Stor satsning ska stärka förmågan att möta katastrofer inom sjukvården

Projektets ambition är att stödja utvecklandet av specialistsjuksköterskors katastrofberedskap inom den akuta vårdkedjan.

Henrik Andersson, docent i vårdvetenskap och projektledare, berättar:

– Det är av stor betydelse att hälso- och sjukvårdssystemet kan ge en kunskapsbaserad, god, jämlik och hållbar vård även i situationer där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta vårdbehovet och där belastningen är så hög att normala kvalitetskrav för medicinsk behandling inte längre kan upprätthållas trots adekvata åtgärder.

Den pågående debatten gällande samhällets beredskap ifrågasätter att sjuksköterskor, med eller utan specialistutbildning, är tillräckligt förberedda för att möta och hantera kriser eller katastrofer. Säkerhetsläget och dess påverkan på Sverige ställer krav på nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap.

Inte tillräckligt förberedda

– Det finns en förväntan att en specialistsjuksköterska ska kunna ge en god, avancerad och säker omvårdnad för de många människorna även vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig. Samtidigt visar forskning att specialistsjuksköterskor inte är tillräckligt förberedda för detta. Det vi vill göra är att utveckla katastrofberedskapen genom att bidra med kunskap om specialistsjuksköterskor inom den akuta vårdkedjan och deras förutsättningar att möta och hantera situationer som kan uppstå vid fredstida kriser, höjd beredskap och krig, förklarar Henrik Andersson.

– Detta är viktigt för att specialistsjuksköterskors ska ha förmåga att begränsa lidande och undvikbara förluster av liv och hälsa i samband med kriser eller katastrofer. Projektet förväntas även i ett större perspektiv tillföra kunskap till Sveriges nationella utveckling mot en bättre förmåga att hantera kriser eller katastrofer, avslutar han.

Läs mer

Projektet ”Are you ready? Specialistsjuksköterskors beredskap att möta och hantera kriser eller katastrofer” pågår i fem år till och med 2030 och finansieras av Familjen Kamprads stiftelse.

Till projektet kommer två doktorander att anställas, där den ena doktoranden kommer att fokusera på kompetens, yrkesroll och arbetsuppgifter och den andra på personlig beredskap samt förmåga att möta och hantera hybridkrigföring.  

Läs mer om projektet