De får Centrum för välfärdsstudiers planeringsbidrag
2025-02-21

Lina Palmér, biträdande professor vid Institutionen för vårdvetenskap, och Tora Nord, universitetslektor vid Institutionen för arbetsliv och välfärd, har tilldelats Centrum för välfärdsstudier (CVS) planeringsbidrag. Projektet är ett samverkansprojekt mellan just Institutionen för vårdvetenskap och Institutionen för arbetsliv och välfärd vid Högskolan i Borås. Här berättar de om projektet och hur planeringsbidraget ska användas.
Vad är det som ni ska undersöka?
– Vi vill undersöka erfarenheter av och existentiella drivkrafter för ideellt engagemang och vårdande i patientföreningar, och relatera det till existentiell mening och hälsa, både för den som vårdar och den som vårdas. Vi kommer också att studera möjligheter och begränsningar med engagemanget i relation till förändringar i offentligt finansierad hälso-och sjukvård.
Varför är det viktig forskning?
– När vården inte räcker till vänder många patienter sig till patientföreningar för stöd och kunskap. Det ideella engagemanget i dessa föreningar kan bottna i egna erfarenheter av hur offentlig vård ”brustit”. Vårdens begränsningar vad gäller tid, kunskap och resurser kan alltså dels utgöra en drivkraft för att söka stöd hos patientföreningar. Dels kan det bidra till att ett ideellt engagemang och vårdande väcks, som i sin tur kan leda till att vårdande av medmänniskor i samhället utvecklas. Därmed är det här en aktuell samhällsfråga – inte minst i relation till förändringar i offentligt finansierad hälso-och sjukvård, men också betydelsen för existentiell hälsa och meningsfullhet i tillvaron.
Hur kopplar ansökan till CVS fokusområden?
– Vi vill ju fördjupa oss i frågan om hur människor på ideell basis tar ett samhällsansvar genom engagemang och vårdande av andra. Ansökan knyter därmed an till CVS fokusområde om Tvärsektoriell samverkan. Detta genom att ringa in civilsamhälleliga organisationers betydelse för välfärden – alltså hur offentliga, privata och civilsamhälleliga aktörer samverkar för att organisera en hållbar välfärd.
– Hur välfärdens utmaningar definieras i samverkan mellan olika organisationer och vad denna samverkan medför i form av makt och tolkningsföreträden är ett centralt tema inom fokusområdet. Här ser vi att det saknas kunskaper. Att specifikt studera hur patientföreningar ombesörjer ett vårdande är betydelsefullt utifrån omvandlingen av hälso- och sjukvården, där den offentligt finansierade vården drar sig tillbaka, avsäger sig eller delegerar ansvar.
Vad betyder stödet från CVS för er?
– Framför allt innebär planeringsbidraget att vi får tid till att arbeta fokuserat med ansökningar till olika forskningsfinansiärer. Stödet tyder ju också på att det finns ett intresse för frågan från aktörer verksamma på området och det i sig är sporrande för oss.
Vilka samarbetar ni med?
– I ett tidigare projekt som berör välfärdssamhällets omvandling i praktiken har vi studerat vårdande och existentiella drivkrafter för ideellt välfärdsarbete genom att belysa hjälpmammor i Amningshjälpen. Vi vill nu knyta kontakter med patientföreningar runt om i landet för att utvecklas nya samarbeten.
Wilma Persson
Suss Wilén (porträtt), AdobeStock (genrebild)