Sjuksköterskestudenter får mer verksamhetsförlagd utbildning

Sjuksköterskestudenter med lärare på Kliniskt träningscentrum vid Högskolan i Borås

– Förändringen beror på att vi behöver leva upp till EU:s direktiv för yrkeskvalifikation som syftar till ökad mobilitet inom EU. Det innebär att svenska sjuksköterskeutbildningar behöver anpassas till resten av EU, det vill säga att mer av tiden på utbildningen ska vara klinisk undervisning, säger Ulrika Blom, proprefekt vid Institutionen för vårdvetenskap.

Första studentkullen med mer VFU

De studenter som påbörjade sjuksköterskeutbildningen hösten 2024 är den första kullen som följer den nya utbildningsplanen.

Linnea Fridén Larsson är studentkårens representant för sjuksköterskestudenterna.

– Jag tycker att det är bra med mer VFU. Det ger en bättre chans att prova på det yrke man har valt och i ett tidigare skede bestämma om det är yrket man vill ha. Jag tycker även att det är bra då det ger en större variation mellan teori och praktik under utbildningens gång, säger hon.

Ulrika Blom beskriver ett intensivt arbete med att förändra utbildningsplanen.

– Vi har nu 31 veckors ren VFU och har utökat våra kliniska examinationer. När vi reviderade passade vi på att göra några av utbildningens kurser ännu bättre. Ett exempel är att studenterna i termin 2 läser sjukdomslära och farmakologi parallellt. Det innebär att de läser om sjukdomen samtidigt som de läser om behandlingen. Det blir mer förståeligt för studenterna, berättar hon och fortsätter:

–  Jag tycker det är positivt att VFU:n har utökas inom alla vårdområden, det vill säga att det är mer VFU både på sjukhus, inom kommunen och inom primärvården. Vi har haft ett konstruktivt samarbete med vårdverksamheterna, eftersom det är de som behöver få fram fler VFU-platser till våra studenter. Vi har försökt vara flexibla och anpassat oss efter verksamheternas möjligheter att ta emot studenter. Vi har även lagt in fler simuleringsmoment i utbildningen som under en övergångsperiod kommer att kunna gälla som VFU.

Den befintliga utbildningsplanen fasas successivt ut från och med hösten 2024. Revideringen innebär att vissa kurser ersätts eller förändras till innehåll och högskolepoäng.

Så påverkar förändringen för studenterna

De studenter som påbörjat utbildningen från och med hösten 2024 får mer VFU och får ta del av förändrade kurser. Studenter som påbörjat sjuksköterskeutbildningen vårterminen 2024 eller tidigare följer den utbildning de är antagna till. Däremot påverkar förändringen för studenter som har examinerande moment kvar och som gått över från den tidigare till den reviderade utbildningsplanen.

Linnea Fridén Larsson berättar att förändringen har gett blandade reaktioner från sjuksköterskestudenterna.

– De nya studenterna tänker nog inte så mycket på förändringen, men en del studenter som är spärrade eller har tentor kvar från den tidigare utbildningen har uttryckt viss oro över kurserna som tas bort eller slås ihop med andra kurser. De kan känna stress över att inte ha fler försök på tentor.

Institutionen för vårdvetenskap har sedan förra våren arbetat med att informera studenterna på utbildningen om vad förändringen innebär.

– Vi har gjort en gedigen kommunikationsinsats om vad förändringen innebär för de studenter som haft uppehåll eller som inte har avklarade förkunskapskrav från tidigare utbildningsplan. De som påbörjat utbildningen vårterminen 2024 eller tidigare, men som inte avslutat en eller flera kurser, har erbjudits olika möjligheter att avsluta utbildningen genom bland annat individuell studieplanering och examinationstillfällen för de kurser som inte längre kommer att ges.

På utbildningens lärplattform finns information till studenterna om hur de som har examinerande moment kvar från den tidigare utbildningsplan kan gå till väga.

– Vi har även skickat ut mejl med information till samtliga som går nuvarande utbildning, samt till alla som gjort studieavbrott eller som saknar förkunskapskrav för att fortsätta utbildningen. Studenterna kan även kontakta utbildningshandläggare och studievägledare vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd för att få stöd och hjälp med sin studieplanering, säger Ulrika Blom.

Ett komplext yrke kräver akademisk utbildning

Ulrika Blom betonar att det i arbetet med den nya utbildningsplanen varit viktigt att värna om den akademiska delen av utbildningen och anknytningen till ämnet vårdvetenskap.

– Vi tycker att vi har hittat en bra balans mellan det teoretiska och det praktiska i den nya utbildningsplanen. Vi vill ju skapa förutsättningar för att de i sitt kommande yrkesliv använder sig av forskning. Dagens sjukvård är komplex och sjuksköterskan har en avancerad yrkesroll. Sjuksköterskor behöver under hela sitt yrkesliv kunna utveckla vårdandet och veta var man hittar de senaste forskningsresultaten. Vi vill att de får med sig det livslånga lärandet och insikten att man alltid behöver lära nytt, säger Ulrika Blom och avslutar:

– Sjuksköterskeutbildningen ska också möjliggöra för vidare akademiska studier, som till exempel specialistsjuksköterskeutbildning eller doktorandutbildning.

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp