Vägledning för polisstudenter
Vägledning för polisstudenter innehåller information som du som polisstudent kan behöva under din utbildning till polis.
I bokstavsordning (A–Ö)
Aspirantutbildning
Grundutbildningen till polis innefattar sex månaders aspirantutbildning vid Polismyndigheten.
Polismyndigheten bedriver och ansvarar för aspirantutbildningen.
Polismyndighetens HR-avdelning ansvarar för fördelning av utbildningsplatser på aspirantutbildningen.
Basgrupper
Under studietiden delas ni in i basgrupper bestående av sex studenter i varje. Gruppernas konstellation ändras vanligtvis inför varje ny termin. I basgrupperna samarbetar ni kring olika uppgifter, såväl i färdighetsmomenten som i de teoretiska momenten.
Betyg
Vid polisutbildningen ges betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd för såväl enskilda utbildningsmoment (de flesta) som för hel terminskurs. I färdighetsmomenten ges endast betygen Underkänd och Godkänd.
I respektive kursplan presenteras kriterierna för betygen Godkänd respektive Väl godkänd. Varje godkänt moment inrapporteras efterhand till LADOK (högskolans centrala system för studiedokumentation). Samtliga moment (även färdighetsmomenten) under en termin måste vara godkända innan betyg på hel terminskurs kan inrapporteras.
Examination & tentamen
- I enlighet med Polismyndighetens Tilläggsbeslut till Utbildningsplan för Polisprogrammet (Dnr A184.768/2019) är antalet provtillfällen som erbjuds en student för att få godkänt resultat på hel kurs eller del av kurs begränsat till sex (6) tillfällen.
- Handläggningen av studentärenden avseende antalet examinationstillfällen hanteras av Polismyndigheten.
- Varje examination erbjuds vid sex (6) tillfällen. Inom ramen för kursen erbjuds en ordinarie examination och två omexaminationer, om inte något annat framgår av kursplanen. Detta gäller även för kurser som upphör.
Högskolans generella regler för examination beskrivs på webbsidan Rättssäker examination.
Bedömningen sker genom skriftliga, muntliga och tillämpade övningar, information om kursens examinationsmoment anges alltid i kursplanen.
Rättningstider är som längst tre veckor eller 15 arbetsdagar efter provtillfället om behörig beslutsfattare ej beslutar annat. Meddelande av betygsbeslut bör ske inom en vecka efter betygsbeslut.
Som student är det viktigt att känna till de regler som gäller för examination vid Högskolan i Borås samt de rättigheter du har som student.
- Anmälan till tentamen måste ske senast 10 dagar före tentamenstillfället.
- Om du inte är anmäld tillåts du inte skriva tentamen.
- Du måste vara på plats i tentamenssalen senast 15 minuter före tentamen börjar. Läs mer på webbplatsen Tentamen (länk).
Funktionsnedsättning
Som student vid Högskolan i Borås kan du som har funktionsnedsättning få stöd i din studiesituation.
Du hittar information om vilka typer av stöd du kan få, saker du själv bör tänka på och hur du ansöker om stöd via Vanliga stödinsatser vid funktionsnedsättning.
Fältstudier
Under termin 2 tillbringar du en vecka hos Polismyndigheten. Du har då med dig en uppgift som ska lösas under veckan. Det finns ett par saker som särskilt är värda att tänka på under fältstudierna:
- Sekretess gäller för studenten som om man vore anställd polis.
- Studerandeförsäkringen gäller under schemalagda fältstudier. Det är inte tillåtet att delta i polisarbete utanför schemalagd. (Se vidare nedan om försäkringsskydd)
- Boende och resor i samband med fältstudierna bekostas av studenten.
Förordning om utbildning till polisman
Förkunskapskrav inom utbildningen
Polisprogrammet har förkunskapskrav inom utbildningen eftersom kurser genom utbildningen bygger på tidigare kurser och kunskapsinnehåll. Det är därför viktigt att du som student kontinuerligt försäkrar dig om att du klarat alla nödvändiga moment och examinationer för att kunna gå vidare i din utbildning. Förkunskapskraven finns angivna i kursplanerna och det är viktigt att du som student i förväg kollar upp vilka förkunskapskrav som gäller inför kommande kurser.
Om inte förkunskapskraven uppfylls spärras student till kommande kurser tills hen fått godkänt på de kurser hen ligger efter med. Det innebär att studenten under spärrtiden gör omexaminationer för att bli klar med kurser och är med på de lektioner som krävs och inte kan gå vidare i utbildningen förrän förkunskapskraven är uppfyllda.
Observera att spärrtiden kan komma att påverka rättigheten till CSN-lån, eftersom studenten under denna tid tar färre hp än planerat.
Under spärrtiden måste du som student själv söka uppehåll hos Polismyndigheten.
Försäkringsskydd
Under skoltid och vid färd mellan utbildningsplatsen och den bostad som används under utbildningen, gäller Kammarkollegiets olycksfallsskydd för polisstudenter vid Högskolan i Borås. Det är samma skydd som andra studenter vid högskolan har, med tillägget att eventuell skada under fysisk träning anses som olycksfall även om skadan ej orsakats av yttre våld.
Ovanstående beskrivning av försäkringsskyddet syftar bara till att ge en allmän bild av gällande försäkring. Den som vill veta mer om den hänvisas till Kammarkollegiet, Risk- och skadeenheten, telefon: 054-10 30 00 eller deras hemsida: www.kammarkollegiet.se
Varje student måste själv ta ställning till eventuellt behov av kompletterande försäkringsskydd. PSB:s Studerandeförening eller försäkringsbolag kan ge råd.
Skadeanmälan
Skadeanmälan måste göras på särskilda blanketter (2 sidor) som du hittar på Kammarkollegiets webbplats.
Ev. utgifter/ersättningar betalas ut av Kammarkollegiet efter att skadeanmälan har gjorts.
Anmälan undertecknas av studenten, läraren som var med vid skadetillfället och av någon i studieledningen.
Kontakt med personal och lärare
Förteckning över lärare och annan personal.
Frågor under utbildningen hänvisas till mejl: polisutbildning@hb.se
Det går också bra att ringa 033-435 4014. Telefontid måndag – fredag klockan 10-12.
För kontakt med kursansvariga, läses mejl/ meddelanden under kontorstid måndag-fredag.
Lokaler
Högskolans campus ligger mitt i stan i slutet av den stora Allégatan, knappt 10 minuters promenad från Resecentrum. Polisutbildningens administration och studieledning finns på Sagagatan 19.
Se karta över campus här (länk)
Högskolebiblioteket
Högskolebiblioteket på Högskolan i Borås är ett av de bästa biblioteken i Sverige. Här kan du boka grupprum, låna kurslitteratur, fylla på ditt utskriftskonto samt få hjälp och stöd från våra högskolebibliotekarier. Biblioteket anordnar även biblioteksfrukostar och seminarium.
Särskild ämnesguide för polisstudenter
Studentbokhandel
I studentbokhandeln kan du köpa ny och begagnad kurslitteratur, kontorsmaterial och kompendier eller sälja litteratur du inte längre behöver. Du hittar Studentbokhandeln på Allégatan 6.
Mat och kaffe
På campus finns flera restauranger och caféer för dig som vill äta lunch, fika eller köpa mellanmål. Alla restauranger serverar vegetariska alternativ. För dig som vill värma medhavd mat finns studentpentryn i alla byggnader på campus, samt på Sagagatan 19, där finns micro och kylskåp. (bestick, o.s.v. får man själv ombesörja att ta med sig)
Miljöarbetet på campus
Högskolan i Borås har en stark hållbarhetsprofil och vi arbetar aktivt för att minska vårt avtryck på planeten. Förutom en tydligt integrerad miljöprofil i undervisning och organisatorisk styrning och ledning uppmuntrar vi även våra studenter att ta steg för en hållbar studietid. Ta därför gärna cykeln eller bussen till högskolan, använd de återvinningsstationer som finns utplacerade runt om på campus, tänk på att släcka belysning i studierum och toaletter och att stänga av datorer när du har arbetat klart.
Gym
Det finns flera gym både på och i närheten av campus som alla studenter har möjlighet att träna på. Högskolan står dock inte för kostnader för träning utan det måste man själv bekosta.
Parkering
Högskolan i Borås tillhandahåller ingen parkering men eftersom högskolan ligger mitt i centrum av Borås finns många möjliga parkeringar att välja på. Bakom högskolan ligger ett parkeringshus. Parkeringstillstånd finns att köpa via Borås Kommuns parkerings AB.
Övningsområdet Sagagatan
På Sagagatan 17 samt 19, ca 10 minuters promenad från campus, ligger Polisprogrammets övningsområde där praktiska övningar äger rum under utbildningen.
Skjutbana- Guttasjön (Räddningstjänstens utbildningsområde/Brandövningsplats)
Adress: Varbergsvägen 91
515 70 Rydboholm
Avstånd: 8,5 km från campus
Bil: 15 minuter, parkeringsmöjligheter finns på området.
Buss: 6-9 minuter från Borås resecentrum, nummer 154 och 155, hållplats Bockaryd
Microsoft 365
Närvaro
Som studerande på polisutbildningen gäller närvaroskyldighet, grundprincipen är att man ska närvara på alla lektioner. Kan man inte gå på en lektion bör man ha en skälig anledning till att inte närvara.
Det åligger studenten att kontakta sin lärare för att ta reda på hur man kan göra för att tillgodogöra sig lektionen. Ur Förordning (2014:1105) om utbildning till polisman 11§ anger att
Polismyndigheten får avskilja en student vid polisprogrammet från utbildningen, om studenten är frånvarande från utbildningen i sådan omfattning att han eller hon inte kan tillgodogöra sig den.
Om student av skälig anledning inte kan närvara vid lektion, övning eller examination, exempelvis vid sjukdom, kontaktas ansvarig lärare för hjälp hur momentet kan tillgodogöras. Om behov av hjälp att hitta nytt tillfälle finns, kontaktas utbildningshandläggarna på polisutbildning@hb.se.
Samverkansformer vid polisutbildningen i Borås
Ledning för Akademin för polisiärt arbete
Akademiledningen behandlar i första hand övergripande frågor av strategisk art.
Polisstudenternas studerandeförening
Ca 1 gång per månad genomförs möten för samverkan mellan ledningen för Akademin för polisiärt arbete och Polisstudenternas studerandeförening.
Studerandeorganisationer
Polisförbundets Studerandeförbundsregion Borås
Polisförbundets Studerandeförbundsregion Borås (PSB) är studerandeförening som finns till för polisstudenter i Borås. Vi jobbar med att ständigt förbättra utbildningen och skapa roliga och intressanta evenemang som t.ex. gästföreläsningar.
Kontakt: polisstudenterna.Boras@polisforbundet.se
PSB är en del av Polisförbundet PF och för att bli medlem i PF och PSB gå in på Polisförbundets hemsida
Studerandeservice
CSN
När du ansöker om studiemedel rekommenderar vi dig, som börjar studera under höstterminen, att du söker studiemedel för ett helt läsår, det vill säga för både höstterminen och vårterminen.
Om du beviljas studiemedel för hela läsåret prövas dina studieresultat för både höstterminen och vårterminen nästa gång du söker studiemedel.
För dig som börjar under vårterminen rekommenderar vi att du söker studiemedel för vårterminen i din första ansökan och för kommande hösttermin/vårtermin i din nästa ansökan.
Resultatkravet på polisutbildningen är att du ska ha klarat av allt enligt utbildningsplanen.
Ange att du studerar vid Polisutbildningen vid Högskolan i Borås när du ansöker om studiemedel! Det är jätteviktigt för att terminstider och utbetalningar ska bli rätt!
När du sökt studiemedel och fått det beviljat, kommer du få en studieförsäkran från CSN. Du kan lämna din studieförsäkran genom att logga in på Mina sidor på www.csn.se.
Utbetalning kan ske tidigast två bankdagar efter att utbildningen börjat och skolan har registrerat dig på utbildningen. Din studieförsäkran behöver även ha blivit godkänd.
IT
I fastigheten l Balder, plan 3 i korridor B finner du servicedesken dit du kan vända dig om du har frågor eller problem med högskolans datorer och nätverk, ditt användarkonto eller åtkomst till programvaror.
Du kan även kontakt IT via e-post och telefon.
Läs mer om IT-support
Lösenord och studentidentitet
Som student får du med ditt användarnamn och lösenord tillgång till de system du använder vid dina studier på högskolan samt för att logga in på högskolans datorer.
Har du glömt lösenord eller vill byta ditt lösenord för ditt studentkonto? Du byter ditt lösenord för ditt studentkonto under: https://selfservice.hb.se/
För att logga in på ditt studentkonto använder du ett användar-ID som användarnamn när du ska logga in (sXXXXX) Ditt användar-ID skickas ut till dig via e-post när kontot skapas.
Intyg
Om du behöver ett resultatintyg där dina studieresultat sammanfattas under utbildningen eller ett registerintyg som visar att du är registrerad på Polisutbildningen, kan du själv ta ut det via Ladok för studenter.
Canvas
Vi använder oss av Canvas , som är en utbildningsplattform, där du som student får information från dina lärare och där du kan lämna in uppgifter, utföra grupparbeten m.m. För att logga in på Canvas använder du dig av ditt studentkonto/studentID som användarnamn och lösenordet som du har till ditt konto.
Stilla rummet
På högskolan finns Stilla rummet i D301 där du kan få en stund av reflektion i tystnad och stillhet, utan mobiltelefoner eller andra yttre stimuli.
Språkpedagogiskt stöd
Du kan få stöd inom följande områden som student vid Högskolan i Borås:
- Tal och kommunikation
- Svenska som andraspråk
Under terminstid ges olika workshoppar/seminarier, se Språkpedagogiskt stöd.
Studentexpeditionen
Du hittar Studentexpeditionen på plan 3 i korridor B i byggnaden Balder, Allégatan 1. På Studentexpeditionen kan du bland annat få hjälp med utskrifter av intyg och tentamensservice.
Studenthälsan
Som student vid Högskolan i Borås har du tillgång till studenthälsovård via Studenthälsan. Studenthälsan arbetar med förbyggande hälsovård och individuella kontakter och erbjuder stöd i olika former t.ex. genom samtal, viss behandling eller att du deltar i någon av våra gruppverksamheter.
Vid Studenthälsan arbetar kuratorer. Du hittar Studenthälsan på Sandgärdet i L- huset, plan 5, i samma byggnad som biblioteket.
Studievägledning
Studievägledning är till för dig som vill ha vägledning för att reda ut dina tankar och funderingar kring framtiden. Vägledningen kan bidra till att du blir säkrare på hur du kan och vill gå vidare i dina val av studier och karriär.
Studie- och karriärvägledare för Akademin för polisiärt arbete är Helén Svensson.
Studieplanering
Studieplanering är till för dig som befintlig student .En studieplanering kan hjälpa dig som av någon anledning kommit efter med dina studier, som behöver diskutera ett studieuppehåll eller studieavbrott. För att komma i kontakt med administrationen angående studieplanering vänligen kontakta: polisutbildning@hb.se
Studentombudsman
Högskolans studentombudsman är stödperson för dig som är student när det gäller studierelaterade frågor. Till studentombudsmannen kan du vända dig om du har utsatts för oacceptabelt bemötande på högskolan, exempelvis vid betygssättning, bemötande av lärare, annan personal eller andra studenter, eller om du behöver stöd i samband med ett disciplinärende. Studentombudsmannen är en stödperson, men kan inte påtvinga sanktioner eller förändra lagar och regler.
Studieavbrott
Vill du som student avbryta dina studier anmäler du det genom att lämna in blanketten/fylla i formuläret Anmälan om studieavbrott, ett avbrott på studierna registreras då.
Den student som ej deltar i utbildningen utan att ett studieuppehåll beviljats, ej avhörts eller inkommit med efterfrågade underlag, anses efter sex veckor ha avbrutit sina studier och registreras som ett studieavbrott.
Vid registrerat studieavbrott inträder en spärrtid på tre år som innebär att man under spärrtiden inte är behörig att på nytt antas till grundutbildningen till polisman (se utbildningsplanens tilläggsbeslut 2023-01-13).
Studiehandledning
Till varje kurs finns en studiehandledning som beskriver kursens innehåll och moment. Studiehandledning hittar du på lärplattformen.
Studieuppehåll
Polismyndigheten ansvarar för hanteringen av studieuppehåll, en prövning görs i varje enskilt fall. Beslut om avslag av studieuppehåll, avbrott och underkännande är inte möjlighet att överklaga enligt förordning om utbildning till polisman.
Kontakta polisutbildning@hb.se och meddela att du vill ansöka om studieuppehåll. Du tillhandahålls en blankett för ansökan som skickas till Polismyndigheten.
Om studierna avbryts utan att studieuppehåll beviljats, upphör rätten att fortsätta studera vid polisutbildningen, se Studieavbrott. Om du beviljats studieuppehåll måste du meddela om du kommer att återkomma (se beslutet om datum).
Vid studieuppehåll eller studieavbrott skall den studerande omedelbart kontakta servicegruppen på polisutbildningen för att lämna in tillhandahållna uniformspersedlar med tillbehör, datakort samt batong.
Terminsindelning
Terminerna följer högskolans ordinarie terminstider (länk).
Tillgodoräknande
Vi får, enligt Polismyndigheten, inte bevilja några tillgodoräknanden. Detta beror på att det inte finns något lagstöd för uppdragsutbildningsstudenter och tillgodoräknanden. Frågan utreds på departementet och under tiden som detta sker kan vi inte bevilja några tillgodoräknanden.
Idag finns det inget författningsreglerat stöd att tillgodoräkna tidigare lärande inom polisprogrammet varken i förordning (2002:760) om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor eller i förordning (2014:1105) om utbildning till polisman. De lärosäten som ger polisutbildning idag har därför skickat ett gemensamt förslag till ändring i förordning (2014:1105) om utbildning till polisman avseende möjlighet till tillgodoräknade till Justitiedepartementet.
Mot bakgrund av ovanstående sätts förfarandet med tillgodoräkningar på paus tills utredningen är klar och beslut är taget.
Utbildningsplan och kursplaner
Polisutbildningen är en uppdragsutbildning som ges på uppdrag av Polismyndigheten och omfattar fem terminer. I den sista terminen ingår aspirantutbildning om totalt sex månader.
Du hittar utbildningsplanen på Kurs- och programtorget.
Kursplanerna konkretiserar målen i utbildningsplanen och beskriver mål och innehållet i kursernas moment.
De finns att ta del av på lärplattformen eller Kurs- och programtorget.
Utrustning
All polisiär utrustning ansvaras av servicepersonal på skolan som är anställda av Polismyndigheten.
Servicepersonalen ansvarar för områdena: uniformer, vapen, fordon, datakort, larm och passagehantering samt övningsmiljöer, logistik och säkerhet.
Alla frågor angående polisiär utrustning hänvisas till mejl: service-pu@hb.se eller vid akuta ärenden kan ni nå oss på 010–56 52 977
Under termin ett provar du ut Polisens basuniform, den får du sedan ut i termin två. Under utprovningen får du ut bälte med attiraljer samt varselväst.
Allt som du får ut från utbildningen som är polisiär utrustning skall förvaras i ett personligt skåp som du blir tilldelad vid kursstart. Du själv måste köpa ett lås då samtliga persedlar måste vara inlåsta när du ej har lektion.
De tilldelade uniformsplaggen skall vårdas väl och får inte utseendemässigt förändras. För skötsel som t.ex. tvätt av uniformspersedel ansvarar den som har tilldelats persedlarna och får enbart tas med hem för tvätt och får aldrig lämnas obevakad. När du har fått ut din uniform måste den genast provas och skulle något inte passa skall du direkt mejla servicepersonalen på service-pu@hb.se.Du kan byta med en god motivering inom en vecka.
Vi byter endast oanvända kläder med originalförpackning.
Skulle du tappa bort; leta väldigt noga och fråga runt i klassen så ingen har tagit fel. Om du inte hittar det som saknas mejla service-pu@hb.se snarast möjligt.
Läs ”uniformsregler för polisstudenter” för all behövlig information. Reglerna i fappen är framtagna med tanke på polisstudenternas säkerhet. Bärs uniformen på icke skoltid kan studenten uppfattas som polis av allmänheten och kan därmed hamna i situationer som kan innebära fara för både den enskilde och studenten.
Utvärdering
Kurserna utvärderas i enlighet med gällande riktlinjer för kursvärderingar vid Högskolan i Borås, där studenternas synpunkter ska inhämtas. Kursutvärderingsrapporten publiceras och återkopplas till deltagande och blivande studenter i enlighet med ovan nämnda riktlinjer, och ligger till grund för framtida utveckling av kurser och utbildningsprogram. Kursansvarig lärare ansvarar för att utvärdering enligt ovan genomförs.
Ämnet ”Polisiärt arbete”
Polisyrket, liksom många andra yrken, ställer allt högre krav på att fortlöpande tillgodogöra sig ny kunskap inom sina områden. Studierna tar sin utgångspunkt i polisiärt arbete och polisens uppdrag, regelverk samt metoder. I studierna ingår också ämnen så som juridik, kriminologi, vårdvetenskap, beteendevetenskap, socialt arbete och statsvetenskap. Student som godkänts på Polisprogrammet erhåller examensbevis med benämningen polisexamen, detta ger behörighet att söka tillsvidareanställning som polis.
Polisutbildningens miljöpris
Varje år delar polisutbildningen ut ett miljöpris till den student eller medarbetare som bidragit till hållbar utveckling vid akademin. Pristagaren erhåller ett diplom samt förevigas vid Sagagatans hållbarhetsträd.
Webbformulär för nominering till Polisutbildningens miljöpris