Tematisk utvärdering från UKÄ ger kunskap om utvecklingsområden för högskolans samverkan
2025-03-24

Syftet med den tematiska utvärderingen var att skapa en nationell bild av hur svenska lärosäten arbetar med samverkan.
– Nu inleds nästa fas i arbetet, nämligen att ta vara på kunskapen – dels för att utveckla högskolans arbete med samverkan, dels för att förbereda oss inför återrapporteringen som ska göras 2026, berättar Anders Stenström, chef för Forskning och innovation, där högskolans centrala samverkansfunktion ingår.
Rapporten bygger på en självvärdering som varje lärosäte har gjort, där verksamheten inom samverkan beskrivs utifrån förutbestämda områden. Det går inte att bli underkänd, och samtliga lärosäten har fått rekommendationer och förbättringsförslag. På samtliga lärosäten finns ett väl utvecklat arbete kring samverkan.
– Samverkan är en väl integrerad del av verksamheten på alla lärosäten. En iakttagelse som har gjorts och som presenteras i rapporten är att samverkan väldigt ofta är decentraliserad, och det medför utmaningar gällande samordning och genomslag. Det är en bild som vi också känner igen från vår organisation, berättar Anders Stenström.
Tydliga mål och ambitioner
– Vi får beröm för att vi har tydliga mål och vi har en tydlig ambition för vår samverkan, som kan antas höja utbildningens kvalitet och relevans. Det ska vi vara väldigt stolta över, det är ett gott betyg.
Intern uppföljning
Nu påbörjas ett internt arbete att, med utgångspunkt i rapporten, utveckla samverkansarbetet vid högskolan. Högskolan i Borås bedöms ha en väl utvecklad och framgångsrik samverkan inom både utbildning och forskning, men Anders Stenström förklarar att det finns områden där UKÄ ser förbättringspotential:
– Vi behöver bland annat utveckla systematiken och tydliggöra samverkansaspekterna i de befintliga kvalitetssystemen. På vilket sätt mäter vi samverkanskvalitet i våra system och hur kan vi påvisa effekten? Det är något som vi behöver arbeta vidare med, säger han.
– Vi vill också bli bättre på att involvera externa parter i mål- och strategiarbete, samt tydliggöra och berätta om hur studenter och doktorander är del av de organ där vissa av våra samverkansdiskussioner sker.
Nu pågår en översyn och dialoger kring hur arbetet ska organiseras. Detta görs tillsammans med deltagare från hela högskolan.
Detta innebär en tematisk utvärdering
Tematiska utvärderingar syftar till att bidra med viktig kunskap och jämförelser inom områden som har betydelse för kvaliteten i lärosätenas verksamhet. Ambitionen är att de tematiska utvärderingarna bidrar till lärosätenas utvecklingsarbete.
Frågor och funderingar?
Kontakta Anders Stenström, chef för Forskning och innovation, om du har frågor om rapporten eller om högskolans fortsatta arbete med uppföljningen.
Läs mer
Läs mer om UKÄ:s tematiska utvärderingar
Läs ”Tematisk utvärdering av samverkan med det omgivande samhället: Nationell bild” som helhet
Emilia Wermelin
Ida Danell