Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling anger att alla har rätt till en god utbildning. Om en student har en funktionsnedsättning har studenten möjlighet att ansöka om riktat pedagogiskt stöd så att studier kan ske på lika villkor. Riktat pedagogiskt stöd kan handla om att studenten får kompenserande anpassningar vid examinationer, exempelvis mer tid på sig eller att få använda dator med rättstavningsprogram och/eller talsyntes.
Som student med ett beslut /rekommendationer i NAIS, det nationella administrations- och informationssystem för samordning av riktat pedagogiskt stöd som universitet och högskolor använder, har studenten rätt till stöd i undervisningen. Det kan vara att få föreläsningsmaterial i förväg, att ha rätt att spela in föreläsningar, få stöd med att föra anteckningar eller att få stöd med att organisera och strukturera studierna.
Efter beslut av examinator kan studenter även ha rätt till anpassningar av examinationer så som att byta ut en skriftlig examination mot en muntlig.
E-post riktatstod@hb.se
Läs mer om riktat pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning