Den frivilliga läsaren – ny bok visar hur staten försökt styra vad vi läser
2025-07-04

I boken visar Linnea Lindsköld, universitetslektor vid Bibliotekshögskolan, tillsammans med Åse Hedemark, universitetslektor vid Uppsala universitet, hur staten under åtta decennier har försökt påverka vad människor läser, hur de läser – och vem som förväntas läsa.
– I boken följer Åse Hedemark och jag hur frivillig läsning utanför skola och arbete, politiskt har styrts eller försökt styras från 1945 till idag. Att människor ska läsa har varit av stort politiskt intresse i Sverige under åttio år, men svaret på frågorna vad, hur och varför är i ständig rörelse, säger Linnea Lindsköld.
Hon förklarar att staten kopplat läsning till grundläggande demokratiska värden och därför använt olika metoder för att försöka påverka människors läsning i önskad riktning.
– Eftersom läsning kopplas till grundläggande värden i det demokratiska samhället blir det angeläget för staten att med olika medel försöka styra människors läsning så att rätt människor läser rätt sorts litteratur på rätt sätt. Denna styrning kallar vi för läsningens politik. I Den frivilliga läsaren identifieras de fem dominerande rörelserna i läsningens politik utifrån analys av politiska utredningar och förslag, debatter och kampanjer. Rörelserna visar hur såväl synen på läsaren som synen på litteratur och läsning har genomgått flera förändringar. Boken avslutas med fyra förslag till stöd för den frivilliga läsningen, berättar hon.
Vill nyansera bilden av läsdebatten
Genom ett historiskt perspektiv på läsfrämjande insatser vill författarna bidra till att nyansera bilden av den samtida läsdebatten.
– Jag hoppas att boken ger läsaren ett historiskt sammanhang till dagens debatter om läsning. Idag genomförs stora insatser för att öka människors läsning. Dessa präglas av ett nyttotänkande där läsningen förväntas lösa problem på flera samhällsområden. Hur ska det gå för läsandet under tyngden av samhällets förhoppningar och ambitioner?
Arbetet med boken bygger på flera års forskning inom projektet ”Att skapa den läsande medborgaren”, finansierat av Vetenskapsrådet. Projektledare har varit Åse Hedemark, och medverkande forskare vid sidan av Linnea Lindsköld även Anna Lundh, universitetslektor vid Bibliotekshögskolan.
– Vi vill berätta en sammanhängande historia om läsningens politik i en form som är tillgänglig även utanför det akademiska samhället, säger Linnea Lindsköld.
Forskningen som boken bygger på är en del av Bibliotekshögskolans profil inom kulturpolitik, litteraturförmedling och läsningens funktion i samhället. I ett pågående projekt finansierat av Riksbankens jubileumsfond – Lilla livets läsning – fortsätter forskarna att undersöka hur läsning uppmuntras i hemmet, genom så kallade läsinstruktioner till föräldrar.
Läs mer
Läs mer om projektet Att skapa den läsande medborgaren
Läs mer om projektet Lilla livets läsning
Lyssna på Åse Hedemark och Linnea Lindsköld i P1 Kultur
Ebba Bäckman
Suss Wilén