Skapar digitala lösningar för en bättre patientupplevelse – Maria Brovall brinner för att hjälpa svårt sjuka
2025-04-23

Maria Brovall hade alltid känt att det var sjuksköterska hon skulle bli. Som nyutexaminerad fick hon uppmaningen av en granne som jobbade inom onkologin att söka sig dit. ”Du kan nog få jobb där om du orkar, det är svårt och utmanande att arbeta med cancer”, sa grannen. Maria vågade ta steget och det är hon glad för.
”Onkologisk vård innefattar så mycket mer än att vårda en patient med en sjukdom, man vårdar och lär känna en familj och det är en ynnest”, sa överläkaren vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under hennes första dag på jobbet. Det är ett uttalande hon själv senare kunnat instämma i.
– Onkologisk vård innefattar så mycket: sorg, glädje, utmaningar och framför allt lärdomar om livet och vad som är viktigt i livet, säger Maria Brovall som blev kvar inom området i 23 år.
- Fredag 9 maj 10:30 ger Maria en öppen installationsföreläsning med rubriken "Att våga möta det svåra – sjuksköterskestudenters samtalsträning med hjälp av avatarer".
Läs mer om installationsföreläsningen
För patienternas talan
De sista åren arbetade hon som forskningssjuksköterska inom kliniska prövningar av nya cancerläkemedel. Hon såg då hur dessa förlängde allvarligt sjuka patienters liv – ett resultat som hyllades på internationella konferenser.
– Jag som mötte patienterna visste att patienternas sista tid i livet ofta var förknippad med svåra symtom och ett stort lidande och det var det ingen som talade om. Det väckte mitt intresse för vårdforskning och blev min inkörsport till den akademiska världen.
Att skaffa sig kunskap och verktyg för att som sjuksköterska och forskare kunna föra patienters talan blev ingången till forskarutbildningen och hennes doktorandprojekt ”Upplevelse av adjuvant behandling hos postmenopausala kvinnor med bröstcancer – hälsorelaterad livskvalitet, symtomupplevelse, stressfyllda händelser och copingstrategier”.
Vill förbättra individers upplevelser av hälsa och sjukdom
Maria Brovall disputerade 2008 och hade då som mål att arbeta både kliniskt och akademiskt, så blev det också i två år innan hon till slut började på heltid vid Högskolan i Skövde. Patientfokuset har sedan start präglat hennes arbete.
– Min forskning har under åren fokuserat på att främja vårdvetenskap genom en holistisk och patientcentrerad ansats. Jag strävar efter att förstå och förbättra individers upplevelser av hälsa och, sjukdom, med särskild betoning på patienters och närståendes trygghet och delaktighet i vårdbeslut.
Appar skapar mervärde för patienter
I det arbetet har digitalisering och samskapande kommit att spela en central roll, hon har lett och leder ett flertal projekt för att utveckla olika digitala verktyg både för patienter med bröstcancer och för sjuksköterskestudenter. Ett exempel på hennes forskning är ett avslutat doktorandprojekt där appen ”Min Strålbehandling” ger en möjlighet för patienter att ställa frågor till och få svar från en virtuell sjuksköterska. Appen erbjuder också ett virtuellt besök på strålbehandlingen som en förberedelse inför den kommande behandlingen.
– Inom cancervården är väntetiderna till strålbehandlingen på många ställen ofta väldigt lång. Vi såg utmaningen i att om vi på något sätt kunde bidra till att få denna meningslösa väntan för patienterna att kännas lite mer meningsfull, så skulle vi självklart göra det. Projektet håller på att utvärderas av en av hennes doktorander som disputerar i oktober.
Ett annat projekt är mobilappen DIBH-App, som tillsammans med ett sensorband runt bröstkorgen ska användas för att i hemmet träna djupandningsteknik inför kommande strålbehandling för vänstersidig bröstcancer – en teknisk lösning som sjukvården själva efterfrågat. Och ett tredje är utvecklingen av ett generativt AI-verktyg med vars hjälp sjuksköterskestudenter kan mängdträna på existentiella samtal med patienter och närstående.
Medskapande ger hållbarhet
En röd tråd genom hennes forskning är medskapande, projekten drivs tillsammans med patienter, anhöriga och studenter.
– Det är viktigt att målgruppen finns med hela vägen i projekten, att de får vara med vid utformningen av projektensinnehåll och förstå de digitala funktionerna. Det ska vara så enkelt som möjligt och inte bli en extra belastning, utan skapa mervärde. Att arbeta personcentrerat och i samverkan med målgrupperna är en modell som skapar delaktighet och hållbarhet.
Målet är att resultaten av projekten ska leva kvar efter att projekten avslutats, något som hittills skett med exempelvis strålbehandlingsappen som regionen tagit över ägande och förvaltning av.
– Det känns väldigt bra, för mig är det jätteviktigt att min forskning inte ska läggas på en hylla. Jag vill ägna mig åt praktiskt användbar forskning med en direkt klinisk anknytning, det ska aldrig vara långt mellan akademin och kliniken, säger Maria Brovall.
Vill vara en förebild
Samhällsnytta är en ledstjärna och hennes tankar kretsar ständigt kring hur kunskap från hennes arbete kan implementeras i undervisning och vård, och där leda till förbättringar. Genom den nya professorsrollen siktar hon också på att skapa goda förutsättningar för kollegors utveckling.
– Jag vill gärna lyfta fram andra juniora forskare och vara en förebild. Det känns både kul, utmanande och väldigt spännande, säger Maria Brovall.
Maria Brovall
Bor: Villa i caféstaden Alingsås.
Familj: Maken Roger och barnen Therese och Mattias och 4 barnbarn.
Intressen: Spela golf och uppleva nya miljöer genom resor.
Gör jag helst en ledig dag: träffar min familj och mina vänner.
Okänd talang: Duktig organisatör, borde blivit reseledare.
Brinner för: Att göra gott både i mitt privatliv, i min forskning och lärargärning.
Inspireras av: Modiga människor som vågar säga vad de tycker.
Mitt bästa tips till juniora forskare: Våga utmana och ifrågasätta, allt är föränderligt.
Maria Brovall är professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås sedan juni 2024. Hon disputerade 2008 vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Dessförinnan avlade hon 1987 sjuksköterskeexamen vid Vårdhögskolan i Göteborg och magisterexamen 2001vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon blev docent i omvårdnad vid Högskolan i Skövde 2014. Marias forskning är inom ämnet vårdvetenskap och har ofta fokus på samskapande kring patientcentrerad vård i hälsolitterära miljöer, palliativ vård och vård i livets slut samt symtom och symtomhantering vid cancersjukdom.
Läs mer
Maria Brovall
Forskning inom området Människan i vården
Akademisk högtid
Lena Carlsson
Anna Sigge