Hon är forskare i högskolans kunskapsplattform för social innovation
2025-02-05
I den nationella kunskapsplattformen MSI ser Maria Wolmesjö framför allt stor potential i öppenheten och viljan till förändring – något som både ger energi och driv för samverkan kring sociala innovationer. I noden för MSI vid Högskolan i Borås bidrar hon med både erfarenhet och ny kunskap i arbetet, bland annat som del av det nationella forskarnätverket.
Mötesplats Social Innovation
Mötesplats Social Innovation (MSI) är en nationell kunskaps- och samverkansplattform för social innovation. MSI finns i sex regioner och vid lika många lärosäten i Sverige från Luleå i norr till Malmö i söder: Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. Malmö universitet är koordinerande lärosäte. MSI:s övergripande målsättning är att stärka social innovation som samhällskraft i genomförandet av Agenda 2030.
När plattformen skulle etableras vid Högskolan i Borås för ett drygt år sedan var det självklart för henne att det var något som hon ville vara del av. Sociala innovationer är något som är centralt för socialt arbete och samverkan med MSI bidrar på olika sätt även till utvecklingen av en ny socionomutbildning.
Vilken potential ser du i arbetet med MSI Borås?
– Jag är intresserad av hur vi kan bygga en gemensam kunskaps- och samverkansplattform som är bredare än en centrumbildning och en forskargrupp – ett sätt att enkelt nå både ”ut och in” för att bygga och utveckla relationer för såväl samverkanspartners som forskare. Jag träffar många personer i skilda roller i olika nätverk och konstellationer och samverkar exempelvis med både med Polisen, Svenska kyrkan, ideella organisationer, socialtjänsten och äldreomsorgen i flera projekt. Genom MSI ser jag ett sätt att möta nya samverkansparter och grupper som jag inte träffar i andra sammanhang. Det ger möjlighet att lyfta blicken och tänka utanför de ordinarie boxarna, säger Maria Wolmesjö.
– Eftersom det är en nationell kunskapsplattform kan vi använda de regionala, nationella och internationella kanalerna, exempelvis genom EU-samarbetet, för spridning och delning av information, forskning och samverkansprojekt. Att hitta nya kreativa former för spridning är också viktigt för att utveckla möjligheter till samverkan med nya aktörer i det omgivande samhället, förklarar hon.
Du är aktuell med ett nytt forskningsprojekt tillsammans med de andra noderna, kan du berätta lite om det?
– Det är ett Vinnovafinansierat projekt som heter Akademiskt policystöd till social innovation för hållbar omställning, där sex MSI-noder medverkar. Malmö universitet är projektledande part genom gästprofessor Malin Lindberg och målet med projektet är att överbrygga olika hållbarhetsdimensioner i akademins engagemang i nytänkande sätt att möta samhällsutmaningar, med utgångspunkt i sociala dimensioner av innovation.
Du var dessutom på MSI-konferensen Fokus på lösningar för ett inkluderande arbetsliv i Luleå i höstas. Vad tar du med dig därifrån?
– Det finns väldigt mycket energi och engagemang på olika håll, en vilja till förändring och samverkan. Känslan i rummet var väldigt positiv. En öppenhet för kreativa metoder och att arbeta gränsöverskridande mellan forskare och praktiker, och en bred kompetens eftersom vi möttes från olika områden.
Hur ser du på framtiden för social innovation i Sverige och vilken roll tror du att organiseringen för gemensamma plattformar har?
– Jag tror alltid att det är viktigt att det finns förankring uppåt i organisationerna och att det finns en gemensam strategi – att det är något som vi gemensamt arbetar för. Vi behöver fortsätta arbetet med att lyfta fram det som händer och skapa en stark samverkan. Det handlar också om hur vi bygger organisationer, både lokalt och nationellt, för att det ska bli bestående. Det är MSI ett gott exempel på, avslutar Maria Wolmesjö.
Läs mer
Nyhet: Ett år av framsteg och framtidstro för Mötesplats Social Innovation
Nyhet: Nu samlas forskare för att utbyta kunskaper om samskapande i forskning (extern länk)
Mötesplats Social Innovation på Högskolan i Borås
Läs mer om Mötesplats Social Innovation (extern länk)
Emilia Wermelin
Anna Sigge