Hej och välkommen till kurspaketet i Ledarskap och organisering inom vård och omsorg 1, 30 högskolepoäng (hp)
Du är varmt välkommen till vårt kurspaket i Ledarskap och organisering inom vård och omsorg 1, 30 hp och vi hoppas du ska trivas hos oss!
Här får du viktig information inför kursstarten, vad du kan förvänta dig, samt viktiga datum och tider som hjälper dig att planera dina studier.
Kurspaketet omfattar 30 högskolepoäng och sträcker sig över två terminer på halvfart. Det består av fem delkurser, noggrant utformade för att fördjupa dina kunskaper inom ledarskap, styrning och organisering i vård- och omsorgsverksamheter:
Kurserna som du kommer att läsa är:
1) Introduktion till vård och omsorg, 5 hp,
2) Offentlig förvaltning, 7,5 hp,
3) Organisering och styrning 1, 5 hp,
4) Ledarskap 1, 5 hp och
5) Förbättringskunskap 1, 7,5 hp.
Dessa kurser är sammansatta för att ge dig vidare kunskaper i styrning och organisering av verksamheter som agerar inom vård och omsorg.
Introduktionsdag
Första delkursen startar tisdag 2/9, kl. 09:00 och beräknas pågå till cirka 16:00. Introduktionen ges via Zoom. Syftet med introduktionen är att ge er en översikt av delkursens innehåll samt en introduktion inom ämnesområdet.
Under kursintroduktionen kommer även en introduktion av lärplattformen Canvas att ges. Länken till Zoom-mötet publiceras i god tid på Canvas.
Övriga delkurser startar följande dagar kl. 14:00-17:00
Offentlig förvaltning: 14 oktober
Organisering och styrning: 16 december
Ledarskap 1: 3 februari
Förbättringskunskap 1: 24 mars
Observera att varje delkurs inleds med en introduktion under det angivna startdatumet.
Terminen slutar: 7 juni
Undervisningsformer
Utbildningen ges huvudsakligen på distans, vilket innebär att undervisningen sker via lärplattformen Canvas och att vi möts digitalt genom Zoom.
Undervisningen omfattar olika former av lärande, såsom:
- Föreläsningar
- Läraktiviteter
- Seminarier
- Handledning
Allt genomförs online och ställer därför vissa tekniska krav. För att kunna delta fullt ut behöver du ha tillgång till:
- En dator
- En stabil internetuppkoppling
- Fungerande webbkamera och ljud (mikrofon och högtalare eller headset)
Den digitala undervisningsformen ger flexibilitet, men kräver också god planering, självständighet och aktivt deltagande.
Läraktiviteter
Läraktiviteterna genomförs på distans via Zoom och är en viktig del av din lärprocess. För att skapa struktur och underlätta din planering har vi samlat de lärarledda aktiviteterna till en fast veckodag.
Under detta läsår är läraktiviteterna förlagda till tisdag kl. 15:00–17:00.
Dessa tillfällen är inte obligatoriska, men vi rekommenderar starkt att du deltar. De ger möjlighet till fördjupning, dialog med lärare och medstudenter, samt stöd i dina studier.
Avsätt gärna tid i din kalender för att kunna medverka – vi är övertygade om att det kommer att bidra positivt till din inlärning och utveckling.
Övriga läraktiviteter kan genomföras på valfri tid genom Canvas och med hjälp av litteratur.
Examinationsseminarium
Examinationsseminarier genomförs på distans via Zoom och är obligatoriska. De är vanligtvis förlagda till tisdagar kl. 13:00–17:00.
Antalet obligatoriska seminarier varierar mellan kurserna – från ett till tre per delkurs. Under den första delkursen genomförs ett obligatoriskt seminarium, vilket är planerat till tisdag 30 september kl. 13:00–17:00.
Datum och tider för samtliga obligatoriska moment meddelas i god tid före varje kursstart.
Observera att obligatorisk närvaro innebär deltagande vid angiven tid. Vid frånvaro behöver seminariet genomföras vid ett alternativt tillfälle som erbjuds av kursansvarig för att du ska kunna bli godkänd på kursen.
Övriga examinerande moment
Utöver examinationsseminarierna förekommer även andra former av examination, framför allt skriftliga inlämningsuppgifter. Dessa uppgifter har förutbestämda inlämningsdatum, men du har möjlighet att arbeta med dem när det passar dig, så länge de lämnas in i tid. Information om uppgifterna och tillhörande instruktioner publiceras i god tid på lärplattformen Canvas.
Kurslitteratur
Varje delkurs har obligatorisk kurslitteratur som du förväntas ha tillgång till under den tid kursen pågår. Du kan antingen köpa böckerna eller låna dem via biblioteket. Aktuell litteratur finns angiven i respektive kursplan. Se längt ner på den här webbsidan.
Utöver kursböckerna kan vetenskapliga artiklar, rapporter och andra texter tillkomma. Dessa tillhandahålls digitalt via Canvas.
I samband med den första kursen får du även information från biblioteket, bland annat om lån, fjärrlån och hur du söker vetenskapliga artiklar.
Registrera dig och skapa studentkonto
Läs mer under fliken Praktisk information. Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto noga.
Inspark och preppvecka
Läs mer under fliken praktisk information.
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom vårdvetenskap, vård- och omsorgsadministration, arbetsvetenskap och offentlig förvaltning (A2)
Telefon: 033–435 4012
E-post: a2@hb.se
Välkomna!
Hälsningar
Karl Hedman, kursansvarig