Lyckade STEM-satsningar – fortsätter utveckla undervisningen i matematik
2025-05-05
Arbetet på Högskolan i Borås har riktats in på att utveckla metoder för att stärka kunskaperna i matematik hos ingenjörsstudenterna och flera konkreta förändringar har genomförts.
STEM syftar till att stärka förutsättningarna för att fler personer ska utbildas inom naturvetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik. Akronymen står för Science, Technology, Engineering and Mathematics.
Jens Wittsten, professor i matematik, berättar:
– Vi har fått pengar från regeringen för att stärka STEM-satsningen på högskolepedagogisk utveckling i ingenjörsutbildningarna, med särskild inriktning på att öka kvaliteten i matematikkurserna och detta arbete fortsätter nu. När vi började satsningen 2024 drog vi lärdomar från ett tidigare projekt 2023 som den del i vårt kontinuerliga kvalitetsarbete som handlade om hur vi kan öka studenters driv och motivation.
Bra grund för fortsatt utveckling av undervisningen i matematik
– Projektet har lagt en stark grund för framtida utveckling av matematikundervisningen inom ingenjörsutbildningarna på Högskolan i Borås och har skapat en mer engagerande, inkluderande och effektiv lärandemiljö för studenterna. Utifrån projektets resultat och efter diskussion med kollegiet vill vi fortsätta under 2025 att jobba med de satsningar vi lanserat, säger Jens Wittsten.
Under 2024 rullade flera projekt på högskolan igång skarpt:
- Införande av diagnostiskt test och kontinuerlig examination i kursen Inledande matematik, vilket studenterna upplever har förbättrat deras motivation.
- En återgång till muntlig återkoppling på duggor i matematikkurser under första terminen, där studenterna har fått direkt och personlig feedback, vilket har förbättrat deras förståelse och lärandeprocess. I samband med att tentor började tillgängliggöras digitalt för studenterna föll detta bort, men alltså nu återupptas.
- I samtliga matematikkurser har undersökningar genomförts där studenterna har fått välja vilken typ av övningsgrupp de skulle vilja delta i, till exempel demonstrationer med fokus på lätta/svåra uppgifter samt räknelektioner med en närvarande lärare. En uppsättning av olika övningsgrupper har sedan gjorts utifrån undersökningen i varje kurs vilket har resulterat i ökad närvaro och en förbättrad förståelse av matematiska koncept bland studenterna.
- Antalet mattestugor har fördubblats, vilket har gett studenterna fler tillfällen att få stöd i sin inlärning och mer kontakt med äldre studenter som kan fungera som mentorer.
- Ett kvinnligt nätverk har etablerats för att öka kvinnors sociala sammanhang i matematikstudier och stärka gemenskapen bland kvinnliga ingenjörsstudenter. I samarbete med IUC Sjuhärad har workshoppar och nätverksträffar genomförts, vilket har lett till ökad inkludering och engagemang bland de studenter som deltar.
- Utveckling av ingenjörsrelaterade matematiska tillämpningar för att koppla matematikundervisningen till ingenjörskonsten. Avsikten är att integrera dessa exempel i kurserna för att göra matematiken mer relevant och konkret för studenterna.
- En arbetsgrupp har arbetat med att stärka kopplingen mellan matematik och mekanik genom att integrera matematiska begrepp tydligare i mekanikkurserna. Avsikten är att detta ska leda till en bättre förståelse och en mer sammanhållen kunskapsutveckling för studenterna.
- För att möta behovet av flexibilitet och tillgänglighet har ett pilotprojekt med hybridundervisning lanserats på Tekniskt basår i samarbete med Campus Dalsland i Bäckefors. Studenter där har via länk kunnat följa fysiska föreläsningar som getts på Högskolan i Borås, och därefter haft en lokal mentor i Bäckefors som har lett fysiska lektioner och övningspass på plats. För studenterna på Campus Dalsland har detta lett till ökad kontakt med sina lärare och ökad möjlighet till individuell anpassning jämfört med vanlig distansundervisning.
- Fler textuppgifter har införts med positivt resultat. Studenterna fick ett kompendium med textuppgifter som kopplar teorin från föreläsningarna till problem i reella livet. Studenterna har visat intresse att lösa sådana uppgifter, och planen är att fortsätta med dessa typer av uppgifter.
- Satsning på stöd i kommunikation på svenska, både muntlig och skriftlig, såsom vid muntliga presentationer och skriftlig rapportskrivning.
- Planer att starta med en undervisningsvecka före terminsstarten. Tanken är att både studenter som precis ska börja sin utbildning och studenter som vill få stöd inför omtentamen ska kunna delta.
Läs mer
Högskolan i Borås var 2024 ett av fyra lärosäten i Sverige som tilldelades STEM-medel. De andra var KTH, Lunds universitet och Högskolan Väst.
Läs en tidigare nyhet om högskolans utvecklingsarbete med matematikundervisningen 2024
Solveig Klug
Adobestock