbildning och utveckling inom textil och mode.
Textilhögskolan har unik expertis, forskning och utbildning inom textil- och modedesign, textilteknik och textilt management. Det finns också fantastiska laboratoriemiljöer. Vår textila miljö är belägen i Textile Fashion Center i Borås, en textil hub som samlar utbildning, näringsliv, industri och innovation under samma tak.
Läs mer
Anna Kjellsson
Agaton Ström